Kirándulásra fel!

Itt a jó idő, egyre többen indulnak a természetbe, egy kis túrázásra, kirándulásra. Mindez nagyszerű módja annak, hogy élvezze a kellemes időt, friss levegőt szívjon, és emellett a testmozgás fontos az általános egészség miatt is.  Akinek pedig kutyája van, az duplán élvezheti az előnyöket, hiszen kirándulni a kutyával közösen is lehet, így biztosítva számára a mozgást és a mentális stimulációt a friss levegőn.

A legtöbb kutya szeret a szabadban lenni, mielőtt azonban nekiindulnának a hegyeknek- völgyeknek, gondoljon át pár dolgot.

Először is meg kell győződnie arról, hogy a kutya mekkora és milyen nehézségű út megtételére képes. Érdemes megvitatni a kérdést az állatorvossal, figyelembe véve az állat korát és egészségi állapotát, valamint fajtáját is.  Ellenőrizze az oltások és a paraziták elleni védelem állapotát, és ha szükséges, gondoskodjon ezek megújításáról. Emellett lényeges, hogy minden óvintézkedést és biztonsági intézkedést betartson, és gondoskodjon arról, hogy minden felszereléssel és kellékkel rendelkezzen, amelyre a kutyának szüksége lehet a kirándulás során. De melyek azok, amelyek nélkülözhetetlenek?

család keskeny ösvényen kirándul kis fehér kutyával

Erős hám

Bármilyen engedelmes is a kutya, túrázáskor érdemes hámot használni a nyakörv helyett. Ezek a természetüknél fogva kíváncsi állatok bármelyik pillanatban láthatnak, hallhatnak valami nagyon érdekeset vagy izgalmasat. Ez azt jelenti, hogy vissza kell húznia az ebet, ha éppen nekiindulna üldözni valamit, vagy csak kideríteni, mi izgatta fel. A hám legyen annyira laza, hogy két ujját alá tudja csúsztatni, de többet nem, nehogy könnyen kibújjon belőle az állat. Arra is érdemes ügyelni, hogy a hám fényvisszaverő csíkkal rendelkezzen arra az esetre, ha túrázás közben besötétedne.

Jó póráz

A póráz ne legyen hosszabb két méternél, mert ami ennél hosszabb, könnyen belegabalyodik a bokrokba, sűrű aljnövényzetbe, kiálló ágakba. Jó, ha olyan pórázt választ, amellyel könnyen tudja irányítani a kutyát, ha azt vissza kell terelni valamilyen veszélytől, vagy csak eltéríteni egy keskenyebb ösvénytől. Amennyiben gyarkan térnek haza sötétben, válasszon fényvisszaverő pórázt.

Mikrochip

Mindig fontos, hogy a kutya azonosítható legyen, azaz ha elvész, meg tudják találni a gazdát. Éppen ezért mindig ellenőrizze, hogy a nyakörvön megfelelően van-e rögzítve az azonosító biléta, és azon naprakész-e minden adat. Az azonosítás másik formája a mikrochip, mely hazánkban minden kutya számára kötelező. Ha a mikrochip mellett azonosító bilétát is tesz az eb nyakörvére, sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

gazdi fa mellett pihen, mellette kis fehér kutya

Étel és víz

Nagyon fontos, hogy a kutya kellően hidratált legyen és elegendő energiával rendelkezzen a túrához. Ételből nem szükséges a teljes, egyszeri étkezésre szánt adagot vinni, inkább valamilyen magas fehérje- és zsírtartalmú finomságot csomagoljon, hogy ha szükséges, az állat energiaszintje biztosítva legyen.

Ami a vizet illeti, vegye figyelembe a túra nehézségét és a napi hőmérsékletet. Valószínű, hogy az eb a szokásosnál több vizet szeretne inni, mivel több energiát emészt fel a túra, a kirándulás, mint a megszokott, hétköznapi mozgás. 15-30 percenként kínálja meg vízzel kedvencét, akkor végig hidratált marad a túra során.

Be kell pakolni egy összecsukható tálkát is, hiszen a vizet és az eledelt is kínálnia kell valamiben. Lehet kapni hurokkal vagy karabinerrel a pórázra vagy a hátizsákra rögzíthető, összecsukható tálakat, ezek kifejezetten praktikusak a kiránduláshoz.  

Elsősegély felszerelés

Nemcsak az embereknek lehet szükségük elsősegélyre egy karcolás vagy seb miatt, de a kutyának is. Érdemes pár apró kelléket a számára is elpakolni a hátizsákba, például csipeszt a kullancs eltávolításához, fertőtlenítőszert a sebekhez, kötszert a sérült mancsokhoz, valamint gézt.  Ezen kívül csomagoljon be néhány szemeteszsákot, amibe a kutya ürülékét gyűjtheti, hiszen ez segít a túraösvény tisztán tartásában. Ne feledje, hogy a kutya ürüléke nem része a természeti környezetnek.

spániel les a magas fűben, mellette tó

Védelem az időjárás ellen

Mindig fontos ellenőrizni a várható időjárást, mielőtt kirándulni indul, de bizony, bármennyire is felkészült, az időjárás kiszámíthatatlan lehet, különösen így tavasszal. Ha szükséges, vigyen magával a kutyának olyan ruhadarabot, amely megvédi az időjárás viszontagságaitól, például esőkabátot, ha esni kezd. A fényvisszaverő mellény vagy kabát akkor is segít, ha besötétedik túrázás közben. Ha történetesen olyan helyen és időben túrázik, hogy különösen erősen süt a nap, használjon fényvédő krémet a kutya bőrére is, de kizárólag állatoknak szánt terméket válasszon.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n