Fogápolás kutyáknak

Tudjuk, hogy az emésztőszervek a szájüregben kezdődnek. Megfelelő rágás nélkül nincs jó emésztés, ehhez viszont jó fogak kellenek. Az egészséges kutyafogak titka a rendszeres fogápolás, az egészséges étrend és a sok rágható játék.

Az sem mellékes, hogy a gazdi fülébe szuszogó kutya vagy az ölében doromboló cica szájából áradó kellemetlen bűz a békés, közös együttlétet keseríti meg. Egyrészt kellemetlen szagolni, másrészt a gazdi elkezd aggódni: vajon mi baja lehet az állatnak?

Lehet, hogy viccesen hangzik az, hogy a kutya fogát ápolni kell, és talán sokan legyintenek, mondván a régi idők kutyáinak senki nem mosta a fogát, rágtak azok eleget. Ez valóban így van, ám az állatorvostudomány fejlődése igazolta, hogy igenis szükség van fogápolásra a modern világban, és még az elegendő rágójáték, rágcsa és műcsont mellett is elkél a fog tisztítása. Ennek az az oka, hogy a baktériumok és bizonyos ételek könnyen lepedék-lerakódást okoznak a fogakon, mely hamar fogkővé alakul, ez pedig hosszabb távon fogíny-gyulladást, az íny sorvadását és a fogak elvesztését okozza.

Márpedig a játékok, a rágcsák és a csont nem tudják maximálisan megtisztítani a fogakat, a fogak között megbújó lerakódások ellen csak fogkefével, fogkrémmel, vagy egyéb, a lerakódások és ételmaradékok ellen hatékony szerekkel lehet felvenni a küzdelmet.

A jó hír az, hogy a fogszuvasodás igen ritka a kutyáknál, viszont a rossz az, hogy világszerte az ebek közel nyolcvan százaléka szenved valamilyen szájüregi betegségtől. A menhelyről örökbefogadott kutyák esetében ez az arány bizony inkább a százhoz, mint a nyolcvanhoz közelít. Nem megfelelő gondoskodás mellett fiatal kutyáknál is előfordulhatnak szájüregi problémák, hiányzó vagy törött fogak, ez pedig az állat egész további életére hatással lehet.

kutya kék rágójátékkal a szájában

Ne feledje: a szájüregi fertőzések bakteriális eredetűek, hamar eljutnak a véráramon keresztül kedvence létfontosságú szerveibe és bizony komoly betegségeket okozhatnak!

A fertőzések megelőzése érdekében igenis sokat tehet a gazdi, ha nem csak arra vár, hogy majd az éves orvosi ellenőrzésen vagy az oltás alkalmával az orvos észreveszi, hogy valami baj van. A megelőzés mindig hatékonyabb és kevésbé költséges, mint a már kialakult, vagy akár előrehaladott probléma kezelése. Persze tudjuk, hogy viszonylag költséges, de a rendszeres állatorvosi fogászati ellenőrzés, a megfelelő dentális higiénia a kutya számára jobb közérzetet biztosít, lehelete frissebb lesz, kellemesebb a gazda számára, és egyáltalán nem mellesleg, a kutya életkilátásaira is jó hatással van. És ha a doki rendre ápolt fogakkal találkozik, akkor nem kell áldozni az altatással járó fogkőleszedésre sem.

A különféle szájüregi betegségek megelőzésében tehát az otthoni fogápolás jelentősége igen nagy. Ennek oka az, hogy az orvosi vizitek között a baktériumok nem pihennek, hanem szépen megtelepednek a szájüregben, lerakódások, fogkövek lesznek a fogakon. A fogkő irritálja az ínyt, gyulladást okoz, végezetül pedig fogvesztést, csontkárosodást és egyéb problémákat. Az a kutya, amelyiknek nincs rendben a fogazata, nem tud úgy rágni, étkezése és ezáltal emésztése is megváltozik. Lehet, hogy nem szívesen eszik, hiába éhes, mert fájdalmas vagy nehéz számára a rágás, esetleg egészben, rágás nélkül nyeli le az eledelt, ami gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz.

A megelőzés egyetlen módja tehát a rendszeres fogtisztítás.

Ideálisan naponta kellene a kutya fogát mosni, de hát ez azért nem mindig megoldható. A két-háromnaponkénti fogtisztítás már nagyon jó megelőző megoldás! Lényeges, hogy minden esetben kizárólag kutyák számára gyártott fogápoló terméket használjon a gazda, ugyanis a humán fogkrém lenyelve megbetegedést okozhat. A kutyafogkefe sem egy túl nagy összegű beruházás, és még nagyon sok hasznos termék kapható, amely megkönnyíti négylábú kedvenceink fogápolását.

gazdi a cica fogát mossa

Cicák esetében különösen nagy hangsúlyt kell kapjon a fogápolás, hiszen a macska ragadozó állat, számára a fog nélküli lét nagyon kellemetlen és stresszes. Bizony, a macskának fontos, hogy fogai tiszták, erősek és élesek legyenek, a fogínye pedig egészséges. A nyelv, a fogak, a fogíny, a szájpadlás sérülései komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, de ezek megelőzhetők a rendszeres ellenőrzéssel, a régi, jól bevált módszerrel: a fogmosással.

Akárcsak a kutyáknál, úgy a macskáknál is a baktériumok és a fogkő lerakódhatnak az állat fogain, előbb vagy utóbb komoly bevonatot képezve rajta, mindez pedig fogínygyulladáshoz, ínysorvadáshoz és fogvesztéshez vezethet. Persze egy macskát sokkal nehezebb hozzászoktatni a fogmosáshoz, mint egy kutyát, de megoldás mindig van.

 A Beaphar Dental Powder terméke igen praktikus kiegészítő takarmány a lepedék- és fogkőképződés, valamint a kellemetlen szagú lehelet ellen. Maga a készítmény teljesen természetes, hiszen 100%-ban barna tengeri moszatból készült finom por, melynek használata egyszerű. És hogy miért pont a barnamoszat? Nos, azért, mert közömbösíti a rossz leheletet, és segít más, gyakran előforduló fogproblémákon azáltal, hogy megszünteti azok kiváltó okait, valamint még lenyelés után is támogatja a szervezet természetes szájüreg- és fogtisztító folyamatait.

Kifejezetten pozitív, hogy ha a családban együtt él kutya és macska, mindkettőnek adható ez a készítmény. Elég az állat méretének megfelelő mennyiséget (kistestű kutyáknak és cicáknak 10 kilóig fél mérőkanálnyi, 10-25 kg közötti ebeknek egy, 25 kg testsúly felett másfél mérőkanálnyi) az állat eledeléhez keverni napi egy alkalommal. Természetesen, mint minden táplálékkiegészítőhöz, ehhez is szoktatni kell a kutyákat és a macskákat is, tehát az alkalmazás kezdetén kisebb adagokat kell kínálni, majd később, ha elfogadta az ízét, fokozatosan lehet növelni a mennyiséget.

Persze megeshet, hogy az állat nem rajong a Dental Powder ízéért, ebben az esetben érdemes megpróbálkozni a Plaque Away lepedék-eltávolító folyadékkal.

kutya fogkefével, előtte Beaphar fogápoló termékek

A Beaphar Plaque Away olyan enzimeket tartalmaz, melyek lebontják fehérjéket és szénhidrátokat ezáltal csökkentik a lepedék és a fogkő kialakulásának lehetőségét, ráadásul az állat ivóvizéhez kell önteni, márpedig inni biztosan fog a kutya vagy a cica a nap folyamán. A folyadék olyan enzimeket tartalmaz, melyek megküzdenek a káros baktériumokkal és csökkentik a lepedék és a fogkő kialakulásának lehetőségét.

Tehát mind a kutya, mind a macska esetében használható a Beaphar Plaque Away lepedék-eltávolító folyadék, ráadásul már 6 hónapos kortól adható megelőző célzattal. Elegendő egy liter ivóvízhez 10 ml Beaphar Plaque Away folyadékot önteni, persze miután alaposan felrázta az üveg tartalmát. Természetesen minden vízcserénél, azaz legalább 24 óránként, de nagy melegben jóval gyakrabban újra adagolni kell a folyadékot. Ügyelni kell arra, hogy a termék emberi fogyasztásra nem alkalmas, hígítás nélkül nem alkalmazható és el kell kerülni túladagolását.

Amennyiben a gazdi még ezeken a nagyon egyszerű megoldásokon kívül is tenni szeretne kedvence fogainak egészségéért, akkor jó, ha beszerez egy praktikus fogkefét és fogkrémet, amivel naponta, de legalább 2-3 naponta megmossa kutyája vagy cicája fogait.

A Beaphar fogkefe használata könnyen alkalmazható védelmet nyújt a kutya vagy a macska fogai számára a lepedék, a fogkő és a kellemetlen lehelet ellen. Mivel a fogkefe két vége eltérő méretű, így alkalmas minden méretű és fajtájú kutya fogának ápolására. Mivel a markolata praktikus formájú és kellően puha, így még a rakoncátlanabb kutya fogainak mosása közben tud kicsúszni a gazda kezéből. A különböző hosszúságú sörték segítenek elérni a nehezebben hozzáférhető helyeket is az állat szájában, puhaságuk miatt kíméletesek a fogínyhez, így ha a gazda kellő türelemmel hozzászoktatja kedvencét a procedúrához, az biztos nem fog számára semmiféle kellemetlenséget vagy fájdalmat okozni.

A fogkefe használata egyébként nagyon egyszerű. Elég benedvesíteni, majd rányomni egy kevés fogkrémet a sörtékre és addig mosni gyengéden a fogakat, amíg azok tiszták nem lesznek, azaz amikor már sikerült eltávolítani az ételmaradékokat.

Természetesen, ahogy saját fogkefénket is cseréljük, úgy kedvenceinkét is cserélni kell, ha az elhasználódott, de legalább három havonta.

És hogy mit tegyen a gazdi a fogkefére? Nos, egy biztos: ne használjon emberi felhasználásra készült fogkrémet, mert annak habzóanyaga irritálhatja az állat gyomrát, esetenként számukra káros anyagokat is tartalmazhat valamely humán termék, nem mellékesen pedig a kutyák és a cicák nem kedvelik ezek ízét.

gazdi a kutya fogait mossa fogkefével

A legjobb, ha a Beaphar fogkrémet nyomja a fogkefére, hiszen ennek májas íze biztosan vonzó lesz a kutya számára. Persze első alkalommal elég, ha csak az ujjára nyom egy keveset a gazdi, hogy kedvence megkóstolhassa ezt az újdonságot, és utána már nyugodtan sikálhatja is az eb fogait.

Akkor sem szabad elkeseredni, ha nem sikerül az állatot a fogmosáshoz hozzászoktatni, hiszen így is van lehetőség a fogak ápolására, mégpedig a Beaphar fogtisztító géllel. Ez a májas ízesítésű gél a benne található enzimek segítségével napi védelmet nyújt a kutyák és macskák fogai számára, mivel segít a lepedék eltávolításában, ezáltal pedig a fogkő kialakulásának megelőzésében, az állat lehelete pedig friss és üde lesz – mindez fogkefe használata nélkül. A Beaphar fogtiszító gél ugyanis olyan összetevőket tartalmaz, amelyek a kalcium megkötésével segítenek a fogkőképződés megelőzésében.

A gél tubusára egy kis adagoló csőrt kell helyezni, melynek segítségével az állat hátsó fogaitól kiindulva, előrefele haladva egy vékony csíkot kell nyomni a gélből, és kész is a fogápolás. Nem baj az sem, ha egy kis szakasz kimarad, hiszen a kutya vagy a cica nyelvével úgyis eloszlatja ezt a finomságot, miközben ízlelgeti, így a termék a teljes fogazaton ki tudja váltani hatását.

A rendszeres otthoni fogápolás során mindig figyelje a szájüregi problémák jeleit. Ez a napi program kifejezetten jó alkalom a kontrollra.

Ha az íny vörös, duzzadt, a kutya hirtelen és erőteljesen elkezd nyálzani, fekélyeket vagy sebeket lát a szájüregben bárhol, azonnal keresse fel az állatorvost. Fontos jel lehet, ha a kutya szája körüli terület érzékeny, elutasítja az ételt, láthatóan rosszul érzi magát és kellemetlen a lehelete. Ne feledje el: mielőbb elkezdik orvosolni a problémát, annál hamarabb oldódik meg és annál nagyobb eséllyel élhet ismét teljes életet kedvence. Nem mellesleg az időben elkezdett kezelés a pénztárcáját is kíméli!

Ám ha maximálisan gondoskodni szeretne kedvence egészségéről, és nem mellékesen kímélni akarja a saját pénztárcáját is, akkor gondot fordít a rendszeres fogápolásra, melyben a Beaphar termékei hatékony segítséget nyújtanak.

Ajánlott cikkek