Ehet-e a kutya fagyit?

A legtöbb ember szeret fagylaltot enni, és ahogy beköszönt a tavasz, indul a szezon, megrohanjuk a fagyizókat. Hiszen mi lehet jobb egy hűvös, édes finomságnál egy forró tavaszi vagy nyári napon? Sokan kutyasétáltatás közben is örömmel nyalnak el egy-egy gombócot, közben pedig elgondolkoznak, hogy vágyakozó tekintetű kedvencük vajon kaphat-e a jeges finomságból.

A lehetséges egészségügyi problémák

A legfontosabb tudnivaló az, hogy a fagylalt nem egészséges nassolnivaló a kutyák számára. Bár az időnkénti kis mennyiségű vanília- vagy mangófagyi valószínűleg nem okoz problémát, de ez a jeges finomság nem lehet rendszeres csemege egy kutya számára.

fiatalok lépcsőn ülve fagyit nyalnak, kutyájuk előttük nézelődik

A felnőtt kutyák gyomra nem tudja emészteni a laktózt, bár igazából kölyökként sem alkalmas számukra a tehéntej, amiből általában a fagyi vagy a jégkrém készül. Igaz, hogy egy kölyökkutya anyatejen él, így logikusan azt képes megemészteni, de az anyakutya tejének összetétele nem azonos a tehéntej összetételével. Emiatt ha tejes ételt kap az eb, az könnyen puffadáshoz, gázképződéshez, hasmenéshez és hányáshoz vezethet. Bár igaz, hogy a legtöbb esetben a gázképződés hangja és szaga az egyetlen intő jel, de ha túl sok jeges nyalánkságot kap az eb, súlyosabb reakciók is jelentkezhetnek. Ezen túlmenően a cukorbeteg vagy súlyproblémákkal küzdő kutyák számára komoly veszélyeket rejthet a tejes-cukros édesség.

A fagylalt magas cukortartalma még az egyébként egészséges kutyának sem tesz jót, sőt, a diétás, azaz cukormentes fagyi is komolyan veszélyes, mert xilitet tartalmaz. Valójában bármilyen mesterséges édesítőszert tartalmazó fagylalt tilos!

Ugyanígy veszélyes a csokoládé, annak teobromin tartalma miatt, valamint a kávé és a zöld tea fagylalt a koffeintartalom miatt, továbbá minden szőlővel vagy mazsolával készült nyalánkság is, amely már kis adagokban is akut veseelégtelenséget okozhat.

Ne feledkezzen meg arról, hogy néhány diófajta, például a makadámia dió is veszélyes a kutyák számára, és bár a pekándió, a dió és a mandula ugyan nem mérgező számukra, de túl sok zsírt tartalmaz ahhoz, hogy egészséges legyen.

gazdi fagylalttal eteti a francia bulldogot

Akkor mit lehet adni?

Ha úgy dönt, hogy mégis szeretné megkínálni kedvencét a jeges finomsággal, maradjon agyümölcsízű vagy sima vanília fagyinál. Először mindig kis adagokat adjon, hogy megbizonyosodjon arról, nem zavarja az eb gyomrát. Két órán belül ennek ki kell derülnie, hiszen ha nem bírja emészteni a tejet, akkor olyan tüneteket fog tapasztalni, mint a puffadás, gázképződés, hányás, gyomor-bélrendszeri zavarok és hasmenés.

Amennyiben szimplán csak valamilyen hűsítő finomságot keres, akkor a legjobb, ha otthon készít kutyafagyit.

A banán, a mogyoróvaj és egy kis joghurt (amely kevesebb laktózt tartalmaz, mint a fagylalt) pépesítésével és lefagyasztásával isteni csemegét készíthet kedvencének, sőt, hozzáadhat még zabot, almát vagy más egészséges, a kutya számára biztonságos összetevőket.

Jó néhány helyen már lehet kapni úgynevezett vegán fagylaltot. Ez nagyobb biztonsággal kínálható a kutyának (feltéve, hogy egyéb összetevői nem egészségtelenek a számára), mert általában kevesebb cukrot és tejterméket tartalmaznak, vagy leginkább nem is tartalmaznak.  

gazdi fagylalttal eteti a spánielt

Ha ellopja a kutya a fagyit

Ha az eb ellop vagy fenyal fagylaltot, jégkrémet, próbáljon nyugodt maradni. Gondolja át, milyen és mekkora adagot falt fel. Ha nincs benne semmilyen veszélyes összetevő, valószínűleg minden rendben lesz, bár megeshet, hogy egy kicsit gázosak lesznek a belei, vagy kicsivel többet kell kivinni egészségügyi sétára.

De ha mesterséges édesítőszert, makadámdiót, kávét, csokit, szőlőt vagy mazsolát tartalmazó nyalánkságot evett, akkor komoly helyzet állhat elő, ezért érdemes felhívni az állatorvost, és mielőbb elvinni hozzá a kutyát.

Az általános szabály tehát az, hogy a fagylalt nem jó a kutya számára, és egyáltalán nem jófejség fagyival vagy jégrémmel etetni a séták során.

A gazda akkor mondhatja magát gondosnak, ha inkább mogyoróvaj, banán és joghurt, valamint egyéb, egészséges összetevők használatával külön, saját fagyit készít kedvence számára.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n