FRISS HÍR! Lehet kutyát sétáltatni

FRISS HÍR! Lehet kutyát sétáltatni

Mi lesz a kutyasétáltatással, ha szerdától életbe lép az este 8 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom?  Ez volt az egyik legtöbbeket érdeklő kérdés a kormányfő hétfői bejelentése után. A szerda éjféltől érvényes korlátozásokat részletező kormányrendelet megjelenése előtt, ma kiderült egy - rendkívüli - kivétel a kijárási tilalom alól.

Tovább
Tilos kutyát sétáltatni éjfél és 5 óra között

Tilos kutyát sétáltatni éjfél és 5 óra között

Miután a hét közepén kijárási korlátozást vezettek be az országban, többen is azzal a kérdéssel keresték meg az Állatmentő Ligát, hogy lehet-e kutyát sétáltatni éjfél és hajnali öt óra között, illetve megengedi-e a szabályozás, hogy szükség esetén állatorvoshoz vigyük háziállatunkat éjszaka.

Tovább
A kutyák koronavírusa

A kutyák koronavírusa

A koronavírus egy gyűjtőfogalom, amelyet a vírus különböző törzsei által okozott fertőzés leírására használnak, de a különböző állatfajokat különböző típusú koronavírusok fertőzhetik meg. A macskagazdák számára fontos, hogy tudják, kedvenceiket milyen típusú koronavírus fertőzheti meg, és milyen hatással.

Tovább
Ehet-e a kutya tojást?

Ehet-e a kutya tojást?

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, a tojás pedig olcsó, tápláló alapanyag, amely segít a reggeli indulásban. Ám mi a helyzet akkor, ha kedvenc kutyánk vágykozva néz a rántottára vagy az omlettre? Kaphat belőle? Nos, a válasz igen. Akár főtt tojás, akár rántotta vagy tükörtojás, ez az étel nem csak finom, de kiváló tápanyag forrás a kutya számára is.

Tovább
Miért kergetik a macskák a lézerfényt?

Miért kergetik a macskák a lézerfényt?

Bár a lézerfény valóban játéknak tűnik, kergetése sokkal inkább ösztönös cselekvés a macska számára. Szinte nincs olyan macskagazda, aki ne ismerné, milyen is az, amikor a cica elkezdi vadászni a lézerfényt. Kicsi is, szagtalan is ez a piros pötty, mégis képes hosszú időre lefoglalni az állatot, annak ellenére is, hogy soha nem tudja elkapni. Persze sok vita is van azzal kapcsolatban, hogy jó játék-e a cica számára a lézerfény kergetése, avagy sem. De valójában miért kergetik, miért vadásszák ennyire elkötelezetten szőrös kedvenceink azt a pici, piros pöttyöt?

Tovább
Miért eszi a kutya a macskaalmot?

Miért eszi a kutya a macskaalmot?

Ahol együtt élnek kutyák és macskák, a gazdák általában észreveszik, hogy a kutya érdeklődik a macskaalom iránt. Sőt, túlzottan is érdeklődik, olyannyira, hogy bele is kóstol, hacsak a gazdi nem kapja el időben. Bár még így is lebuktatja magát az eb, hiszen az erős szag a pofáján nyomravezető. Vajon mi az oka ennek az emberek számára igencsak gyomorforgató szokásnak?

Tovább
Halloween-i veszélyek

Halloween-i veszélyek

Halloween ünnepe ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, melyet október 31.  éjszakáján, azaz a katolikus Mindenszentek ünnepe előtt tartanak. Bár elsősorban az angolszász országokban van hagyománya a Halloween-nek, egyre inkább megjelennek nálunk is az ünnephez kapcsolódó szokások.

Tovább
Tíz tény a német juhászkutyáról

Tíz tény a német juhászkutyáról

A német juhászkutya méltán volt hosszú évtizedeken át az egyik legnépszerűbb fajta. Bár napjainkban kissé lecsúcszott a dobogóról, azért még mindig sokan kedvelik, és tartják is ezt a csodálatos ebet, melynek története 1899-ig nyúlik vissza, és Max von Stephanitz nevéhez kötődik. A kapitány céltudatosan a legjobb kutyák felhasználásával olyan fajtát alkotott meg, amely nem csak szépséges, de magabiztos, intelligens, hűséges és munkabíró is. Aki ismeri a német juhászkutyákat, netalán magáénak is tudhat egyet vagy többet, legendákat tud mesélni e négylábú csodákról.

Tovább
Szabad-e Halloween-ra festeni a kutya szőrét?

Szabad-e Halloween-ra festeni a kutya szőrét?

Korábban már írtunk az extrém kutyakozmetikáról és szót ejtettünk a szőrzet színezéséről is. Sokan úgy vannak vele, hogy a hétköznapokon nem festik, színezik, díszítik kedvencük bundáját, ám ahogy a Halloween ünnep körüli, idegen országokban honos szertartások honosodnak meg hazánkban, úgy a kutyák díszítése, szőrének festése, de akár az állatok jelmezbe öltöztetése sem szokatlan látvány már manapság. Sőt, egyre gyakrabban látni színes tincsekkel díszített, vagy jelmezbe öltöztetett ebeket. innen pedig már csak egy lépés a teljes szőrzet festéssel díszítése.

Tovább
Azok a csodás rendőrkutyák….

Azok a csodás rendőrkutyák….

Nem csak a bűnöldözői rendőri munka igényel különleges elhivatottságot, de bizony rendőrkutya sem lehet akármelyik eb. Ezek a sokszor lenyűgöző képességű állatok legtöbbször olyan ősök leszármazottai, melyeket szelektíven tenyésztettek erre a munkára. Már az alkalmas fajták listája sem túl bőséges, és még ezen belül is árgus szemekkel szelektálják, mely kutyák vehetnek részt a kiképzésben, és később a bűnüldözői munkában.

Tovább
A koronavírus és házi kedvenceink - az új kutatások tükrében

A koronavírus és házi kedvenceink - az új kutatások tükrében

Egy új tanulmány szerint a kutyák nem terjeszthetik a Covid-19-et, de a macskák átadhatják egymásnak. A vizsgálatot tíz állattal végezték és azt figyelték, hogyan reagálnak a vírusfertőzésre és át tudják-e adni egymásnak

Tovább
Tsuguharu Foujita, a „Cat Master”

Tsuguharu Foujita, a „Cat Master”

Bár sok művészt lehet macskekedvelőnek, vagy cicarajongónak nevezni, a „cat master”, avagy a „macskák ura” címet minden vitán felül állóan Léonard Tsuguharu Foujita érdemli ki. A japán-francia festő 1886-ban, Tokióban született, a japán császári hadsereg egyik orvosának fiaként. A tokiói művészeti akadémián szerzett diplomát, majd három évvel később Párizsba utazott.

Tovább
A hölgy, akit Madame Poodle-nak hívtak

A hölgy, akit Madame Poodle-nak hívtak

Bár egy kutyakiállításon minden fajtának van esélye a Best in Show cím elnyerésére, azért valljuk be, hogy egyes kutyafajták sokkal inkább szemet megkapó látványt nyújtanak. Ilyen az általában szoborszerű szőrben felvonultatott uszkár, függetlenül méretétől és színétől. Pomponok, bóbiták, felturpírozott szőrkorona – ám nem mindig volt ez így.

Tovább
Híres művészek és macskáik

Híres művészek és macskáik

Nagyon sok nagyszerű művész életében volt jelen egy különleges szerelem, mely túlmutatott a múzsák sokaságán: a macskák iránti szeretet.Voltak köztük, akik meg is örökítették kedvenceiket, mások csak élvezték társaságukat, mikor megpihentek alkotás közben, vagy éppen megörökíttették magukat a cicával. Nézzük hát, a modern művészek közül kik voltak igazi macska-rajongók?

Tovább
Miért terelgeti a kutya a gyerekeket?

Miért terelgeti a kutya a gyerekeket?

Egyes fajták, különösen a terelőkutyák hajlamosak arra, hogy ösztöneiket követve mindent és mindenkit terelegessenek. Ez akkor jelenthet problémát, ha a kutya a család apró gyerekeit terelgeti, vagy ha elkezdi a terelést a boka csipkedésével „fűszerezni”. Az egyetlen megoldás ennek kiküszöbölésére a nevelés, a megfelelő átmozgatás és bizony az elegendő mentális stimuláció hármasa.

Tovább
Hasonlóak, de mégis mások

Hasonlóak, de mégis mások

Lehet, hogy a yorkshire terrierek cukinak néznek ki, de lelkük mélyén igazi terrierek: merészek, bátrak és igazi jellemek. Talán ez is az oka annak, hogy az aprócska fajta népszerűsége a mai napig töretlen. A selymes, hosszú szőrű kutyafajtának azonban van egy kevésbé ismert rokona, a silky terrier. Nem csak hogy a két fajta megjelenése hasonló, de bizony történetüknek is sok közös pontja van. Nem véletlen tehát, hogy olyan sokan összekeverik őket.

Tovább
Tévhitek - macskákról

Tévhitek - macskákról

Talán a macska az egyik legnépszerűbb házi kedvenc, mégis, nagyon kevesen ismerik őket valójában. Titokzatos létüket temérdek mítosz és tévhit övezi. A legtöbb ilyen sztereotípia és tévhit oda vezethető vissza, hogy az emberek próbálják őket a kutyákhoz hasonlítani, az ebek szokásait a cicákra vetítve értelmezni.

Tovább
Királyi eb Wales-ből

Királyi eb Wales-ből

Wales-i legenda szerint a corgie elvarázsolt eb, tündérek és törpék segítője, olyan állat, mely nem csak arra képes, hogy hintóikat húzza, de az állatcsordákat is tereli és bizony még a tündérek között is előforduló háborúkban is részt vesz, mint gyors paripa.

Tovább
Miért jobb egy kutya, mint a társkereső oldalak?

Miért jobb egy kutya, mint a társkereső oldalak?

Valahogy nem jönnek össze a randik? Nem váltják be a reményeket az online társkereső oldalak? Egyszerű a megoldás: tegyen fel olyan képet, amin a kutyájával látható!

Tovább
Tényleg látják a kutyák a szellemeket?

Tényleg látják a kutyák a szellemeket?

Tudjuk, hogy  sokan hisznek a paranormális jelenségekben, de vajon a kutyák tényleg látják a  szellemeket? Azt tudjuk, hogy a kutyák bizonyos érzékszervei sokkal élesebbek, mint az embereké. Ám tényleg örülni tudnánk annak, ha bebizonyosodna, hogy látják a szellemvilágot?

Tovább