Hogyan teheti még érdekesebbé a sétákat?

Hogyan teheti még érdekesebbé a sétákat?

Azzal minden gazdi tisztában van, hogy a napi többszöri, egészségügyi séta mellett a kutyáknak szükségük van legalább egy, hosszabb (minimum fél órás) sétára, testmozgásra, méretüktől függetlenül. Azonban a tanulmányok és kutatások szerint a gazdák legalább fele hiába tudja, hogy erre szükség lenne, mégsem szán időt arra, hogy kimozgassa az ebet, és vele együtt saját magát is.

Sokan arra hivatkoznak, nincs elég idejük, fáradtak már a munka végén, és örülnek, ha végre hazaérnek. Mások szerint unalmas a kutyával való séta, nincs ötletük, hogyan tehetnék színesebbé, élvezetesebbé ezeket a hosszabb kiruccanásokat.

Minden nap róni ugyanazt az útvonalat, lemenni ugyanabba a kutyafuttatóba nem éppen izgalmas dolog, igaz? Pedig lehet belecsempészni némi érdekességet is…

1. Legyen a kutya az irányító

A legegyszerűbb módja annak, hogy ne legyen unalmas a séta, ha hagyja, hogy olykor a kutya irányítson. No, nem teljesen, hiszen nem ő fogja a póráz másik végét, de ilyenkor ő mutatja az irányt, merre menjenek. Szóval egyszerűen: csak kövesse a kutyát. Hagyja szimatolni, és engedje, arra menjen, amerre az orra és az ösztönei viszik. A környék, a kerület olyan helyeit fogja megismerni, ahol még soha nem járt talán. Találkoznak majd új kutyákkal és gazdákkal, látnak egy csomó klassz dolgot, és kellőképpen kiszellőztetheti a fejét. 

2. Engedje szimatolni az ebet

A séta kiváló fizikai aktivitás, de ne feledkezzen meg arról, hogy a jó séta mentálisan is stimulálja az ebet.

Miközben mi keményen dolgozunk napközben, hogy meg tudjuk venni a következő zsák kutyatápot, az eb egész nap otthon unatkozik és pihen, no meg várja a nap fénypontját, amikor a séta során felfedezheti a környezetét. Ne csak húzgálja a pórázon, hogy haladjanak, engedje szimatolni és felfedezni mindent, ami érdekli. Higgye el, sok érdekeset fog tapasztalni. Persze érthető, ha nem akar kétpercenként megállni, mert a kutya éppen izgalmas szimatolnivalót talált (és higgye el, talál). Ha így van, akkor iktasson be „szimat-szüneteket” a sétába.

3. Ruccanjanak ki a parkba

Elég unalmas lehet mindig csak a környéken sétálni. Ne sajnálja az időt és a fáradságot, menjenek el valamelyik nem túl távoli parkba. Már maga az utazás is izgalmas és érdekes lesz a kutya számára, ráadásul a tömegközlekedés a szocializáció szempontjából sem rossz. Hát még az otta parkban töltött idő, a sok új kutya, emberek, szagok, érdekességek! Ez aztán az igazi nagy kaland.

lányok kutyát sétáltatnak

4. Variálja az útvonalakat

Ahol eddig balra fordultak, most forduljanak jobbra, és fordítva. Ha minden nap másik irányba fordul, mint korábban, előbb vagy utóbb az egész környéket bejárják, és közben rengeteg új élménnyel gazdagodnak., új kutyákkal és emberekkel ismerkedhetnek, sőt, akár boltokat, kávézókat is felfedezhetnek.

5. Ne egyedül induljon el

Ha vannak a házban vagy a környéken kutyás ismerősök, induljanak együtt a sétára. Vagy hívjon el ismerősöket, barátokat, és közösen sétáljanak. Közben lehet beszélgetni, bandázni, a kutyák tudnak játszani.

Ráadásul ha egyszer itt, egyszer ott sétálnak, mindig máshoz csatlakozva társnak, mindig lesz újdonság a sétában.

6. Változtasson a tempón

Milyen tempóban szoktak sétálni? Mindig rohannak, futólépésben járják le a kötelező utat? Nos, akkor ideje lassú sétára váltani. Vagy éppen fordítva, általában poroszkálnak? Mi lenne, ha kocognának egyet, vagy csak éppen gyorsabbra vennék a tempót? Az sem rossz ötlet, ha lassan bandukolva elindulnak, és néha, rövidebb időszakokra gyorsít, vagy éppen elkezd kocogni, majd visszatérnek a poroszkáláshoz.

kutya zebránál áll a gazdi lába mellett

7. Kösse össze a tanulással

A séta kifejezetten jó alkalom arra, hogy gyakorolják a már tanult gyakorlatokat, de akár trükköket is. Az „ül”, „áll”, „fekszik” parancsszavak gyakorlása ilyenkor nagyon praktikus, hiszen sétak közben bármikor szükség lehet rájuk.  Ráadásul az izgalmas és várt séta közben nem könnyű feladat megtartani a kutya figyelmét, tehát külön kihívás ez a gyakorlás.

8. Kutató játék

Vigyen magával pár jutalomfalatot, vagy a kedvenc labdát és séta közben, mikor megállnak, vagy a parkban dobja el a kutyának, hadd keresse-kutassa, hadd szimatoljon.

9. Tervezzen mindig előre

Próbálja meg már előző nap kitalálni, mi lesz a kihívás, az új, az izgalom a következő napi sétában. Tervezze meg az útvonalat, a programokat, és készüljön fel rá alaposan. Ha így teszm, várni fogja, és a kutyára átragad majd a várakozás izgalma.

Ajánlott cikkek