E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya

Mitől véd a védőoltás?

A kutyák rendszeresen kapnak védőoltásokat. Van, amelyik kötelezően előírt, mások pedig csak ajánlott védőoltások. Mit is jelent ez pontosan?

Mikor kölyökkutya kerül a házhoz, jó esetben már legalább egy vagy két védőoltással rendelkezik. Ezek az oltások súlyos, gyakran végzetes kimenetelű fertőző betegségek ellen adnak védettséget. Ám azt minden gazdának tudnia kell, hogy a védettség kialakulása hosszabb folyamat eredménye, egy vagy két oltás nem elegendő.

Tovább

Praktikum - macskásoknak

A macska kapar. Ez legalább annyira tény, mint hogy az ég kék és a fű zöld. De miért kezd hirtelen és igen vadul kaparni az amúgy jó cica? Ennek oka általában a stressz, amennyiben intenzívebb, mint a megszokott napi kaparás. A legnyugodtabb, egyébként csak a kertben kaparászó macska is nekieshet a lakás berendezésének, ha stressz éri.

Tovább

Szőr/szál/hasogatás

Mitől függ az, hogy egy-egy fajta mennyi gondozást igényel? Nagyon sok mindentől. Hogy egy adott fajta rövid szőrű, még nem jelenti azt, hogy örökre elfeledkezhetünk ápolásáról. Sőt! Például a shar-peinek vagy a basset houndnak ugyan rövid a szőre, ám a bőrredők,a  ráncok fokozott odafigyelést és gondoskodást igényelnek, míg bár a pulinak látszatra hosszú a nemezes szőre, kefével vagy fésűvel hozzányúlni tilos!

Tovább

A hős, a sztár és az úttörő - avagy a német juhászkutya

A német juhászkutya bizony hosszú éveken át dobogós volt a lgnépszerűbb kutyafajták versenyében, de még napjainkban is nagy népszerűségnek örvend. Nem csak kedvelt családi eb, házőrző kutya, de kimagasló intelligenciája és munkaképessége miatt népszerű társ egyes munkákban is, legyen az őrző-védő, segítő munka, rendőrségi, kereső szolgálat.

Egyszóval, Kántor óta sokan sok mindent tudni vélnek a szeretett német juhászkutyákról. Ám van öt dolog, amit boztosan kevesen tudnak.

Tovább

A bűvös szó - szocializáció

Amikor kutya kerül a házhoz, a gazda úton-útfélen a szocializáció fontosságát hallja. De mi is az a szocializáció? A szocializáció definíciója szerint olyan tanulási folyamat, amely a születéstől a halálig tart, a „társadalomba való beilleszkedés folyamata, amely során az egyén megtanulja megismerni önmagát és a környezetét, elsajátítja az együttélés szabályait, a lehetséges és elvárt viselkedésmódokat.” (Bagdy, 1986.)

Tovább

Szőrmentén a szőr terén!

Sajnos az emberek egy része nem gondolkodik felelősségteljesen, amikor kutyafajtát választ társául az elkövetkező tíz-tizenöt évre. Sokan az első benyomás alapján döntenek, és nem gondolják végig, hogy a méret, a jellem és az egyéb sajátosságok mellett bizony az eb szőrtípusának is fontos tényezőnek kell lennie a választás során.

Tovább

Gomba-veszélyek

Mostanában elég sok eső esett, márpedig eső után hirtelen megjelennek a gombák az erdőben. Nem csak ősszel, az őszi esőzések után, de bármely évszakban számolnunk kell ezzel, még ilyen nagy melegben is. Ha elvisszük kutyánkat sétálni végre, élvezve, hogy a zivatarok után lehűlt kissé a levegő, nem árt figyelnünk.

Tovább

A szívférgesség megelőzése

A szúnyog csípésével mikroszkopikus méretű féreglárva (mikrofilária) kerül az állat szervezetébe, ez okozza a szívférgességet. A szívféreg latin neve Dirofilaria immitis. A kifejlett féreg vékony, spagetti-szerű, hossza akár 25-30 cm is lehet.

Tovább

Kutyakozmetikai eszközök

A legtöbb ember, amikor kiskutyát vásárol, igyekszik felkészülni az új jövevény érkezésére. Vásárol neki fekvőhelyet, evő- és ivótálkát, pórázt, nyakörvet, temérdek játékot és rágcsálni valót. A bevásárló listáról bizony gyakorta lemarad – vagy a legvégére kerül, az „ej, ráérünk arra még” sorba – a kozmetikai felszerelések vásárlása.

Tovább

Kutya-macska barátsága

Sokszor érkezik kölyökkutya olyan családba, ahol már élnek más állatok. Az, hogy ez mennyire okoz majd problémát, nagyban függ attól, milyen faj él régebben a lakásban. Érthető módon a halak nem túlzottan jelentenek gondot, ellenben a madarak, rágcsálók és macskák bizony kevésbé fogadják szívesen az új jövevényt, valamint a gazdának is fel kell készülnie esetleges apróbb problémákra.

Tovább

Az orosz fekete terrier ápolása

Ez a hatalmas, fekete orosz fajta sokak kedvence eleganciája és kedves természete miatt. Fedőszőre kemény és sűrű, az aljszőr tömött. Jellegzetes a fajtánál a szakáll és a szemöldök.

Tovább

A kerry blue terrier kozmetikája

Ritkán mondható el egy terrier fajtáról, hogy nem trimmelik, azonban a kerry puha, dús és hullámos szőrzete nyírást igényel. Érdekes, hogy mind fekete szőrszínnel születnek, és másfél-két éves koruk tájára lesz bundájuk jellegzetes, kék árnyalatú.

Tovább

Az uszkárok kozmetikája

Nem csak a színek, de a méretek tekintetében is igen nagy változatosságot mutat a fajta. Létezik óriás (standard), közép, törpe és toy méretben, alapszínei pedig a fekete, a fehér és a barna, de van ezüst és apricot uszkár is. A harlekin és a fekete-csert színváltozatok kiállításokon még nem elfogadottak.

Tovább

A schnauzerek ápolása

A chnauzerek három méretben léteznek: óriás, közép és törpe. Színezet tekintetében az óriások és a közepek lehetnek só-bors (azaz fekete és fehér szín váltakozása szőrszálanként, ami cirmos hatást kölcsönöz) és fekete, míg a törpe változatok a fenti két színvariáció mellett lehetnek fekete-ezüst és fehér színűek.

Tovább

A drótszőrű foxterrier kozmetikája

A foxi nem csak családi kedvencként, de vadászkutyaként is megállja a helyét. A bunda keményszálú fedőszőrzteből és puha aljszőrből áll. Az alapszín a fehér, melyet fekete és barna foltok tarkítanak. A végleges szín általában kétéves korra alakul ki.

Tovább

A westie kozmetikája

A fehér színű, szálkás szőrzet kb. 5 cm. hosszú, durva fedőszőrből, és rövid, puha, tömött aljszőrből áll. A westie-t, fehér színe ellenére a tenyésztők, kiállítók nem, vagy csak végszükség esetén szokták fürdetni, nehogy a szőrzet elveszítse jellegzetes, kemény tapintását.

Tovább

Az ír farkas kozmetikája

Az ír farkaskutya szőre szálkás, éppen ezért trimmelést igényel. A legnagyobb agárfajta kemény szálú és durva fedőszőre alatt puha aljszőr bújik meg. A legrutinosabb gazdák folyamatosan szedik a szőrzetet,  de kiállítás esetén a rendezvény előtt legalább négy héttel el kell végezni a teljes trimmelést.

Tovább

A boldog hazatérés

Az első benyomás mindig fontos. Éppen ezért lényeges, hogy a család új cicáját igazán macskabarát környezet fogadja. Erre persze időt és pénzt kell szánni. Át kell vizsgálni az otthont, hogy minden kellően biztonságos-e a kölyök számára, és bizony be kell szerezni jó pár felszerelést. Ám ez a készülődés csak fokozza a várakozás jóleső izgalmát!

Tovább

Zöldséget piacról, kutyát tenyésztőtől!

Kutyát sokfelé lehet venni. Van, aki újság- vagy internetes hirdetés alapján dönt, van, aki piacról választ, más menhelyről fogad örökbe, megint mások tenyésztőtől vesznek kölyköt. Melyik a jó megoldás?

Tovább

Úton, útfélen...

Kutyával útnak indulni elsőre talán nagy kihívás, de gyorsan életformává válik, ha ügyesen felméri a lehetőségeket és mindig a legjobb megoldást választja. Hosszú vagy rövid út? Vagy csak tujázás-trolizás a városban? Semmi sem megoldhatatatlan!

Tovább