Sárban ázva

Az őszt sokan szeretik a gyönyörű színek, a klassz kirándulási lehetőségek miatt, ám az esős napok pokollá tudják tenni a kutyások életét. Nem elég, hogy sok ebnek úgy kell könyörögni, hogy legalább a dolgát végezni kimenjen, ha ez sikerül is, a kutya nyakig sárosan kerül elő. És ha még szereti is az eb az esőt, akkor garantált a katasztrófa.

Mi a megoldás?

Változások kint

Nézzen körül ott, ahova gyakran ját az eb. Van valami talajtakaró? Lehet, hogy majd valamikor nő ott fű, de most mi van? Mivel fedheti el a sarat, legalább egy kicsit?

A szalma nem éppen dekoratív, de olcsó megoldás a sár takarására, ráadásul biológiailag lebomlik. Egy-két szalmabála vastagon szétterítve hasznos lehet, még ha nem is szép, később pedig a fű is kinő azon a területen. Ha majd tavasszal nyírja a füvet, a szalmaszálak is felaprítódnak, és komposzt lesz belőlük, tehát mindenképp hasznos és egészséges a talaj számára.

A másik megoldás drágább, de tartós.  Pár négyzetméter járólap vagy beton a kert és a bejárat között óriási változást hozhat, ráadásul ennek tetejére rakhat könnyen tisztítható kültéri szőnyeget. Keressen olyan szőnyeget, amely merev sörtékkel vagy gumifogakkal bír, ezek ugyanis úgy készültek, hogy eltávolítsák a sarat a cipőkről vagy csizmákról, tehát hasonlóan jó munkát végeznek a mancsokon is. Azért arra ügyeljen, hogy a kutya ne rágja meg, mert a lenyelt gumidarabok komoly problémát okozhatnak.

fehér kutya oldalán fekszik a sárban

Amikor bemegy a kutya

Valahogy meg kell akadályozni, hogy a sár a házba kerüljön, de a kutya mancsa és hasa, rossz esetben a teljes bundája tele van vele. Érdemes régi törülközőket kéznél tartani, és séta vagy szaladgálás után letörölni a mancsokat és a hasat, ha szükséges, az egész bundát átdörgölni. Lehet, hogy nedves marad a bundája, de a szennyeződés java részét el lehet így távolítani.  

Az, hogy hol törölgeti át a kutyát, függ attól, hol lakik. Ha kertes házban, a verandán megoldható. A kutya megáll a lábtörlőn vagy a terasz szőnyegén, és oda pereg a sár törölgetés közben. Lakás esetén az ajtó előtt kell ezt megoldani, utána pedig mindkét esetben jöhet a kinti takarítás. Persze a kutyának meg kell tanítani, hogyan várjon szépen, amíg mind a négy mancsát és többi testrészét is áttörli a gazi, de kölyökkortól való szoktatással ez megoldható.

Vannak, akik a bejárat mellett egy tálban vizet tartanak, hogy ebbe merítsék a törülközőt, és így mossák le a lábakat, de ebben azért nem minden kutya partner.

fehér kutya hasáig sárosan áll

A házban

Sokan örömmel engedik fel kedvencüket a kanapéra, fotelbe, ágyra, mert élvezik, amikor a kutya melléjük fészkel, odabújik egy kis simogatásra. Ám a nem tökéletesen megtisztított mancsok és sáros pocakok bizony ronda nyomokat tudnak hagyni a bútorokon, így az esős időszakokban érdemes egy könnyen mosható takarót teríteni a bútorokra. Így a gazdi sem lesz mérges, és a kutya is elégedetten ugrálhat kedvenc helyeire, a megszáradt, a szőrről lepergő sár pedig könnyedén kirázható.

Az is elfogadható, ha a gazdi nem engedi a bútorokra a kutyát, ez teljesen egyéni döntés. Ám ha egyébként felmehet, és most, a sáros időszakban megtiltja neki, a kutya nem fogja érteni, mi történt. Bizony, következetesnek kell lenni velük! Ha soha nem engedi fel, tegyen kutyaágyat az eb által kedvelt helyekre, akár többet is, és a kutyaágyba tegyen egy nagy törülközőt vagy könnyen mosható takarót, hogy inkább az legyen sáros.

Végül, de nem utolsósorban egy jó porszívó remek befektetés a kutyás otthonban. Előbb vagy utóbb a sár – akár cipőn vagy kutyán kerül be – megszárad és felporszívózható. Az év többi részében sem fog sokat phenni a gép, hiszen ha éppen nem a sár, akkor a szezonális vedlés ad majd elég munkát.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n