Miért félnek a kutyák egyes tárgyaktól?

Miért félnek a kutyák egyes tárgyaktól?

Fél a kutya a tárgyaktól? Rohan az ágyalá bújni, amikor előveszi a gazdi a porszívót? Eszeveszetten ugat, amikor létrát lát? Nos, nem csak mi, emberek félhetünk mondjuk a pókoktól vagy a magasságtól, de bizony a kutyáknak is lehetnek fóbiáik, és ezek a fóbiák kiterjedhetnek különféle tárgyakra is.

De miért félnek a kutyák tárgyaktól?

A kutyákban különböző okok miatt alakulhat ki fóbia vagy félelem, a legtöbb esetben csak arról van szó, hogy az eb egyszerűen megijed valami ismeretlentől. A karácsonyfa jó példa erre. Az állat nem tudja megérteni, hogy miért díszítik fel a fát és a lakást az ünnepekre. Ő csak egy nagy fát lát, tele fényekkel, fényes díszekkel, ráadásul mindezt egy olyan helyen, ahol korábban még soha nem volt fa. Emellett a kutyák bizonyos tárgyaktól is félhetnek, a szokatlan fények, zajok vagy a tárgyak mozgása miatt.

A legtöbb gazda ezt a félelmet kedvencénél a porszívókkal, hajszárítókkal és más zajos háztartási cikkekkel szemben tapasztalja.

De nem csak az ismeretlen vált ki félelmet az állatból, hanem a negatív tapasztalat is. Persze bizonyos esetekben előnyös, ha az eb emlékszik arra, mikor negatív tapasztalatai voltak, hiszen így a következő alkalommal elkerülheti ezt a veszélyt. Néha azonban a veszélyes helyzet értékelése, pontosabban a veszély mértékének felmérése nem pontos, ez pedig olyan félelmekhez vezet, amelyek érthetetlenek az emberek számára. Nézzünk egy példát. Ha a gazdi véletlenül létrát tesz a kutya mancsára, a fájdalom, amit érzett, félelmet kelthet attól a létrától még akkor is, ha máskor ez a veszély nem áll fenn.

barna kutya feje a laptop billenytűzetén

A félelem leküzdése

A gazdi több módon is tud segíteni kutyájának, hogy az adott tárgyakról való félelmét leküzdje.

Tegye el a tárgyakat

Bizonyos tárgyakat egyszerűen el lehet rejteni a kutya szeme elől. Ha a félelmet kiváltó tárgy olyan valami, amivel az állat nem túl gyakran találkozik, megeshet, hogy amennyiben elpakolja azt, soha többé nem lesz gond. Ha például a gyerek beszélő plüss állataitól fél az eb, egyszerűen el kell rakni a gyerekszobai szekrénybe.

A jutalomfalatok sikere

Az enyhe félelem leküzdhető, ha pozitív megerősítést alkalmaz. Amikor a kutya a félelmet kiváltó tárgy közelébe kerül, dicsérettel és jutalomfalattal elérheti, hogy a rettegett dolghoz inkább pozitív élményeket kapcsoljon az eb. Az állat minden egyes lépésénél, amivel közelebb kerül a tárgyhoz, jutalmazza. Ha ez nem működik, próbáljon meg jutalomfalatokat hagyni a földön, egyenesen a tárgyig, mintegy vonalat húzni odáig. Hagyja, hogy az eb a maga tempójában kapja fel a finomságokat és a maga ütemében közeledjen a rettegett objektumhoz. Érdemes minden nap hagyni néhány finomságot a tárgy körül, így idővel a kutya megtanulja, hogy jó dolgokat kap, amikor közel megy ahhoz a dologhoz, amelytől egykor félt.

kutya feje a mancsai között és riadtan néz

Fokozatos érzékenyítés

Megeshet, hogy egy kicsivel több munkát és türelmet igényel ez a megoldás, ha a súlyosabb félelmektől szeretné megszabadítani kedvencét, de vannak olyan tárgyak, amelyekhez mindenképp jobb, ha hozzászoktatja az ebet. Ez a módszer akkor működik leginkább, ha olyan tárgyakat kell megszoknia a kutyának, amelyekkel gyakran találkozik, és amelyek nem feltétlenül maradnak egy helyben.

A deszenzitizáció során apró lépésekkel kell haladni. Ez azt jelenti, hogy mindig olyan távolságból kell elkezdeni, ahol a kutya még biztonságban és komfortosan érzi magát, és igen apró távokkal haladni előre. Nem kizárt, hogy a kutya eleinte csak annyit tud elviselni, hogy a tárgy távol van, de ne adja fel, akár egy-egy lépéssel közelebb jutva is sikert érhet el, pusztán több időre van szükség.

A zajt adó, mozgó vagy világító tárgyak esetén próbálja meg úgy kezdeni a szoktatást, hogy az adott tárgy mozdulatlan és kikapcsolt állapotban van.

Egészen addig tartsa így, amíg a kutya meg nem tanulja nyugodtan tolerálni ebben az állapotban. Csak ez után lépjen tovább.

Nem minden kutyát motiválnak a jutalomfalatok, ezért ne automatikusan ezzel kezdje a gyakorlásokat, inkább találja meg a neki leginkább megfelelő jutalmat. Ez lehet akár kedvenc játék, simogatás és fülvakarás, vagy lelkes dicséret. Legyen mindig következetes és szánjon időt arra, hogy midnen nap foglalkozzon a problémával. Előfordulhat, hogy több héten át minden nap gyakorolniuk kell, hogy a fejlődés jelei láthatóak legyenek.

Nézzük egy példán át. A porszívó gyakorta a kutyák félelmének a tárgya. Kezdje azzal, hogy bekapcsolás nélkül a szoba közepén hagyja a porszívót. Tegyen le jutalomfalatokat a porszívó közelébe. Több napba vagy akár hetekbe is telhet, amíg a kutya megnyugszik, és közelebb  mer lépni. Ha már eddig eljutottak, egész jól haladnak, a következő lépés a porszívó mozgatása.

Első alkalmakkor ne kapcsolja be a készüléket, mozgassa kikapcsolt állapotban, eközben adjon jutalomfalatot az állatnak. Ha képes félelem nélkül a mozgó porszívó közelében tartózkodni, próbálja meg néhány másodpercre bekapcsolni, miközben folyamatosan finomságokkal jutalmazza. Lassan növelje meg a bekapcsolt porszívó működési idejét, egészen addig, amíg a kutya a félelem jelei nélkül tud a készülék közelében maradni. Higgye el, hamarosan képes lesz felporszívózni az egész házat anélkül, hogy a kutya sírva, rettegve menekülne.

Ajánlott cikkek