Téli bőr- és mancsápolás

Télen a saját bőrünkre is több figyelmet fordítunk, hiszen könnyen kiszárad a fűtéstől. A kutyáknál sincs ez másként, ráadásul nekik a mancsuk is könnyen sérülhet a jeges, hideg időben. A bőr- és szőrápolás tehát télen sem elengedhető feladat, csak kicsit másként kell végezni, mint az év többi részében.

társaság hóban kutyát sétáltat, emberek és kutya is csizmában

A bőr

A bőr kiszáradásának kulcsa a páratartalom. A lakásban, házban a fűtés hatására csökken a páratartalom, márpedig ha nincs elegendő pára, akkor bőrproblémák jelentkezhetnek. Ilyenkor, télen, a legtöbb kutya benn van, tehát a fűtéssel járó bőrszárazságő is érinti.

Télen a leggyakoribb probléma a száraz, hámló, viszkető bőr. Érdemes a következő tippek segítségével lehetővé tenni, hogy a szőáraz bőr okozta kellemetlenség nélkül tudja az eb átvészelni a fűtési szezont.

  • Kerülje a kutya fürdetését hideg, száraz időben. A fürdés eltávolítja a bőrről a számára fontos olajokat és növelheti a bőrpír kialakulásának esélyét. Amennyiben mégis fürdetésre van szükség, mondjuk azért, mert nyakig sáros lett az eb, használjon nyugtató hatású sampont, és hidratáló balzsamot.
  • Gyakran kefélje ki a bundát, hogy eltávolítsa a kihullott szőrszálakat.
  • Az egészséges bőr és csillogó szőr eléréséhez a legfontosabb a minőségi táplálék. Etessen tehát kiváló minőségű táppal, és csak orvosi javaslatra adjon étrendkiegészítőt. Ne adjon semmiféle olajat az ételhez, hacsak az állatorvos kifejezetten nem javasolja.

francia bulldog kutyaruhában és csizmában a hóban szimatol

A mancsok

A jég és a hó előbb vagy utóbb elolvad, vagy magától, vagy valamilyen kémiai szer hatására. Amikor a kutya a jégen és a havon közlekedik, főleg, ha az meg van szórva valamivel, hogy ne csússzon, só-, homok- vagy akár jégkristályok is tapadhatnak a mancsára. Amikor megnyalja a mancsait, hogy eltávolítsa a kellemetlen, idegen anyagot, lenyelheti a sót, ami akár meg is betegítheti. Mit lehet mégis tenni?

  • Minden séta után mossa le az eb lábait. Ez eltávolítja a jeget és az utak szórására használt sőt, egyéb vegyi anyagokat, melyek a talppárnák kiszáradását és berepedezését is okozhatják.
  • Vágja le a lábujjak közötti szőrt, így kisebb eséllyel tud ott megtapadni bármi is
  • Kutyáknak készült mancsápoló krémmel kenje be séta előtt, és séta után is a mancsokat.
  • Használhat kutyacipőt vagy csizmát is a mancsok védelmére, ha extrém hideg, jeges vagy nagyon sáros környezetben sétálnak. Persze ennek használatához hozzá kell szoktatni a kutyát, de a feladat nem megoldhatatlan.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n