Egy kis kiruccanás

Nyakunkon a húsvét, sok család indul útnak ilyenkor. Vannak, akik végiglátogatják a családtagokat, mások pedig inkább pihenni vágynak, és elmennek valahová kikapcsolódni. Ez az ünneplés ideje, és sok gazdi számára ennek része a kutya is. Nem akarja otthon hagyni, vagy nehéz olyan embert találni, aki vigyázna rá.

Persze egy kutyával utazni nem könnyű, érdemes pár dologra felkészülni.  

Kényelmes hordozó

A hordozó, szállító doboz vagy kutyatáska nagyszerű módja annak, hogy az eb biztonságban és kényelmesen érezze magát, különösen egy hosszú út során. Az ismeretlen úti cél számára stresszes lehet, ezért jó, ha van egy „hazai” szagokkal bíró, a kutya által már megszokott hely, ahol elhúzódhat és pihenhet. Lehet ez akár az állat alvási helye is a hotelben, vagy – kisebb kutya esetén – a vállára akasztva viheti a sétákon, városnézésre.

fekete kutya vintage bőrönd mellett fekszik

Melegítő párna

Éjszakánként még elég hideg van, és feltéve, hogy nem a trópusokra ruccannak ki, akár a szállodában vagy panzióban is hűvösebb lehet a szoba hőmérséklete a megszokottnál. Ha kedvence fázós, esetleg rövidszőrű vagy szőrtelen eb, szükség lehet egy melegítőpárnára. Érdemes olyat választani, amely befér a szállítódoboxba vagy a kutyatáskába, hiszen nagy valószínűséggel ebben fog aludni.

A mancsvédelem

Nem csak télen fontos, hogy a kutya mancsa védve legyen az időjárás és a környezet viszontagságaitól. Bár még most is lehetnek fagyok, azok elsősorban éjjel fenyegetnek, de a kirándulások során a sziklás, köves talaj okozhat gondokat. Ha ebből a szempontból veszélyes terepen mozognak és a kutya megszokta, érdemes rá kutyacipőt adni, egyébként pedig elegendő  séta, kirándulás előtt bekenni a mancsát mancsvédő krémmel, utána pedig alaposan megmosni és átvizsgálni.

A kutyaruha

Egy vastag, tömött bundájú kutyának nem okoznak problémát az áprilisi hidegek, ám ha az eb hozzászokott, hogy vékony szőre miatt pulóverben sétál, most se hagyja otthon. Ha azt veszi észre, hogy didereg a hidegben, adja rá.

gazdi és kutya egymás mellett ülnek az út szélén, korlát előtt

A puha, meleg ágy

Bárhová is utaznak, fontos, hogy a kutyának legyen saját alvóhelye. Nem elég a csupasz box vagy kutyatáska, kell bele egy meleg takaró is, hogy ha fázik, bele tudjon vackolni. Ha gyakran utaznak, érdemes olyan kutyaágyat keresni, amely jól szigetel és visszaveri a testhőt.

Elsősegély

Mindenre fel kell készülni, és hát mi is viszünk magunknak egy utazásra fájdalomcsillapítót, hasfogót, kötszert, fertőtlenítőt, egyebeket. Azt minden gazdi tudja, hogy a humán gyógyszerek nem a kutyának valók, így gondolni kell rájuk is. Ne történjen semmi baj, de mi van, ha az állat megsérül? Egy idegen városban vagy messzi országban nehéz állatorvost találni. Éppen ezért érdemes egy alap elsősegély-készlettel felszerelkezni, és ebbe természetesen bele kell tenni azokat a gyógyszereket is, amelyeket a kutyának rendszeresen szednie kell.

Az azonosítás

A felelős gazdi naprakészen tartja kutyája mikrochipjét és azonosító bilétáját, de ha elutaznak, erre fokozott figyelmet kell fordítani. Érdemes ellenőrizni, minden naprakész-e, és ha szükséges, a bilétán frissíteni vagy lecserélni az adatokat.

gazdi a vizet nézve ül, mögötte a kutyája

Póráz és kaki zacskó

Egy póráz nem póráz, legyen kettő. Érdemes mindig plusz egyet bekészíteni, különösen, ha túrázni készülnek, hiszen oda eleve érdemes másfélével indulni, mint amit a napi egészségügyi sétán a kutyára akaszt. Az ürüléket mindenhol össze kell szedni, nem csak a lakótelepen vagy a kutyafuttatóban, de bizony idegen helyen és az erdőben is. Vigyen magával elegendő csomagot, inkább több legyen, mint kevés.

Címjegyzék

Csak egy milliomos teheti meg, hogy utazásaira magával viszi az állatorvosát. Mindenki másnak érdemes megismerkednie az utazási cél helyén található lehetőségekkel, és felírni, ki és hol, mikor elérhető az ünnep alatt, ha baj van.

Tény és való, hogy az esetek java részében nagyon sok dolog, felszerelés és intézkedés feleslegesnek bizonyul – szerencsére.

De a „jobb félni, mint megijedni” elv működik, és ha olyan helyzet adódik, megnyugtató, ha a gazdi tud mihez nyúlni, hova indulni. Érdemes tehát ezekre az esetleg apró, néha feleslegesnek tűnő dolgokra odafigyelni, hogy az ünnepek nyugodtan teljenek.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n