Azok a csodás vadászkutyák

Azok a csodás vadászkutyák

Függetlenül attól, hogy űzik-e a vadászat sportját, vagy sem, tény, hogy nagyon sokan választanak maguk mellé vadászkutya fajtát. Több tucat fajta létezik, amelyeket egykoron kifejezetten azért tenyésztettek, hogy a vadászatok során valamilyen módon segítsék az ember munkáját.

Tovább
Téli riasztás: hideg idő és hideg orr

Téli riasztás: hideg idő és hideg orr

Amikor téli sétára indul, mindig meggyőződik arról, hogy elég melegen és biztonságosan öltözött-e fel. Tegye ezt kutyájával is, így mindkettejük számára kellemes, mókákkal teli időtöltés lesz a téli séta. De mi mindenre kell még odafigyelni a fagyos, jeges, havas napokon? Milyen veszélyeket rejt a vékony jég, és miben más egy nagytestű és egy csivava méretű kutya téli gondozása?

Tovább
A nedves és száraz kutyaeledel keverésének előnyei és hátrányai

A nedves és száraz kutyaeledel keverésének előnyei és hátrányai

Sokszor írtunk már a száraz és konzerv eledelek előnyeiről és hátrányairól. Bár vannak friss, fagyasztott és fagyasztva szárított ételek is, manapság pedig sokan a nyers hússal való etetést követik, a legáltalánosabb eledel típusok változatlanul a száraztápok vagy a konzerv kutyaeledel.

Tovább
Hogyan emészt a kutya?

Hogyan emészt a kutya?

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is meg kell emészteniük a táplálékukat, hogy a tápanyagok felszívódjanak, ám az emésztéshez szükséges idő már eltérő. A macskák, lovak, görények és kutyák anatómiájuk, méretük, esetleges betegségeik és egyéb tényezők miatt némiképp eltérő ütemben emésztik meg a táplálékot.

Tovább
Téli bőr- és mancsápolás

Téli bőr- és mancsápolás

Télen a saját bőrünkre is több figyelmet fordítunk, hiszen könnyen kiszárad a fűtéstől. A kutyáknál sincs ez másként, ráadásul nekik a mancsuk is könnyen sérülhet a jeges, hideg időben. A bőr- és szőrápolás tehát télen sem elengedhető feladat, csak kicsit másként kell végezni, mint az év többi részében.

Tovább
Azok a nyálas kutyapuszik

Azok a nyálas kutyapuszik

Amikor a gazdi szeretett kutyájától puszit kap, netalán belenyal a fülébe, orrába, szájába, gyakran hallani, hogy ugyan, a kutya szája tisztább, mint az embereké. Vajon tényleg így van? Nos, a válasz az egyszerű „igen” vagy „nem” szónál jóval összetettebb.

Tovább
Sárban ázva

Sárban ázva

Az őszt sokan szeretik a gyönyörű színek, a klassz kirándulási lehetőségek miatt, ám az esős napok pokollá tudják tenni a kutyások életét. Nem elég, hogy sok ebnek úgy kell könyörögni, hogy legalább a dolgát végezni kimenjen, ha ez sikerül is, a kutya nyakig sárosan kerül elő. És ha még szereti is az eb az esőt, akkor garantált a katasztrófa.

Tovább
Meddig tudja visszatartani a kutya a szükségét?

Meddig tudja visszatartani a kutya a szükségét?

A legtöbb ember nagyon mozgalmas életet él a mai rohanó világban, ám akár ügyeit intézi, akár az irodában dolgozik, az idő múlásával legtöbbünk elkezd a kutyája miatt. Mennyi ideig marad nyugodtan, mielőtt ki kell mennie dolgát végezni? Meddig bírja egy kutya visszatartani a székletét? Egyáltalán, mennyi ideig lehet magára hagyni otthon egy kutyát?

Tovább
Hogyan játszanak a kutyák?

Hogyan játszanak a kutyák?

A játék értelemszerűen szórakoztató. Amikor a játék már nem szórakoztató, megszűnik játék lenni. A játék tehát kellemes tevékenység, amelynek során az állatok olyan viselkedést mutatnak, amely nem része életük rendszeres tevékenységének, hanem sokkal inkább egyféle mimikri.

Tovább
Segítség! Hiperaktív a kutyám!

Segítség! Hiperaktív a kutyám!

Ahogy a gyermekek hiperaktivitással járó figyelemhiányos rendellenessége (ADHD) világszerte ismertté vált, sok ember felvetette, hogy túlzottan heves, eleven kutyája vajon nem ugyanettől a problémától szenved-e.

Tovább
Séta kicsi kutyákkal

Séta kicsi kutyákkal

Sokan azt gondolják, hogy a nagyon kicsi testű kutyákat, mint a csivava, a yorkie, a mopsz és társaik nem kell sétáltatni. Elég, ha leszaladnak, hogy a dolgát elvégezze az eb, és ennyi volt a séta. Hiszen ha kicsi, akkor elég kell legyen neki ennyi mozgás is.

Tovább
Miért fekszik rá a cica mindenre?

Miért fekszik rá a cica mindenre?

Ül a gazdi a konyhaasztalnál, kortyolgatja a reggeli kávét, előtte a napi újság, amiben épp a híreket böngészi. Ám az újság hirtelen egy szőrös, doromboló halommá változik. Ugyanez a helyzet a laptoppal, ahol a billentyűzet és a fél kijelző transzformálódik, esetleg az egér tűnik el egy cicapocak alatt.

Tovább
Esik eső, csepereg

Esik eső, csepereg

A nyár, de az őszi verőfényes, kellemesen meleg napok a legtöbb gazda számára egyet jelent azzal, hogy több időt lehet a kutyával a szabadban tölteni. Igaz ez az őszi, melegebb napokra, az indián-nyár szép időjárását sokan kihasználják. De eső így november táján már igen gyakori, az esős idő pedig több kosszal jár.

Tovább
A pozitív megerősítés előnyei

A pozitív megerősítés előnyei

Kétségtelen tény, hogy a pozitív viselkedés megerősítése kiváló alapot biztosít a kutya megfelelő fejlődéséhez. Persze sokféle módon alakítható egy kutya viselkedése, de a legjobb megközelítés az, amely magában foglalja a kívánatos viselkedés pozitív megerősítését. Fontos, hogy maga a tanítás is kellemes élmény legyen az állat számára.

Tovább
Biztonságos Halloween

Biztonságos Halloween

Lassan itt az ünnepi szezon, ennek mindig első felvonása a Halloween. Manapság már hazánkban is egyre többen öltöztetik tökkel, boszorkányokkal, pókhálóval és egyéb, jellegzetes tárgyakkal díszbe a lakást, sőt, tököt faragnak, Halloween partit tartanak, a gyerekek csokit vadásznak.

Tovább
Kókuszolaj kutyáknak

Kókuszolaj kutyáknak

Napjaikban egyre népszerűbb a kókuszolaj, sok háztartásban használják a hagyományos zsír vagy napraforgó étolaj helyett. De mit is kell tudni róla? Nos, a kókuszolaj, latin nevén Oleum Cocois a kókuszpálma magjának szárított beléből  készített növényi olaj.

Tovább
II. Erzsébet királynő és a Welsh Corgi Pembroke

II. Erzsébet királynő és a Welsh Corgi Pembroke

A 96 éves II. Erzsébet királynő halála nagy figyelmet szentelt az uralkodónak, szerte a világon, de ezzel egyidejűleg a Welsh Corgie Pembroke fajta iránti, élethosszig tartó szenvedélyének is. A trónon eltöltött 70 év alatt a királynő gyakorlatilag ezen kutyafajta szinonimájává vált, köszönhetően annak, hogy nem csak felhívta a világ figyelmét szeretett kutyáira, de komoly tenyésztési programot is kidolgozott.

Tovább
Miért nyalogatja a kutya az ember lábát?

Miért nyalogatja a kutya az ember lábát?

Biztos sok gazdi elgondolkodott már azon, vajon miért nyalogatja időnként a kutya a lábát. Eléggé furcsa viselkedés, nem? Ha pedig még csiklandozza is a talpát ez a nyalogatás, esetleg fájdalmat okoz az erőteljesebb nyelvmozdulat, akkor akár kellemetlen is lehet, főleg, ha gyakran próbálkozik ezzel az eb

Tovább
A yorkshire terrier szőrének ápolása

A yorkshire terrier szőrének ápolása

A yorkshire terrier csodálatos látványt nyújt, ahogyan szőre a földig omlik, fejét pedig magasra emeli a bóbitájába tűzött masnijával. Ám ahhoz, hogy a yorkinak valóban mesés, elegáns, szép szőre legyen, a gazdinak sokat kell tennie. És ez a feladat akkor sem elhanyagolható, bár némileg rövidebb időt vesz igénybe, ha a fajtajelleget adó hosszú szőrt rövid, sportos fazonra nyíratják.

Tovább
Érdekességek a biewer yorkieról

Érdekességek a biewer yorkieról

Ez az intelligens, hűséges és odaadó kiskutya igazi társ. Mindig vidám, sokszor gyermeteg, van humorérzéke, játékos, szinte pajkos, de mindig csupa szív és odaadó gazdáival szemben. Ráadásul igen jól kijön a gyerekekkel és más kutyákkal is.

Tovább