Az allergiamentes tavaszért

Kutatók és szakértők szerint az allergia a krónikus betegségek hatodik vezető oka, legalábbis az Egyesült Államokban, ahol évente több mint 50 millió ember szenved allergiától, de Európában sem jobb a helyzet e téren. És csakúgy, mint emberi társaik, a kutyák, macskák és más háziállatok is küzdhetnek az allergiával, különösen tavasszal.

A háziállatok allergiája – legyen az akár a környezet, bizonyos élelmiszerek vagy bizonyos anyagok (szappanok, gyapjú, szőnyeg, rovarölő szerek stb.) okozta allergia – ugyanúgy jelentkezik, mint az embernél: szemviszketés, orrfolyás, vakarózás, tüsszögés, sőt, akár a hányás vagy hasmenés is allergiás reakció jelei lehetnek.

cica fa széken ül, mögötte levencula

A virágpor, penész vagy por kiváltotta szezonális allergia emellett okozhat még erőteljes vakarózást, az érintett bőrfelületek nyalogatását és/vagy rágcsálását, harapdálását is. Bár csak a kutya vagy a macska állatorvosa tudja igazán megállapítani, pontosan mi is okozza az allergiát, és ő hivatott a probléma kezelésének meghatározására, vannak módok arra, hogy a lehető leginkább elkerülje a kellemetlen tüneteket. Bár tény, hogy elég nehéz kontroll alatt tartani a levegőben szálló polleneket, azért van megoldás arra, hogy legalább a tünetek enyhébbek legyenek.

1. A virágpor, a pollenek

A rádió, a televízió, a napilapok rendszeresen közölnek időjárás-jelentéseket, és ebben kitérnek a pollen adatokra is. Érdemes ezeket rendszeresen figyelemmel kísérni, főleg azoknak, akiknek kedvence allergiától szenved. Ne feledje, hogy a levegőben szálló pollen mennyisége a hűvös napokon és csapadék után a legalacsonyabb, valamint a pollenszám általában hajnali 5:00 és 10:00 között van csúcsértéken, így az esti séta az allergiás állatok számára jobb választás lehet. Egy jó módszer annak meghatározására, hogy a pollen milyen mértékben van hatással kedvencére, ha rendszeresen figyeli a pollen-előrejelzést, majd azt is megfigyeli és feljegyzi, hogy a tünetek a mérsékelt pollenszámú napokon, vagy éppen a különösen magas pollenszámú napokon jelentkeznek.

kutya sárga és fehér virágok között

2. A takarítás

Esélyesen lezajlott a tavaszi nagytakarítás, hiszen a legtöbb  család húsvétra már glédába vágja a házat. Ám mindig lehet tenni azért, hogy az otthon a lehető legallergénmentesebb legyen.

A legfontosabb egy alapos porszívózás, lehetőleg válsszon olyan porszívót, amely külön pollenszűrő filterrel rendelkezik. Egy jó légtisztító rendszerbe való befektetés hatásosan tudja eltávolítani a szennyeződéseket a levegőből, és megakadályozza a légzési problémák súlyosbodását. Ha van klíma berendezése, ennek rendszeres takarítására ne sajnálja a pénzt.

Tehát akár naponta szánjon időt a porszívózásra, ezen túlmenően gyakorta cserélje és mossa ki kedvence párnáit, takaróit, valamint szabaduljon meg minden olyan régi játéktól, amely tartósan szennyezett vagy sérült.

Arra is ügyeljen, hogy a rendszeres fésülés és kikefélés is segít az állatnak,hogy tünetei ne súlyosbodjanak, ezért a tavaszi vedlés időszakában gyakrabban ejtse meg ezt a feladatot, és mindig azonnal dobja ki a kihullott, kifésült szőrt, hiszen azokon is meg tud ülni bármilyen allergén.

3. A séta

Arra természetesen nem lehet hatása, hogy mi van a levegőben, de arra igen, hogy kedvence hol játsszon vagy sétáljon. Kerülje a magas füvet, várjon néhány órát a fűnyírás után, mielőtt hagyja az állatot a kertben szaladgálni. A gyakori kültéri allergének, mint a különféle növényi pollenek, az állati szőr és a tollak belélegezhetők, sőt, az állat le is nyelheti őket, ami igen kellemetlen allergiás reakciókat okozhat.

Ezeknek az allergéneknek a teljes elkerülése szinte lehetetlen, mivel mindenhol előfordulnak, de ha ismeri a környezetét és távol tartja magát a problémás területektől, azaz ahol nagy koncentrációban vannak jelen, csökkentheti a tünetek súlyosságát.

dalmata rózsaszín virágú fa alatt

4. A mosakodás

Mindig tisztítsa meg kedvence mancsát valamilyen hipoallergén törlőkendővel, miután a szabadban voltak. Ezen kívül a gyakori fürdés nemcsak a pollent távolítja el a szőrzetről, hanem az irritációt is enyhíti. Érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, milyen sampont használjon, mely termék az, amelyik enyhíti az irritációt, egyúttal hidratálja a bőrt. De ne csak a bundát tisztítsa meg, hanem ellenőrizze a füleket, szemeket, sőt, a karmokat is. Alaposan vizsgálja meg kedvence minden porcikáját, majd ha szükséges, forduljon segítségért egy profi kutya/macska kozmetikushoz vagy állatorvoshoz. És igen, megfürdetheti a macskát is.

5. Az állatorvos

Az allergia kezelésének számos módja van, függően az allergia típusától, az allergéntől és az állat egyedi adottságaitól. Nem kizárt, hogy az orvosnak meg kell próbálnia néhány dolgot (vagy ezek kombinációját), hogy megtalálja a megfelelő kezelést.

A különféle antihisztaminok segíthetnek enyhíteni az allergiás reakciókat, és megakadályozzák, hogy a vakarózás vagy önmaga harapdálása miatt keletkező sebek elfertőződjenek az állaton. A hidrokortizont tartalmazó kezelések általában enyhítik a helyi viszketést. Egy új kutatás ígéretes eredményeket mutatott az omega-3 zsírsav étrendkiegészítők formájában történő használatával kapcsolatban. Arra jutottak, hogy ezek nem csak fényes szőrzetet biztosítanak, hanem egyes kutyák és macskák allergiájára is jó hatással vannak. Súlyos allergia esetén az injekciós vagy orális szteroidos kezelés rendkívül hatékony a gyulladások és az erős viszketés enyhítésére.

Mindenképpen tartsa szem előtt, hogy a humán készítmények hiába hatékonyak a gazdi vagy családtagajai számára, azok nem adhatók sem a kutyának, sem a macskának, de az állatorvosi készítmények közül is csak az alkalmazható, melyet az orvos rendel.

Hiába enyhültek a szomszéd macska vagy kutya tünetei az egyik szertől, egyáltalán nem biztos, hogy egy másik állatnak szintén jó lesz, sőt.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n