Az ültetés és a fektetés

Az ültetés és a fektetés

Az ültetés és a fektetés alap parancs a kutya és a gazda életében. A jól nevelt és megfelelően szocializált kutya számára elengedhetetlen fontosságú, hiszen bármilyen helyzet adódik, e két parancs segítségével rövid idő alatt nyugalmi helyzetbe tudjuk hozni az állatot, és hosszabb időn át szoros ellenőrzés alatt tudjuk tartani.

Tovább
Az állítás, a maradás és az elengedés

Az állítás, a maradás és az elengedés

Az állítás és a maradás szintén alap parancs a kutya és a gazda életében. A jól nevelt és megfelelően szocializált kutya számára elengedhetetlen fontosságú, hiszen bármilyen helyzet adódik, e két parancs segítségével hosszabb időn át szoros ellenőrzés alatt tudjuk tartani.

Tovább
A visszahívás

A visszahívás

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtaníthatunk a kutyának, az az, hogy minden élethelyzetben, gyorsan és megbízhatóan menjen oda a gazdához, amikor azt mondja neki. Tehát a visszahívás parancsa egyrészt gyakran feltétlenül szükséges, másrészt akár életmentő is lehet a kutya számára.

Tovább
A pórázon vezetés és a lábnál követés

A pórázon vezetés és a lábnál követés

Az utcán járva sokszor látni, hogy a kutyák nem hogy szépen nem tudnak menni a pórázon, de gyakran szó szerint ők sétáltatják a gazdát. Márpedig a kutyának a pórázon önállóan, húzás és rángatás nélkül kell közlekednie, a gazdának pedig a környezetre és a kutyára figyelve (tehát nem a telefont nyomkodva) kell vezetnie az ebet.

Tovább
Hol és hogyan érdemes tanulni?

Hol és hogyan érdemes tanulni?

A kutya nevelését és tanítását abban a pillanatban el kell kezdeni, amikor a kiskutya új otthonába kerül. Az első egy-két nap persze az ismerkedéssel telik, aztán meg kell mutatni állatorvosnak, tehát a gazdák csak odázzák a feladatot. Pedig, ha belegondolnak, már az első pillanattól tanítják a kiskutyát, hiszen pár nap után már hallgat a nevére, nemde?

Tovább
A tanítás és kiképzés alapjai

A tanítás és kiképzés alapjai

Ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni a valóban hatékony tanítást és kiképzést, minden esetben tervet kell készíteni. Persze ez a terv finomodhat, némileg módosulhat az idő során, de az alapok, a lényeges kérdések és elérendő célok nem hiányozhatnak belőle. Ez a legfontosabb, amit meg kell határozni, utána jöhet a hogyan, azaz a gyakorlatok felépítése.

Tovább
Hogyan lesz harapós a kutya?

Hogyan lesz harapós a kutya?

A kezdő kutyatartó még csak elméletben tudja, milyen éles is tud lenni egy kölyökkutya foga, de jó eséllyel már a gyakorlatban is kezd ismerkedni vele. Ráadásul a kiskutya soha nem fél használni tűhegyes fogacskáit. De harapós nem attól lesz egy kutya, hogy gondol egyet és harapni kezd. A harapós kutya vagy kölyökként is harapdált, csipkedett, csak akkor még jópofának tartotta a gazda, és nem szólt rá, vagy később éri valamilyen trauma, melyet nem, vagy nem megfelelően kezelnek. Tehát a harapós kutya legtöbbször nevelési hiba eredménye.

Tovább
A kutyatámadások okai és kivédése

A kutyatámadások okai és kivédése

Nagyon sok kutya él a háztartásokban, van, ahol több is. Ez összességében bizony igen magas számot ad, és hát nem mindegyikük jólnevelt vagy barátságos. Van, hogy a gazda nem foglalkozik a kutya nevelésével, nem megfelelő a szocializációja, más esetben korábban érték traumák, sérülések a kutyát, és rehabilitációja még nem fejeződött be, vagy a gazda bele sem gondol, hogy erre szükség lenne egy bizonytalan múltú, menhelyről befogadott eb esetében.

Tovább
Mit is jelent pontosan a vadászat?

Mit is jelent pontosan a vadászat?

Vadászni ott lehet, ahol van vad, és akkor, amikor van vad. Ez az alapállás. Persze a vadászat a vadfajok populációinak jelenlétét, megőrzését és fenntartható hasznosítását kell hogy feltétezze. A vadakat zsákmányolható állatfajként az ökológiai rendszer elemeinek tekintjük, így a környezet akkor működik jól, ha fajokban gazdag, és a fajok között dinamikus egyensúly van. Ez a dinamika azt jelenti, hogy az egyes állatfajok belső jellemzői, azaz állomány nagysága, az azon belüli kor- és ivari viszonyok, az egyedek szaporodási képessége, stb., valamint a különféle fajok egymáshoz való viszonya hogyan alakul.

Tovább
Agaras vadászat, agaras sportok

Agaras vadászat, agaras sportok

Az agarak eredete titokzatos és az idők homályába vész... Sokan úgy vélik, hogy az agarak voltak az első vadászkutyák. De honnan jöttek? Hogyan, miképpen alakultak ki ezek a nagyszerű képességű állatok?

Tovább
Ehet-e kivit a kutya?

Ehet-e kivit a kutya?

A kivi apró, zamatos, savanykás és mégis édes gyümölcs. Mivel tele van A-, B-, C-, K-, E-vitaminnal, foláttal és káliummal, antioxidánsokkal, makró- és nyomelemekkel, a téli időszakban igen kedvelt az emberek körében. Különösen kimagasló C-vitamin tartalma miatt vásárolják ilyenkor. No, de mi a helyzet a kutyákkal?

Tovább
Eszközök a tanításhoz

Eszközök a tanításhoz

Az alap kiképzéshez érdemes pár eszközt is beszerezni, bár ezek nagy része amúgy is a gazda rendelkezésére áll, tehát elég csak összekészíteni. Az első és a legfontosabb páros: a nyakörv és a póráz. Ez persze biztosan van a kutyának, de nem biztos, hogy erre a feladatra is megfelelő. A kutya jó eséllyel már hozzászokott a nyakörv és a póráz viseléséhez, tehát csak ellenőriznie kell ezeket

Tovább
Miért hány a kölyökkutya?

Miért hány a kölyökkutya?

Némileg másként kell kezelni a kutya hányását, ha az kölyökkel, vagy ha felnőtt kutyával fordul elő. Míg ha felnőtt kutya kezd el hányni, az esetek legnagyobb részében úgy tűnik, mintha nem is lenne oka, éppen ezért a gazda vár és figyelőállásba helyezkedik. A hányás általában ahogy jött, úgy el is múlik, és jó eséllyel más tünet nem kíséri.

Tovább
Ehet-e borsót a kutya?

Ehet-e borsót a kutya?

A karácsonyi raguleves főzésekor merült fel a kérdés, amikor a kutyám sikerrel lopott el némi borsót az előkészített alapanyagok közül. No, igen, nem figyeltem oda rá eléggé, így hát utánanéztem, nem lehet-e baja ettől a finomságtól. Végül is elég sok olyan humán étel vagy alapanyag van, ami akármilyen ízletes is, káros a kutyáknak, szóval jobb félni, mint megijedni.

Tovább
Meg tudnak-e fázni a kutyák?

Meg tudnak-e fázni a kutyák?

A téli hónapokban gyakori a nátha, a megfázás. Prüszkülönk, köhécselünk, és kijelentjük, hogy ez egy egyszerű megfázás. Mivel a nátha a légutak akut, jellemzően láz nélkül zajló vírusos gyulladása, sokakban felmerül a kérdés, vajon a kutyák is elkaphatják tőlünk, vagy ők is meg tudnak fáznI?

Tovább
Népszerű kutyafajták - a francia bulldog

Népszerű kutyafajták - a francia bulldog

Nagyon messzire visszatekintve a francia bulldog történetében, az ókorban találjuk magunkat. Talán elsőre belegondolva hihetetlennek tűnik, hogy ez a mókás apróság az ókori római molosszusok leszármazottja, pedig így van. Közvetlen rokonai Nagy-Britannia ősi bulldogjai, de a francia dog-félék is.

Tovább
Miért stresszelnek a macskák?

Miért stresszelnek a macskák?

Régóta ismeretes, hogy a stressz és a szorongás hatással van az emberek egészségi állapotára, sokszor komoly betegségeket is okozhat. A macskák esetében sincs ez másként. Nem csak hogy rontja a stressz meglevő fizikai állapotukat, esetenként megbetegedést okozva, de komoly viselkedészavarokhoz is vezethet.

Tovább
A masszázs gyógyító ereje

A masszázs gyógyító ereje

Nem nagyon van olyan ember, aki ne szeretné, ha masszírozzák. A masszázs nem csak a stresszt csökkenti, de kellemes érzést nyújt, ellazít és pihentet. Miért ne adná meg ezt az örömöt kutyájának is? Pár perc naponta és még a hiperaktív örökmozgó is ellazul, megnyugszik és élvezi gazdája kezének érintését.

Tovább
Téli macskalét

Téli macskalét

A macskák kényelmes, kényes kis lények, akik szeretik, ha puha meleg veszi őket körbe. Persze ez az igényességük nem akadályozza őket a kinti kalandozásokban, ha tehetik, főleg, ha visszamehetnek utána a biztonságos és meleg otthonba. Ám a kijáró cicákra télen is leselkednek veszélyek, igaz, némiképp mások, mint a nyári melegben.

Tovább
Kutyakemény hidegben

Kutyakemény hidegben

Az utóbbi években egyre ritkábban találkozunk kemény téllel, de minden évben bízunk abban, hogy lesz egy kis hó, esély a szánküzásra, korcsoláyzásra, lékhorgászatra, vagy csak arra, hogy az ablakból szemléljük a havas, téli tájat. Ha már nincs is hónapokig tartó, fogcsirgató, jeges telünk,  azért nem is olyan régen volt rá példa, hogy befagyott a Balaton is. Szóval nem árt felkészülni, hiszen a kutyát akkor is ki kell vinnünk, amikor szikrázik a jég és vastag pelyhekben hull a hó.

Tovább