Ha a kutyának melege van....

Az idei nyár bizony odapakolt nekünk rendesen már eddig is.  Dőltek a melegrekordok, riadoznak a tévében, rádióban, mindenhonnan ömik a jó tanács, mit kell tennünk, hogy elviseljük a nagy meleget. Ilyenkor az ember bekapcsolja a légkondicionáló berendezést, iszik egy kellemesen hideg, jeges italt, és máris jobban érzi magát. No de mi lesz idén, és mi a helyzet négylábú kedvenceinkkel?

A kutyák a bőrükön keresztül igen kicsit képesek csak párologtatni, azaz nem tudnak izzadni, mint mi, amikor nagy a meleg. Igen kevés verejtékmiriggyel rendelkeznek, és csak lihegéssel, vagy a mancsokon történő izzadással próbálhatják szabályozni testhőmérsékletüket, ez azonban sok esetben nem elég számukra. Ismerős lehet a földig lógó nyelvvel lihegő eb látványa – hiszen ők szinte csak és kizárólag a légutakon keresztül adják le a testükben keletkező felesleges hőt.

Ez a rövid orrú fajtáknál sokkal nehezebb feladat, számukra a kánikula jóval megviselőbb emiatt. 

Ha hosszan tartó a meleg, tombol a kánikula - ahogy most is -, akkor bizony a kutya hőtermelése sokkal több, mint szervezetének hőleadása. Ennek következtében testhőmérséklete jóval a normális fölé emelkedhet, és bekövetkezik a hőguta.

Az árnyékos hely mellett legfontosabb ilyenkor a hideg víz rendszeres biztosítása, hiszen az ivás is hűti a szervezetet. Teljesen jók a bevett, régi, házi módszerek, azaz az árnyékos terület biztosítása, a tartózkodó hely rendszeres locsolása, a fürdési, pancsolási lehetőség. De mi van olyankor, ha a gazdi nincs otthon, vagy éppenséggel nincs ideje állandóan kirohangálni?

kutya a locsolócsőből feltörő vizet nyalogatja

A legjobb nem feltétlenül a vadul dübörgő légkondi, hiszen annak akár megfázás is lehet a vége, vagy még rosszabb, tüdőgyulladás, ha túl nagy a hőmérséklet különbség. Persze a légkondi is akkor járható út, ha ki- és be tudjuk engedni a kutyát, vagy van kutyaajtó, ahol önállóan tud közlekedni.

De lakásban tartott kedvenceinknek is át kell vészelniük a meleg időt. Számukra a hűsítő matrac ideális megoldás a nagy nyári meleg átvészelésére.

A több méretben is elérhető hűsítő matrac a hőre zseléssé váló, hűsítő hatású anyaggal van megtöltve, tehát semmilyen egyéb beavatkozást nem igényel.

A kutya egyszerűen ráfekszik, és máris beindul a hűtő folyamat, a kutya súlyának hatására. A hűtő hatás nem extrém – ez a klimatizáló berendezéseknél sem ajánlott -, nagyjából 10 Celsius fokot jelent, ez azonban kedvenceink számára igazi megváltás. Különösen a rövid orrú (angol és francia bulldog, stb.) és légzőszervi betegségekkel küzdő ebek számára kifejezetten fontos a test rendszeres hűtése, de a hosszú szőrű kedvencek is értékelni fogják a hűsítő matrac kényelmét. Még egy nagy előnye van a matracnak: minden típusú kutyafekhelyhez könnyen használható. Mivel összehajtható, nyaralásra, utazáshoz is praktikusan szállítható, ráadásul évekig tartós, és igen könnyen tisztítható. Csak ki kell választani a kedvencünknek megfelelő méretet, és a nyári meleg már nem is okoz akkora gondot a kutyának, így a gazda mindennapjai is gondtalanabbak! Mivel az én kutyám is nehezen viseli a meleget, a lakásunk pedig napos, már most beszereztem neki egy matracot, mégpedig itt.

Mi a helyzet akkor, ha az aktív életet élő gazdi tevékenységeibe bevonja kedvencét is? Utazáshoz, kiránduláshoz is kell egy megoldás!

A legmenőbb megoldás a hűtőruha. Nem csak trendi és csinos, de a legtökéletesebb megoldás, hogy a kutya testének minél nagyobb felületét hűteni tudja. Az ACK (Aqua CoolKeeper) termékek vízbe téve azonnal aktiválódnak és a vízből kivéve rögtön megkezdik a párologtatást, és percek alatt lehűtik a kedvencünket. A forradalmian új ACK Hydroquartz kristály technológiának köszönhetően a használat megkezdése után pár perccel már kifejti az erőteljes párologtató hatást, és megkezdődik a kutya biztonságos hűsítése. Mikor az Aqua CoolKeeper vízbe kerül, a speciálisan tervezett HydroQuartz kristályok aktiválódnak a termék belsejében, és megkezdi a párologtatást, mely hőelvonással jár.

A HydroQuartz elnyeli a kutya testhőjét, majd a párologtatás során felhasználja azt, így könnyen, és ami a legfontosabb, folyamatosan képes hűteni az állat testét.

Az Aqua CoolKeeper akár napokig is hűvös marad, ha nem szárad ki. Tisztítása könnyű, hiszen hideg vagy langyos vízben, némi szappan használatával szinte újjá varázsolható, és máris azonnal használható. Legyen szó akár kerti tartózkodásról, kirándulásról, autózásról, sportolásról, strandolásról, vagy akár csak egy kis sétáról a nagy nyári melegben, a hűtőruha életmentő és egészség-megóvó megoldás lehet kedvence számára!

kutya melegben lihegve poroszkál

A családunk szeret kirándulni, és ilyenkor a kutyát sem hagyjuk otthon. Persze ő nagyon élvezi a túrákat, csak egy idő után megviseli a meleg. Eddig akármennyire is szeretett volna velünk jönni, mindig komoly töprengést igényelt, merjük-e magunkkal vinni, vagy sem. Ám amióta beszereztük a hűtőruhát, azóta nincs gondunk. Ráadásul nagy szerencsénk volt, mert ebben a webáruházban még a fajtájának megfelelő termék és a méret kiválasztásában is segítettek.

A hűtőmellény hasonló elven működik. Nem kell foglalkozni azzal, hogy megnéznek bennünket, vajon megőrültünk-e, hogy a kánikulában ruhába bújtatjuk az ebet, hiszen ez a nyári hacuka bizony igazi megváltás a kutya számára!

A nagy nedvességfelszívó képességű, PVA anyagú hűtőruha akár kiránduláskor, városnézéskor, strandoláskor lehet praktikus kiegészítő a hőguta megelőzésére.

Egyszerűen csak fel kell adni az ebre a méretének megfelelően kiválasztott mellényt, és már indulhat is a család.

Persze megeshet, hogy a kutya nem tolerálja a ruhaneműt, zavarja, hogy a testét fedi valami. Nem kell elkeseredni, mert a hűtőkendő nekik is enyhülést nyújt. Mivel a nyakra kell helyezni, a nyakörv fölé, ami már ismerős a számára, biztosan nem zavarja kedvencünket, sőt, kifejezetten örül a kellemesen hűsítő kiegészítőnek.

Mivel ezek a termékek a testkontaktus útján fejtik ki hatásukat, kifejezetten fontos a megfelelő méret kiválasztása, és a rendeltetésszerű, a leírásnak megfelelő használat. A meleg, nyári napokon megejtett sétákra gondolva már beszereztünk egy hűtőkendőt is. Mi ezt választottuk a webáruház tanácsai alapján.

Bár a kifejezetten erős nyári melegben nem ajánlott a kutyák mozgatása, aktív sportolás kedvenceinkkel, de az egészségügyi séta szükséges, és hát van, hogy a bolondos kölyök, vagy a kajla felnőtt eb ugrálni, rohangálni kezd a meleg ellenére is. Ilyen helyzetekben a megfelelő méretű, a kutya igényeihez alkalmazkodó hűsítő termék – legyen az ruha, mellény vagy kendő – használata életmentő lehet kedvenceink számára.

kutya a medencébe ugrik a labda után

Ha kutyája rövid orrú fajta, esetleg légzési nehézséggel, vagy bármilyen krónikus betegséggel küzd, egy pillanatig sem szabad habozni, hogy biztosítsa számára az akár életét is mentő hűsítő megoldást. Minden egyéb esetben pedig garantált a kutya egészségének védelme, öröme és kényelme a meleg, nyári napokon, márpedig egy felelős gazda számára ez elengedhetetlen fontosságú.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n