Milyen gyakran kell sétáltatni a kutyát?

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is napi mozgásra van szükségük ahhoz, hogy a fizikailag és mentálisan is jól érezzák magukat. A mozgás elengedhetetlen az izomtónus, valamint a koruknak és fajtájuknak megfelelő súly fenntartása érdekében.

Ám a kutyasétáltatás nem csak a fizikai aktivitásról szól. A séták ugyanis mentális stimulációt biztosítanak, segítik az önbizalom építésében, és az olyan viselkedési problémák megelőzését, mint a szorongás és az agresszió.

Férfi fehér kutyát sétáltat a folyóparton

A séta, mint testmozgás

Mindenki másként sétáltatja a kutyáját. Van, aki úgy gondolja, elég, ha az eb megszimatolja a bokrokat, fákat, lámpaoszlopokat, és elvégzi a dolgát. Mások számára fontos, hogy kedvencük szabadon rohanhasson, kiugrálhassa magát és játszhasson más kutyákkal.

Nos, ahhoz, hogy a kutya boldog és egészséges legyen, mind a kettőre, azaz a lassú, szimatolós, felfedezős sétára és  az energikus rohangálásra is szüksége van.

Egyes kutyák, különösen a kölykök és a fiatalabbak, határtalan energiával bírnak. A testmozgás, beleértve a nagy rohangálásokat és a hosszú sétákat is, kellemesen elfárasztja őket, így otthon nyugodtabbak és csendesebbek lesznek..

Van azonban egy nagyon fontos dolog a sétáltatással kapcsolatban, ez pedig a következetesség. A kutyák számára a rutin, a megszokott napirend biztonságérzetet ad és megnyugtatóan hat. Ezért fontos, hogy minden nap ugyanabban az  időpontban sétáljanak.

nő egy vizslát és egy kis fehér kutyát sétáltat a réten

Séta a kölyökkutyával

Logikusan az új gazda mielőbb sétálni szeretne menni a kiskutyával. Ám tudjuk, hogy a környezetben megtalálhatók olyan vírusok (pl. a parvo), amelyek igencsak fertőzőek, és akár életveszélyesek is lehetnek. Tehát amíg a kiskutya meg nem kapja az összes, állatorvos ajánlott védőoltást, nem célszerű sétáltatni. Ez az időpont nagyjából 16 hetes korban jön el, azaz az utolsó védőoltás után nagyjából két héttel, ekkortól ajánlott, hogy más kutyákkal érintkezzen, illetve más kutyák által is látogatott helyeken sétáljon.

Arra sem árt figyelni, hogy a kiskutyák még nem tudják tökéletesen szabályozni testhőmérsékletüket, így figyelni kell az időjárási körülményekre is. A hideg tél és a forró nyári aszfalt egyaránt problémát jelent. Ilyen időjárási körülmények között csak gyors egészségügyi sétára vigye ki a kicsit, és csak enyhébb időjárásban induljanak nagyobb sétára, vagy otthon gondoskodjon mozgásáról és mentális stimulációjáról.

Mennyi mozgás kell?

A kölyökkutyák korántsem tudják olyan sokáig visszatartani vizeletüket és székletüket, mint a felnőtt ebek. Nekik még 2-4 óránként ki kell menniük, azaz ki kell vinni őket. Persze nem kell minden alkalommal kilométeres sétákat beiktatni, de egy gyors egészségügyi séta jár nekik.

Ráadásul mielőtt nagyobb sétákra indulna a gazdi a kiskutyával, annak meg kell tanulni a pórázon való közlekedést. Ennek gyakorlása már akkor megkezdődhet, amikor még nem is lehet kivinni, hiszen a lakásban is tudnak gyakorolni. Később, a röpke egészségügyi séták során szintén figyelmet kell fordítani arra, hogy a kölyök ne repkedjen a póráz végén ide-oda, azt rángatva, hanem lehetőleg minél szebben sétáljon és figyeljen a gazdára.

A legtöbb kiskutya evés, alvás és játék után könnyít magát, tehát ha ehhez kapcsolja a sétákat, a kicsi viszonylag gyorsan szobatiszta lesz.

A felnőtt kutyák

Ha a kutya nem túl aktív, vagy valamilyen egészségügyi problémával küzd, egy 10-15 perces séta kezdetnek elegendő. Akárcsak a kölykök esetében, itt is érdemes rövid, de az eb számára pozitív és élvezetes sétákat tenni. Figyelje, hogy a kutya hol halad, és ha lemaradna, igazítsa hozzá a tempót, ha pedig gyorsan sétál, gyorsítson.

Ha nincs egészségügyi akadálya, fokozatosan növelje az időtartamot és a távot is, vagy vigye el sétálni többször. Az, hogy egy nap hányszor mennek el – nem egészségügyi célú – sétára, teljes mértékben a gazdi napirendjétől és a kutya igényeitől, energiaszintjétől függ. A mozgásszervi problémákkal küzdő kutyák számára a rövid séták sokkal előnyösebbek, mégpedig az ízületi merevség és gyulladás elkerülése érdekében.

két uszkárt sétáltatnak a városi lépcsők előtt

Öreg kutyák

Ha az öregedő kutya szeret sétálni, és örömmel indul ez a gazdival, akkor jó lehetősége van arra, hogy fitten és aktívan tartsa kedvencét, idős kora ellenére is. Az új látványok, hangok, szagok kifejezetten jól stimulálják az ebet, ez pedig előnyös a számára, mind mentálisan, mind fizikailag.

Fontos, hogy a gazdi ügyeljen a tempóra és azt a kutya igényeihez igazítsa. Ha a kutyának ízületi gyulladása van, a lassú és gyakori séta az előnyös a számára. Ügyeljen a jelekre, a fájdalom és fáradtság tüneteire, például sántításra, megállásra, séta közbeni lefekvésre, erős zihálásra vagy a járdaszegélyre való nehézkes fel és lelépésre. Amennyiben ilyet tapasztal, konzultáljon az állatorvossal.

Eljöhet az idő, amikor már nem nagyon akar sétálni az öreg eb, amikor már az egészségügyi séta is megerőltető a számára. Manapság már nagyon klassz kutyakocsikat lehet kapni. Ezek az eszközök hasonlatosan a babakocsihoz, de zártak, illetve a kutya rögzíthető bennük. Ezek használatával nem kell lemondani a napi rutinról, az idős eb tud nézelődni, szimatolhat és részese lehet akár a családi kirándulásoknak is úgy, hogy nem erőlteti meg magát.

Tippek a sétához

Gondoljon úgy a sétára, mint egy-egy új lehetőségre a kutya tanításában, és új tapasztalatok megélésében. A pozitív megerősítés midnen helyzetben nyerő, így a séták során is használjon sok dicséretet és jutalomfalatot.

Egyes kutyák boldog farokcsóválással közelítenek mindenhez és mindenkihez, míg mások félénkek. A sétát is a kutya komfortzónájához kell igazítani, hogy az eb mindig magabiztos legyen és ne érezze fenyegetésnek más kutyák vagy emberek megjelenését.

Kölyökkutyák és idősebb ebek esetében ügyelni kell az ízületekre, nehogy túl megterhelő legyen a mozgás akár a fejlődésben levő, akár a már nem teljesen egészséges ízületek számára. Érdemes laza sétatempót tartani, és korlátozni az aszfalton vagy betonon töltött időt, inkább a füves vagy erdős ösvények legyenek a preferált helyek. Amennyiben szeretne együtt kocogni vagy kerékpározni a kutyával, várjon az eb egy éves koráig. Különösen a nagyobb testű fajtáknál jelenthet problémát, ha túl korán teszi ki nagy fizikai megterhelésnek.

Ha nem tudnak elmenni sétálni

Megeshet, hogy valamilyen külső körülmény miatt nem tudnak elmenni nagyobb sétára. De nincs gond, hiszen otthon vagy az otthon szűk környezetében is temérdek lehetőség lehet úgy a mozgásra, mint a tanulásra. Ha a kutya már ismeri az alapvető parancsokat, mint az ül, fekszik, reagál a behívásra, temérdek új dolgot tud neki tanítani, amely mentálisan is megmozgatja. Ha a kutya szereti a hasát, akár a ház körül vagy a lakásban is elrejthet neki pár finom falatot. Ezek kiszimatolása, keresése közben mozog, és bizony, az agy fogaskerekei is dolgoznak. Az interaktív játékok szintén nagyon hasznosak lehetnek.

Legyen kreatív, próbáljon ki különféle tevékenységeket, de legfőképpen tegye ezeket szórakoztatóvá és minél pozitívabbá a kutya számára. Tekintsen úgy a testmozgásra, mint egészségvédő tevékenységre, hiszen nagyban hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, valamint a kutya egészségének és jólétének javításához.

Ajánlott cikkek