Hó, fagy, szél és macska

A legtöbb macska nem szereti az igazán hideg időjárást, inkább a meleg, kényelmes és otthonos lakásban szeretne lenni. Ám nem minden gazdi tartja kizárólag lakásban a cicát, nekik fontos tudniuk, kijáró kedvencüket hogyan tudhatják biztonságban a szabadban is.

Szárazon, biztonságban, melegen

Lehet, hogy kint fagy és nagyon hideg van, de ha a cicát sikerül szárazon és melegen tartani, ő már boldog lesz. Csakúgy, mint mi, a macskák is szenvedhetnek hypothermiától és fagyástól, ezért kulcsfontosságú testhőmérsékletük ideális szinten tartása.

Ha havazik, a macskák inkább bent maradnak, így nem kell attól tartani, hogy túl hideg lesz számukra, ám mivel a cicák sem egyformák, akadhat olyan, amelyik kíváncsi és kalandvágyó természete által vezérelve a szabadba vágyik. Ebben az esetben a gazdának kell figyelnie rá, és korlátozni a szabadban töltött időt. Mindig biztosítsa a meleg, kényelmes helyet, ahova visszatérhet, vagy bebújhat, és itt legyen elérhető a cica számára a tiszta, friss víz is.

szürke cica kék nyakörvvel a hóban

Amennyiben nem megoldható, hogy meleg, száraz és védett helyet alakítson ki a számára, jobb, ha csak olyankor engedi ki, amikor valaki otthon van a családból, így lesz, aki beengedje, amikor a kalandtúrából fázósan hazatér. 

Megeshet, hogy a macska egyébént a szabadban végzi el a dolgát, de a nagy hidegben nem akar kimenni. Ne haragudjon meg rá, inkább tegyen egy alomtálat egy nyugodt helyre, mutassa meg neki, és hagyja békén. Ne felejtse el naponta többször is kitakarítani az almot és legalább hetente egyszer cserélje ki.

A macskák hajlamosak meleg menedéket keresni, amikor a szabadban vannak és fázni kezdenek. Ez lehet akár a kerti fészer vagy a garázs is. Ha lehetséges, hagyja nyitva az ajtókat, és mielőtt bezárja, minden alkalommal ellenőrizze, nem húzódott-e be oda a cica. Jó ötlet megkérni a közeli szomszédokat, hogy tegyék meg ugyanezt, hiszen a kerítés nem akadály a macska számára. A meleg motorháztetejű, parkoló autók ellenállhatatlanok lehetnek az átfagyott állatok számára, akik összekucorodnak a motor alatt vagy a kerékívben. Mindig ellenőrizze ezeket a helyeket, zajongjon, mielőtt elindul, hogy legyen ideje a macskának elmenekülnie az autó elindulása előtt. Sokszor pár koppantás a kocsi ablakán kellően hatásos.

A mancsok védelme

A jeges időjárás, a hó, a fagy nem éppen a pihepuha cicamancsok barátja. Az utak fagymentesítésére használt sót gyakran homokkal vagy kaviccsal kombinálva alkalmazzák, ám ez a talppárnáknak nem igazán kellemes. Esetenként kémiai égési sérülések, kiszáradás és fájdalmas berepedezés is előfordulhat.

dús bundájú macska ül a hóban

Egyébként maga az útszóró só is káros a cica számára, ha lenyalogatja magáról és lenyeli, ezért mindig meg kell törölni, mosni a mancsokat, amint hazatér az állat a kalandozásból. A berepedezett, száraz mancsok gyógyíthatók kizárólag állatok számára gyártott, speciális mancsbalzsam használatával, ez enyhítheti a fájdalmat, elősegítheti a gyógyulást és hidratálja a talppárnákat.

A hosszú szőrű fajták ujjai között és hasa körül gyakran igen dús szőrzet található, amelyben a kemény hó megtapadhat, jeges labdává formálódhat, márpedig ez nem csak kellemetlenséget, de akár fájdalmat is okozhat. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres szőrápolás, a lábujjak közötti és talppárnák körüli szőrzet rövidre nyírása, a szőrzet rendszeres kikefélése.

A hypothermia

Hypothermia akkor fordulhat elő, ha a macska testhőmérséklete rendkívül alacsony szintre csökken. Ez megtörténhet akár ha fagyos hőmérsékletnek van hosszabb időn át kitéve, vagy ha a szőrzete átnedvesedik a hideg, szeles időben. A tünetek lehetnek borzongás (bár ez megszűnik, ha a testhőmérséklet veszélyesen alacsony szintre csökken), sápadt ajkak és íny, alacsony energiaszint és a koordináció elvesztése. A hypothermia életveszélyes állapot, ezért ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon az állatorvoshoz.

Ebben az esetben is a megelőzés a lehető legjobb megoldás. Ennek érdekében gondoskodni kell arról, hogy kedvence számára biztosítva legyen egy meleg és száraz hely, ahová bármikor könnyen behúzódhat, ha a szabadban már kellemetlen a számára, ám nem tud vagy még nem akar hazajutni. Különösen hideg időben érdemes korlátozni a szabadban töltött időt is, és inkább egy beltéri alomtállal biztosítani szükségletét, valamint elegendő játékkal a mozgást.

cirmos cica osonkodik a hóban

A cicák és a hó

A macskák nem egyformán viselkednek a hóval kapcsolatban, egyesek kíváncsibbak, mások utálják. Függetlenül attól, hogy a cica szeret-e a hóban játszani, vagy inkább elkerüli, a legfontosabb, hogy melegen, biztonságban és szárazon tartsák.

A hóviharok, erős havazás korlátozzák a látási viszonyokat, a jeges utakon könnyebben megcsúsznak az autók, veszélybe sodorva a kalandvágyó macskákat. Érdemes tehát inkább a lakásban tartani a cicát, és gondokodni számára elegendő játékról, mozgási lehetőségről, hogy ne unatkozzon.

Fagyási sérülések

Fagyás bármikor előfordulhat, ha nagyon alacsonyra csökken a hőmérséklet. A macskák esetében a fülek, a farkuk és a lábujjaik vannak veszélynek kitéve. Bár általában a fagyás maga nem életveszélyes, de gyakorta vezet hypothermiához, az pedig végzetessé is válhat.

Ha fagyásra gyanakszik, akkor nézze meg az érintett területet. Itt a bőr a véráramlás hiánya miatt nagyon sápadt lehet, kék-fehér árnyalattal, akár jegesedés is kialakulhat a környékén. Amennyiben ezt látja, tegyen meleg, de nem forró törülközőt az érintett területre. Soha ne használjon hajszárítót a közvetlen felmelegítéshez, mert az komoly égési sérüléseket okozhat. Inkább tegyen egy edénybe egy kis langyos vizet, ebbe mártogassa a törülközőt, hogy fokozatosan melegítse fel a területet, eközben beszéljen az állatorvossal, aki ellenőrizni tudja, nincs-e szükség további kezelésre.

cica a havas réten oson

A fagyálló veszélyei

Az etilénglikol toxint tartalmazó fagyálló lenyelés esetén végzetes hatással lehet a macskákra. A szivárgó autó hűtőrendszerek édes ízű tócsákat hagyhatnak a kocsibeállókon, járdákon, és egyetlen nyalás is végzetes lehet a macskák számára. A le nem zárt szabadtéri szökőkutak fagyállót is tartalmaznak, hogy megakadályozzák a befagyást.

A fagyálló mérgezés első jelei közé tartozik a remegés, a túlzott szomjúság és a hányás; ezeket hamarosan étvágytalanság, hasmenés, görcsrohamok és végül veseelégtelenség követi. Ha ezen jelek bármelyikét észleli macskáján, azonnal vigye el állatorvosához.

Amennyiben nem elkerülhető a fagyálló használata, vagy olyan helyre kalandozhat a cica, ahol előfordulhat, keresse a propilénglikolt tartalmazó típust, amely sokkal biztonságosabb a cicák esetében, illetve tartsa a lakásban a macskát. A garázsban tárolt fagyállót tartsa szorosan le- és elzárva, és mindig a lehető leghamarabb takarítsa fel a legkisebb foltot is, ha kiömlik. Bár a macskák számára az édes íz nem vonzó, de kíváncsiságuk határtalan.

Pici cicák és öreg macskák

Csakúgy, mint az emberek esetében, a pici kölyökcicák és az idősebb macskák is jobban szenvednek a mínuszokban. Ennek az az oka, hogy immunrendszerük kevésbé hatékonyan veszi fel a harcot a hideg időjárással szemben. Esetükben a nagyon hideg vagy havas időben fokozott figyelmet kell fordítani az állatra, arra, hogy mindig legyen biztonságos, meleg, száraz hely aludni és pihenni.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n