Fitten, közösen

A téli, hideg hónapokban a legtöbben lustábbak vagyunk és többet is eszünk. A megszokottnál bőségesebb étkezés és a mozgás hiánya könnyen elhízáshoz vezethet. Az elhízás nagy probléma a háziállatoknál, csakúgy, mint az embereknél.

Szilveszterkor persze sokan tesznek fogadalmat és januárban első utuk a szomszédos edzőterembe vezet, ám a legtöbb ember a tavasz kezdetére már feladja mozgási és fogyási terveit.

Pedig a testmozgás segít csökkenteni a súlyt, sőt, nem csak a gazda, hanem a kutya esetében is.

Bizony, a téli lusta hónapok a kutya vonalain is meg tudnak látszani, és a közös mozgás sokkal hatékonyabb, mintha a gazdi egy teremben emelgeti a súlyokat, az eb pedig otthon várja. És hát egy fárasztó edzés után kinek van kedve még a kutyával is kiadós sétára indulni, nem? Az unatkozó kutya persze hajlamos magának programot kitalálni, hogy felesleges energiáit levezesse, ezeknek a programoknak az eredménye pedig nem biztos, hogy tetszik a gazdának.

fehér spicc fekszik a fekete bicikli mellett

A jó hír, hogy nem kell a kutyának otthon várnia, míg a gazdi tesz a vonalai megőrzése érdekében, hiszen számos olyan tevékenység van, amely mind a túlsúly csökkentésére, mind az ideális súly megőrzése érdekében közösen is végezhető. Ráadásul ezek a tevékenységek nem csak az egészség megőrzésében segítenek, de az álalt és gazdája közötti kötelék erősítésében is.  

Bár a testmozgás nagyon fontos, az egészséges tevékenység mennyisége és típusa – ahogy az emberek esetében – a kutyáknál is sok tényezőtől függően változhat. Az olyan tényezők, mint az életkor, a fajta, az időjárás és az általános egészségi állapot befolyásolják azt, hogy az ebnek milyen típusú, intenzitású és mennyiségű mozgás ajánlott. Éppen ezért érdemes az állatorvossal konzultálni, mielőtt nekiindulnának a kocogásnak, futásnak, túrázásnak, vagy egyéb sportba kezdenének.

Persze van pár alapelv, amely általánosan, minden kutya-gazda párosra érvényes.

  • Általánosságban elmondható, hogy a nagytestű és munkakutyáknak nagyobb az energiaigényük, míg a kistestű és toy kutyáknak kevesebb mozgásra van szükségük.
  • Ideális esetben a kutyák naponta kétszer végeznek nagyobb, intenzívebb mozgás, melynek ideje egyedtől függően 15 és 60 perc között változhat.
  • Nem elég, ha a kutyát elengedi a kertben rohangálni, fontos az intenzív, úgynevezett aerob mozgás, mely alkalmanként rövid ideig tart, kis szünetekkel. A legtöbb kutya megelégszik azzal, hogy heverészik a napon és néha felkel egy kis sétára, de ha van mellette egy másik kutya, máris megvan az ösztönzés egy kis rohangálásra.

collie agility akadályt ugrik át

Érdemes olyan gyakorlatokat, mozgásformákat keresni, melyeket együtt lehet végezni az ebbel, természetesen szem előtt tarva a négylábú egyéni szükségleteit.

  • A közepes és nagytestű kutyák általában kiváló partnerek a hosszú távú futáshoz. Ha az eb többet bír futni, mint amennyit a gazdi képes, érdemes lehet kerékpározni, miközben a kutya pórázon fut a bicikli mellett. Természetesen ügyelni kell a biztonsága a kerékpározás során. A kisebb kutyák rövidebb távú kocogásra vagy intenzív sétákra inkább alkalmasak.
  • Bár a legtöbb kutya szereti a repülő korongokat, azaz a frizbit, ügyeljen arra, hogy a dobások alacsonyak legyenek, hogy elkerüljék az ízületek sérülését, amely a magasabb ugrások során előfordulhatnak.
  • A közepes méretű kutyák, különösen a terelő fajták, kifejezetten jók az agility tevékenységekben. Persze ez nem azt jelenti, hogy a nagyobb vagy kisebb kutyák ne vehetnének részt az agility sportban, pusztán annyit tesz, hogy a terelő fajták a legprofibbak benne.
  • Egy labda vagy egy faág csodákra képes, különösen labrador vagy golden retriever esetében, de a legtöbb kutya szívesen játszik teniszlabdákkal vagy botokkal.
  • Az úszás olyan gyakorlat, amely nem terheli meg az ízületeket, ezért akár idősebb, mozgásszervi problémákkal küzdő kutyák számára is kiváló. Bár a tavasz még nem igazán alkalmas a szabadvízi fürdőzésekre, de hamarosan itt a nyár!
  • A kutyáknak mentális stimulációra is szükségük van, különösen az olyan fajtáknak, mint a border collie. Az elrejtett tárgyak keresése, a lézerfény üldözése vagy speciális, fajtára szabott feladatok elvégzése kifejezetten hatékonyan mozgatja meg a kutya elméjét.

És hogy mire kell figyelni a közös edzés során?

  • Győződjön meg arról, hogy a kutya formában van, mielőtt hosszú vagy intenzív edzésbe kezdene vele. Ha például hosszabb távot szeretne az ebbel közösen futni, fokozatosan fel kell építenie a hosszabb futásteljesítményre. A túlsúly legyőzése vagy a jó kondíció megőrzése nem az azonnali maratoni táv lefutásával kezdődik.
  • A kutyáknak hozzá kell szokniuk a kemény felületekhez, akár sétálni, futni, akár vadászni mennek gazdájukkal. Ha huzamosabb ideig puha füvön voltak a kertben vagy a parkban, majd kavicson vagy cementen futnak, a talppárnák könnyen megsérülhetnek. Meleg időben figyelni kell arra is, hogy az eb könnyen égési sérüléseket szenvedhet a forró aszfalton.
  • Tavasszal hirtelen jöhet nagy meleg, és bizony, ilyenkor is előfordulhat túlmelegedés. A hő, különösen a magas páratartalommal kombinálva, gyorsan problémát tud okozni. Legyen különösen óvatos, ha rövid orrú fajtája van, például bulldog, mopsz vagy boston terrier. Ezek a fajták az orruk felépítése miatt nem tudják olyan hatékonyan hűteni magukat, mint a többi eb. A sötét bundájú és hosszú szőrű kutyák is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a nagy melegben. Ha mozgás közben az állat bágyadtan viselkedik, a nyelve sötétvörös színű lesz, vagy sűrű nyál folyik a szájából, azonnal hagyja abba a sportot, és vigye árnyékos helyre. Adjon neki inni, és szükség esetén öntse le vízzel, lehetőleg langyos, de nem jéghideg vízzel. Érdemes állatorvosnak is megmutatni.
  • Adjon rendszeresen inni a kutyának mozgás közben, különösen, ha meleg van kint. A nagy meleg beköszöntével korlátozza az edzéseket – legyen az bármilyen mozgásfajta - kora reggelre és késő estére, és ügyeljen a nappali hőmérsékletre és páratartalomra.
  • A visszatérő hideg időjárás, vagy a hajnali fagyok is kockázatokat jelentenek kedvencére nézve. A lábak, az orr és a fülek fagyási sérülései ilyenkor sem kizárhatók. Ne engedje, hogy a kutya igyon az utcán lévő tócsákból, mert az esetlegesen az utakra kerülő fagyálló mérgezést okozhat. A rövid szőrű és a kisebb fajtájú kutyáknak még kora tavasszal is szükségük lehet kabátra a hajnali séták vagy sport során.
  • A fiatal kutyák, különösen a nagy testű, növésben levő kölykök számára a hosszú távú vagy intenzív futás egyáltalán nem ajánlott 12-15 hónapos korukig, ugyanis a csontjaik még növésben vannak. A kemény felületeken végzett hosszan tartó, intenzív mozgás korai károsodást okozhataz ízületekben.
  • Ne etesse meg az ebet közvetlenül intenzív edzés előtt vagy után, mert könnyen felfúvódik, de a bélcsavarodás sem kizárt, különösen nagytestű vagy mély mellkasú kutyák esetében. Általános szabály, hogy mozgás előtt és után egy órát várni kell az etetéssel.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n