Téli ápolási tippek

Ahogy a hideg megérkezik, sok gazdi megváltoztatja a kutya vagy a cica szőrápolási rutinját. Míg a hosszú kabát segít melegen tartani őket a hidegben, és ezért ritkábban vagy egyáltalán nem járnak kutyakozmetikushoz, az állatok ápolási igényeinek figyelembe vétele télen legalább olyan fontos, mint nyáron, ha nem fontosabb.

A helyes ápolási szokások, például a szőrzet nyírása és a karomvágás tavaszig való halasztása negatív hatással lehet az állat jólétére és egészségére.

1. A rendszeres kifésülés

A kutya és a cica szőrzete szabályozza a testhőmérsékletet. Télen, amikor vastagabb a szőrük, segít megtartani a meleget, de ezt csak akkor tudja megtenni, ha a bunda egészséges. Ha télen nem fésüli ki kedvence bundáját, fennáll a veszélye, hogy kihullott szőrzet csomókat és filceket alkot, ez pedig akár az állat túlmelegedését is okozhatja. A rendszeres kikeféléssel és fésüléssel eltávolítja ezt az elhalt szőrt.

Ezen túlmenően a fésű és kefe használata segít eloszlatni a bőr természetes olajait, tisztán tartja a bundát és hidratálja a bőrt. Tehát a korábban megszokott rendszerességgel kefélje ki kedvence bundáját, függetlenül attól, hogy milyen hosszú a szőrzete. Sőt, ha nyáron rövidre nyírtja, ám a téli hidegben hosszabb szőrt hagy rajta, akkor a fésülés és kikefélés még gyakrabban aktuális.

kutya lerázza a szőtéről a havat

2. A mancsok védelme

Az állatok mancsai télen fokozott gondozást igényelnek, különösen, ha sok időt töltenek a szabadban. A hideg időjárás és a havas, jeges járdák miatt a mancsok kiszáradnak, berepedezhetnek, ez pedig fájdalmat okoz az állatnak. A hó és a jég megtapadhat a talppárnák közötti szőrben, ami irritációhoz, de akár fagyási sérülésekhez vezethet. Sok helyen sót és más vegyszereket használnak, hogy megakadályozzák a járdák jegesedését, csúszósságát, de ezek a vegyszerek bizony komoly veszélyeket rejtenek. A talppárnákon vegyi égési sérüléseket okozhatnak, emellett, ha a kutya megpróbálja lenyalni, akár mérgezés is lehet a következménye.

Mi a megoldás? Mindig törölje meg séta után a mancsokat, akár egy tiszta törülközővel, akár popsitörlő kendővel. Ne csak úgy nagyjából törölje át, hanem alaposan, a talppárnák közé is benyúlva, és kicsit feljebb, a lábszárakat is.

Jó megoldás a mancsok ápolására kínált balzsamok és krémek használata. Séta előtt érdemes ezzel bekenni a mancsokat, így védve azokat a vegyi anyagok és a kiszáradás ellen. Séta után persze ebben az esetben is át kell törölni az állat lábait. Télen talán még fontosabb a talppárnák közötti szőr levágása.

3. A karmok

Télen is rendszeresen le kell vágni az állatok karmait. Nyáron az aktív állatok karmai rövidebbek, hiszen többet vannak a szabadban és többet is sétálnak. Ha kedvence kevésbé aktív a hidegebb hónapokban, akkor bizony gyakrabban kell levágni a karmait. Emellett a hideg időjárás egyik következménye a száraz, törékeny karmok, amelyek könnyen letörhetnek, ha túl hosszúra nőnek. A letöredező karmok vérezhetnek, és bizony, akár komoly fájdalmat is okozhatnak.

Egyszerű megállapítani, mikor van ideje a karomvágásnak: ha a karom érinteni a talajt járás közben, akkor itt az ideje előszedni a karomvágó ollót.

kutya a hátán fetreng a hóban

4. Hidratálás

A hideg téli levegőtől a kutyák és cicák bőre és szőrzete száraz lehet, ráadásul a bunda hajlamosabbá válik a statikus elektromosságra. Érdemes megfontolni hidratáló sampon és/vagy balzsam használatát a fürdetésnél. A zabpehely alapú sampon nagyszerű választás, mivel a zabpehely természetes hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet megnyugtatni az érzékeny, hámló bőrt.

Soha ne használjon  humán termékeket, mivel a kutyák és macskák bőrének pH-egyensúlya más, mint az embereké. Ha embereknek gyártott sampont használ, az még inkább kiszárítja az állat bőrét, akár annyira, hogy sebes és fájó, viszkető lesz.

5. A kutyakozmetika

Még ha ellentmondásosnak is tűnik, még télen is rendszeresen nyírni kell a kutya szőrét. Míg a vastag szőrzet melegen tarthatja, a túl hosszú bunda könnyen kezelhetetlenné válhat, ez pedig csomós, filces és matt szőrzethez vezethet. A hosszú szőrű fajták esetében különösen fontos a rendszeres, megszokott időközökben zajló kutyakozmetikai ápolás, hogy bundájuk egészséges és fényes legyen, emellett ez a záloga a jó szigetelő képességnek is. Ha aggódik amiatt, hogy esetleg megfázik az eb, vegye fontolóra egy pulóver vagy kabát beszerzését a sétákhoz.

kutya a havazást figyeli

6. A téli fürdetés

Ahogy a kutya mancsait minden alkalommal meg kell törölni, amikor hazatérnek a sétából, a bundáját is rendszeresen tisztítani kell. Ennek az az oka, hogy a járdán lévő só és más vegyszerek, de a hó és a jég is lerakódhatnak a szőrzeten.

A hó és jég nedvessége irritáló, míg a vegyszerek mérgezőek lehetnek, ha az állat lenyalogatja őket. A fürdetés a legegyszerűbb módja annak, hogy a kutya szőrzete mindig tiszta és vegyszermentes legyen. Amennyiben az állatnak érzékeny bőre van, vagy ha a rendszeres fürdetés nem kivitelezhető, akkor az is jó megoldás, ha alaposan áttörli egy popsitörlő kendővel, vagy olyan változattal, melyet kifejezetten kutyák számára gyártanak. A szennyeződések eltávolításában a már említett rendszeres kikefélés is hatalmas segítség.

7. A fülek ápolása

Bár a legtöbb gazdi azt gondolja, a fülgyulladás a nyárhoz, a medencénél töltött napokhoz köthető, ez a probléma az év bármely szakában előfordulhat. Ha az eb kint játszik a hóban, nedvesség kerülhet a fülébe, ez pedig fertőzéshez vezethet, ha nem tisztítja és szárítja meg alaposan. Ezért séta, havas-nedves játék után egy tiszta, puha törülközővel vagy vattakoronggal óvatosan törölje át a füleket. A hosszú, lelógó fülre különösen figyelni kell, mivel sokkal nehezebben szárad meg magától.

Készen állnak az igazi télre?

Nos, lehet, hogy a tél nem a legideálisabb évszak a szabadtéri játékokhoz, kiránduláshoz, de ennek ellenére a fagyos, hideg, ám napsütéses időben is lehet nagyokat sétálni, és a téli mókák rengeteg örömet adnak. Mindaddig, amíg odafigyel a megfelelő táplálásra és a téli szőrápolási feladatokra, kedvence a hideg hónapokban is biztonságban, boldog és egészséges lesz.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n