Bőrproblémák

A kutya bőre mesél egészségi állapotáról, éppen ezért nagyon fontos, hogy azt mindig ellenőrizze, és jó kondícióban tartsa. Ha bőrprobléma jelentkezik, azt az állat vakarózással, rágcsálással, nyalogatással jelzi. A kiváltó okok skálája széles lehet, kezdve a parazitáktól, fertőzésektől, allergiától, az emésztőrendszer problémáin át a stresszig, vagy ezek kombinációjáig.

A szagok

Először ellenőrizze a kutya füleit és fogazatát, mivel ezek a leggyakoribb, kellemetlen szagokat okozó baktériumok búvóhelyei. Ám lehet, hogy a rendszeres fürdetés is elegendő ahhoz, hogy a kellemetlen szagok megszűnjenek.

Kaphatók kellemes illatú kutyaparfümök. Ezek összetétele nem irritáló és nem mérgező az állat számára, ha megfelelően használja.

Ha kutyája hajlamos az allergiára, a parfüm okozhat irritációt, így óvatosan használja. Akár bőrallergia is kialakulhat, de légzőszervi tünetek is jelentkezhetnek a parfüm belégzésével.

Egyéb bőrproblémák

  • Vakarózás, a bőr nyalogatása, rágása
  • Hegesedés
  • Bőrpír vagy gyulladás
  • Egy adott bőrterület intenzív viszketése
  • Kerek, hámló foltok a mancsokon és az arcorri részen
  • Száraz, pikkelyes, vagy más módon irritált bőr
  • Szőrhullás, kopasz foltok
  • Kiütések
  • Bőrelváltozások
  • Vér vagy genny megjelenése
  • Duzzanatok, daganatok, a bőr elszíneződése
  • Az állat arcát a bútorokhoz vagy a szőnyeghez dörgöli

A bőrproblémák okai

Az alábbi okok vezethetnek bőrproblémákhoz, melyek minden esetben állatorvosi ellenőrzést és kezelést igényelnek:

  • Bolhák. Ezeknek az apró élősködőknek a harapása és ürüléke irritálhatja a kutya bőrét, és egyes állatok allergiával reagálhatnak a bolha nyálára. Vannak kutyák, melyek allergiásak a bolhairtó szerekre, bizonyos bolhanyakörvekre, melyek kivörösödést okoznak a nyak tájékán.
  • Bőrgomba. A gombás eredetű bőrfertőzés gyulladást, szőrhullást, és hámló foltokat eredményez. Azonnal el kell kezdeni a beteg állat kezelését, mert gyorsan megfertőzheti nem csak a környezetében élő állatok,de az embereket is.
  • Szezonális vagy ételallergia. Lehet, hogy a kutya vakarózásának oka nem más, mint hogy allergiás a pollenekre, gyomokra, porra, atkákra, valamilyen fa virágára, penészre, vagy fűfélére. A legtöbb kutya bőre télen hajlamos a kiszáradásra, akárcsak az embereké. Vannak kutyák, amelyek olyan alapvető táp-összetevőkre allergiásak, mint a marha- és csirkehús, búza, kukorica vagy szója. Sok esetben a töltelék-, adalék- és színezőanyagok váltanak ki allergiás reakciókat, mivel idegenek az immunrendszer számára.
  • Bőrfertőzések. A bőr sérülése vagy valamilyen bőrbetegség következtében is kialakulhat bakteriális vagy gimbás eredetű fertőzés.
  • Rüh. Ezt a bőrbetegséget a Sarcoptes atka okozza, mely extrém viszketést és bőrgyulladást okoz.
  • Kutyakozmetikai termékek. Bizonyos samponok és egyéb ápolószerek irritálhatják a kutya bőrét. Mindig ügyeljen arra, hogy kutyának megfelelő terméket, ezen belül pedig az egyedi igényeknek megfelelő terméket használ.
  • Stressz és unalom. Az, hogy a kutya gyakran és erőteljesen nyalogatja magát, különösen a lábát, sok okra vezethető vissza. Lehet, hogy nem elegendő számára a fizikai és a mentális stimuláció, azaz egyszerűen unatkozik.
  • Anyagcserezavarok vagy hormonális problémák. Számos hormonális elváltozás okozhatja a bőr színének, a szőrzet vastagságának és sűrűségének változását.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Amint valamilyen változást észlel a kutya bőrén vagy szőrzetén, érdemes azonnal az állatorvoshoz fordulni, akárcsak akkor, ha kedvence elkezd erőteljesen vakarózni, nyalogatni magát, vagy harapdálni a bundáját. Az állatorvos célirányos vizsgálatokat végez, hogy megtalálja a tünetek kiváltó okát.

Rüh

A rüh számos apró atkafajta okozta bőrbetegség. Míg egyes rühfajták normális esetben is megtalálhatóak a bőrben és a szőrhagymákban, és soha, semmilyen problémát nem okoznak, mások megbetegedéshez, komoly bőrfertőzésekhez vezetnek.

Két rühfajtát különböztetünk meg, az egyik a sarcoptic, a másik a demodectic. A Sarcoptes scabei néven ismert kutyarüh okozói az apró, ovális formájú, világos színű atkák, és ez a fajta rühösség könnyen fertőz.

A Demodex canis minden kutya bőrében megtalálható, az élet első napjaiban már az anyaállatról átkerülnek ezek az atkák a kölyökre. Ez a rüh-fajta három módon hathat az állatra:

  • A lokális rüh esetében az atkák egy kisebb területen szórodnak. Elszigetelt, pikkelyes, kopasz foltok jelzik a fertőzést, leggyakrabban az arcorri részen fordul elő. 18 hónapos kor alatt a leggyakoribb az ilyen jellegű fertőzés, és az esetek 90 %-ban mindenféle beavatkozás nélkül gyógyul.
  • Generalizált rühről beszélhetünk akkor, ha a fertőzés nagyobb területet érint. A másodlagos bakteriális fertőzések miatt a bőr viszket, gyakran váladékozik. Ez a fajta rühösség jelezheti az immunrendszer megbetegedését, de lehet örökletes is, vagy kiválthatja az endokrin rendszer kóros állapota, vagy egyéb betegség. A kezelés módja nagymértékben függ attól, az állat mely életkorában alakult ki a betegség.
  • A Demodectic pododermatitis a legellenállóbb rühösség, mely a lábakra korlátozódik, és bakteriális fertőzésekkel párosul. A helyes diagnózis felállításához általában mélyre hatoló biopsziás vizsgálat szükséges.

A kutyák rühösségének tünetei

  • A Demodectic rüh okozhat szőrhullást, kopasz foltokat, hegesedést, és gyakran jár együtt bakteriális fertőzéssel, mely igencsak kellemetlen, viszkető tüneteket okoz.
  • A Sarcoptic rüh fertőzés esetén az állat nyugtalan, vadul vakarózik. A tünetek a fertőzés után már egy héten belül jelentkeznek. További tünetei s szőrhullás, a kivörösödött bőr, testszerte sebek és hegek jelennek meg. A leggyakrabban érintett területek a kutya fülei, arcorri része, lábai, de a fertőzés igen gyorsan képes az egész testen elterjedni.
  • A Demodex atkák könnyen terjednek egyik kutyátról a másikra, ám amíg az állat egészséges, nem okoznak semmilyen problémát, nem jelentkezik bőrbetegség. Igen ritka esetben előfordulhat kutyáról kutyára vándorló fertőzés, ám szinte kizárt, hogy macskára vagy emberre is átterjedjen.
  • Sarcoptic rühösség esetén az állatot el kell szigetelni a többitől, megelőzve a fertőzés terjedését. Amennyiben mégis átterjed az emberre, a tünetek a szúnyogcsípéshez hasonlatos, apró dudorok.

A rühösség kezelése

Az állatorvosi vizsgálat meg kell előzze a kezelést. Az orvos nem csak megvizsgálja az állatot, de bőrkaparék vizsgálatot is végez, hogy megállapítsa, a rüh mely fajtájával ll szemben.  Nehéz lehet azonosítani a rüh fajtáját, ha az mélyen a bőrben él, ilyenkor nagyon fontos, hogy a gazda minden tünetről pontosan beszámoljon.

Miután sikerült meghatározni, mely rühfajta keseríti meg a kutya életét, általában szájon át adható gyógyszer és speciális sampon, vagy cseppek a kezelés.

Bizonyos esetekben a másodlagos bakteriális fertőzések miatt egyéb kezelésre is szükség lehet. A kezelés során a rendszeres orvosi ellenőrzés, és esetleges újabb bőrkaparék-vizsgálat szükséges lehet.

A rühösség megelőzése

Ha a diagnózis sarcoptic rühösség, akkor a kutya minden takaróját, párnáját fertőtleníteni kell. A nyakörvet érdemes lecserélni újra. Minden további, a családban élő állatot is kezelni kell, akkor is, ha nem jelentkeztek náluk a tünetek.

A „hot spot”

Ez nem más, mint vörös, nedvedző, irritált elváltozás a kutya bőrén, leggyakrabban a fejen, a csípőn, a mellkason. Általában kellemetlen, fájdalmas érzés az eb számára. Bármi is irritálja a bőrt, a kutya elkezdi vakarni, vagy nyalogatni, és gyorsan kialakul ez a „hot spot”-nak nevezett foltosodás. Az irritácit kiválthatja allergia, atka, bolhacsípés, rovarcsípés, de a nem megfelelő kozmetikázás, fülfertőzés is.

Sok kutya egyszerűen unalmában vagy stressz miatt rácsálja, nyalogatja a bőrét.

A nem rendszeresen ápolt kutyaszőr könnyen filcesedik, a letapadt szőr alatt a bőr nem szellőzik, így könnyen kialakulhat hot spot. Ugyanez a helyzet a gyakran úszó kutyákkal, vagy amelyeknek nincs hová húzódniuk az eső elől. Gyakran megfigyelhető, hogy a csípőízületi diszpláziában szenvedő kutyák gyakran nyalogatják beteg testrészüket, így ők is veszélyeztetettek. Ez a bőrelváltozás leggyakrabban a dús, hosszú szőrű kutyákat érinti.

A hot spot kialakulása sokszor pillanatok alatt ölt ijesztő méreteket, mivel a fájdalmas területet a kutya tovább nyalogatja, harapdálja és vakarja, a kellemetlen érzés elűzésének reményében. Ám így csak még irritáltabbá válik a terület.

A kezelés módjai

Vigye el kedvencét az állatorvoshoz, amint észleli a foltok kialakulását, vagy ha csak azt tapasztalja, hogy kutyája erőteljesen vakarózni kezd, nyalogatja vagy harapdálja valamely testrészét. Az orvos dolga, hogy megállapítsa, mi a kiváltó ok, és csak ennek ismeretében tudja a megfelelő gyógyszereket felírni. Nem kizárt, hogy a gyógyulás elősegítése érdekében, a harapdálás, nyalogatás, vakarózás megakadályozására egy ideig gallért kell viselnie a kutyának, éppúgy, mint műtétek után.

A kezelés kiegészülhet az alábbiakkal:

  • Az érintett területen a szőrzet teljes leborotválása, lehetővé téve a bőr légzését, valamint azt, hogy a gyógyszerek minél hatékonyabban elérjék a bőrt.
  • Az érintett terület kímélő, nem irritáló szerrel történő gyakori lemosása
  • Antibiotikumok és fájdalomcsillapítók adagolása
  • Különféle gyógyszerek a megelőzés érdekében és a parazitás fertőzések ellen
  • Étrendi változások az egészséges bőr- és szőrállapot helyreállítása érdekében
  • Táplálékkiegészítők adása, különös tekintettel az esszenciális zsírsavakra
  • Kortikoszteroidok vagy antihisztamin a viszketés csökkentésére
  • Hypoallergén étrend, ha a kiváltó ok ételallergia

Ajánlott cikkek