Téli riasztás: hideg idő és hideg orr

Amikor téli sétára indul, mindig meggyőződik arról, hogy elég melegen és biztonságosan öltözött-e fel. Tegye ezt kutyájával is, így mindkettejük számára kellemes, mókákkal teli időtöltés lesz a téli séta. De mi mindenre kell még odafigyelni a fagyos, jeges, havas napokon? Milyen veszélyeket rejt a vékony jég, és miben más egy nagytestű és egy csivava méretű kutya téli gondozása?

A vékony jég

A befagyott tavak igencsak veszélyesek lehetnek.  A kutyák egyáltalán nem érzékelik ezt a veszélyt, csak azt érzik, hogy mászkálhatnak valamin, ami általában eléggé nedves. Ám ha a jég beszakadhat a kutya súlya alatt, sőt, sokkal nagyobb erre az esély, mintsem arra, hogy a gazda alatt szakadjon be. Épp ezért mindig tartsa a kutyát rövid pórázon, ha fagyott tó közelében sétálnak.

A kutyák egyáltalán nem immunisak a hidegre. Kihűlhetnek, előfordulhatnak fagyási sérülések, sőt, akár el is pusztulhatnak, ha sokáig hidegben kell tartózkodniuk. Azt, hogy egy kutya mennyire tolerálja a hideget, számos tényező befolyásolja.

Szőrzet

Nem csak a szőrzet hossza, de annak vastagsága és az aljszőr – azaz a bőrhöz közel levő rövid, puha bunda – mennyisége is befolyásolja, mennyire fázik a kutya. Lehet, hogy a hosszú fedőszőr víztaszító, de nem véd a hideg ellen.

kis fehér kutya kutyaruhában sétál a hóban

Méret

A kutyák méretüknek megfelelően tudják felhalmozni a testmeleget, leadni pedig a felület nagyságának megfelelően. Ez azt jelenti, hogy a nagy, testes kutyák jobban „fűtenek”, mint a kicsi, hosszú lábú ebek. Ezért van az, hogy a kicsik sokkal könnyebben megfáznak.

Egészség

Azok a kutyák, amelyeknek gyenge az egészsége vagy hiányos a táplálkozása, nem rendelkeznek azzal az ellenálló képességgel, amivel az egészségesek. Hiányozhat róluk a szükséges zsírréteg, amely értékes szigetelő a hidegben.

Kor

A nagyon fiatal vagy nagyon öreg kutyák nem rendelkeznek a szükséges zsírréteggel, így pedig könnyen kerülhetnek hipotermiás állapotba.

Szokások

Akárcsak az embereknél, ha a kutya nem szokik hozzá a hideghez, a szervezete nem tud megbirkózni vele. Nem lesz képes a szükséges aljszőrzet növesztésére, sem pedig a hideg ellen szükséges szervezeti mechanizmusok működtetésére.

sheltie fekszik a hóban, még az orra is havas

Búvóhely

Még a legkeményebb kutyának is szüksége van menedékre, ha sok időt tölt a szabadban a hideg időben. Szüksége van egy zárt térre, mely védi a hideg széltől, ahol a szervezete képes elég hőt termelni. És bizony a legmacsóbb kutya sem fog tiltakozni egy pulóver vagy kabát ellen, ha egyébként nincs felkészülve a nagy hidegre.

Hideg mancsok

Még az álldogálás is veszélyes lehet.

Lehet, hogy azt gondolja, a kutyának tetszik, amikor a hóban álldogál és nézi a város karácsonyi fényeit, de amikor arra utasítja, hogy maradjon egy helyben, akkor sem kell feltétlenül állnia, néha engedje leülni vagy lefeküdni.

A hó és a jég a mancsok közé tud fagyni, kis, kemény labdákat formázva, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a lábakat. A só és a jégoldó kemikáliák irritálják a mancsokat, de még akár mérgezőek is lehetnek, ha a kutya lenyalogatja a lábáról. Megelőzheti ezeket a problémákat, ha kis csizmákat húz a kutya lábára, bár a legtöbb eb nem igazán kedveli ezt a viseletet. Azonban néha szükséges lehet, hogy rákényszerítse erre kedvencét. Ha nem sikerül, mindenképp mossa le alaposan a mancsokat, amint hazaérnek.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n