Hull a hó, hull a hó

Az első hó mindig izgalmas. A látványa lehet szívet melengető, kellemes, de akár fagyos, dermesztő is. A kutya sem viszonyul hozzá másként, amikor életében először lát és érez a tappancsa alatt havat. Minden kutya más, és teljesen másként reagál a hideg, nedves időjárásra.

Ráadásul nem minden kutya alkalmas a szabadtéri játékra olyankor, amikor hull a hó és hideg van. Ha az eb imádja, akkor nyert ügye van, pusztán meg kell bizonyosodni arról, hogy biztonságban vannak mind a ketten. De azt tudni kell, hogy míg egyes kutyák bundája tökéletes szigetelést nyújt a kemény fagyok, a nagy hideg és a havazás ellen, addig másokat a vékony szőrzet nem képes tökéletesen melegen tartani, ők bizony fázni fognak.  

Tehát a gazdinak, mielőtt kivonul kedvencével a havas kertbe egy nagyot játszani, hógolyózni, érdemes figyelembe vennie az eb életkorát, egészségügyi állapotát és bundája típusát.

Nem árt észben tartani, hogy a kölyök és az idős kutyák még vagy már nem képesek olyan nagyszerűen szabályozni testhőmérsékletüket, mint a felnőtt állatok.

Lehet, hogy a kis öreg korábban imádta a havat, de most, némileg korosabban és esetleg betegségekkel küzdve már nem olyan jó élmény a számára.

 A szabadtéri játék és séta esetében akár alapszabályként is lehet tekinteni azt, hogy ha a gazdának túl hideg az idő a télikabátban, akkor a kutyának is.

De hogyan védjük meg a kutyákat hidegben, hóban és fagyban?

teljesen behavazott kutya fekszik a hóban

1. Fokozatos hozzászoktatás

A kulcsszó: akklimatizáció. Ha a lakás melegéből kilépve úgy látja, a kutya jól van, nem remeg, nem didereg, akkor még egy kicsit maradhatnak, de első nap, az első alkalommal ne töltsenek túl hosszú időt a szabadban. Amennyiben minden jól megy, minden nap egy kicsivel tovább tudnak maradni, így a kutya is hozzászokik a hideghez éds hamarosan kezdetét veheti a nagy hógolyó csata.

2. Hatékonyság

Nagyon sok kutya nem szeret kimenni a zord téli időjárásban, még akkor sem, ha nagyon szorítja a szükség. Próbáljon meg felszabadítani egy kis területet, azaz lapátolja  el a havat, hogy az ajtón kilépve azonnal legyen hova mennie. Ha akad olyan terület a kertben, udvarban, vagy a környéken, amely jobban védett hótól, jégtől, metsző széltől, inkább vigye oda a kutyát. Minden alkalommal jutalmazza szóval és finom falattal, ha sikerül elvégeznie a dolgát, így könnyebben megelőzhetők a benti balesetek.

3. Só és fagyálló

Havas, jeges időben az utak szórására használt só és a kocsikba öntött fagyálló komoly veszélyt jelent. A séták alkalmával mindig ügyeljen arra, hogy a kutya ne kóstolja meg a havat. Sajnos, sokuk előszeretettel nyalogatja a jeges fehérséget, ám ha az már le van szórva sóval, az – ha nem is mérgező, de – kellemetlen bélpanaszokat okozhat. Ráadásul a só a kutyák mancsát is irritálja és marja.

pici kutya pad alól les, körülötte minden havas

A kocsikba használt fagyálló rendkívül mérgező, ám íze gyakorta vonzza a kutyákat. A kocsibeállón, a járdákon, az utakon mindig figyeljen a kék vagy zöld, esetenként rózsaszín foltokra a talajon, és ezeket nagy ívben kerüljék el.

Minden esetben törölje meg a kutya mancsait, mielőtt bemennének a lakásba, hogy eltávolítsa a sót, a fagyálló maradványokat, nehogy később ezeket lenyalja az eb.

4. Melegítse fel

Lehet, hogy úgy érzi, a kutya nagyon hideg, és bizony, reszket is, annyira átfagyott a séta során. Melegítse fel! Takarja be egy törülközővel vagy puha takaróval. Használhat hajszárítót is, kizárólag alacsony fokozaton, már ha az eb elviseli a hangját, de ne melegítse a mancsokat és talppárnákat, mert azok könnyen megéghetnek. Ha a mancsait szeretné melegíteni, akkor egy kis rizst melegítsen fel, tegye egy zokniba, és ellenőrizze a csuklóján, nem túl forró-e, és a zoknikat helyezze az állat hideg mancsaihoz.

Ha tudja, hogy kedvence fázós, esetleg könnyen megfázik a hidegben, készletezzen be otthonra kutyaruhát, pulóvert. Persze ennek viselését is gyakorolni, szoktatni kell a kutyával, de ha megkedveli, nagyobb örömmel megy majd a hideg időben is sétálni, játszani.  

fehér labrador kölyök a hóban szimatolva halad

5. A mancsok védelme

A jeges, esetleg sóval kezelt talajon könnyen berepedhetnek a kutya talppárnái, márpedig ez fájdalmas élmény. A sérült mancsokat speciális, kutyáknak való ápoló balzsammal kell bekenni, ez hidratálja és nyugtatja is a sebes, száraz tappancsokat. A krémezés után érdemes lefoglalni egy kicsit az állatot, hogy ne nyalja le a krémet.

A megelőzés persze mindig jobb, ezért a mancsápoló balzsamot a séta előtt is érdemes használni. Vannak kutyák, amelyek gond nélkül viselnek kutyacipőt, ez megóvja lábukat a téli időjárásban is. Mások ezt nem kedvelik, esetükben a séta utáni azonnali lábtörlés, mosás és krémezés kombinációja segít.

Fontos a karomvágás is, hiszen a kutya télen általában nem sétál annyit, mint jó időben, így karmai nem is kopnak olyan gyorsan. Ám a megfelelő, ideális hosszúságra vágott karmok biztosítják a stabil járást, és védik az ebet a megcsúszás ellen is.

6. Ne hanyagolja el a mozgást

Ha a kutya hozzászokott, hogy sokat mozog, szaladgál, játszik, akkor bizony télen sem szabad tétlenségre kárhoztatni, csak mert hideg van. Ha mégis így tesz, garantált, hogy unatkozni fog, ez pedig szorongáshoz, pusztító viselkedéshez és más viselkedési problémákhoz is vezethet. Persze szükséges a szoktatás, az akklimatizáció, esetleg egy kis plusz védelem, kutyaruha formájában, de a kutyák számára a hóban való játék ugyanolyan fontos, mint a nyári hancúrozás.

Ne feledje, hogy a testmozgás – az időjárástól függetlenül – fontos az állat testi és lelki egészsége szempontjából.

Megeshet, hogy az időjárás túl mostoha a kinti sétákhoz és játékhoz, ebben az esetben a lakásban kell biztosítani a test és elme átmozgatását, mégpedig sok játékkal.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n