E-mail: pet4you@pet4you.hu

9 hónapos kölyök

9 hónapos kölyök

Egy kilenc hónapos kölyöknek már olyan független magatartási jegyeket kell mutatni, mint az egyedül történő játék, egyedül alvás és a házi rendszabályok betartása.  Változatlanul szüksége van az érzelmi biztonságra, de már ideje kísérletezni a függetlenséggel.

Ahhoz, hogy a kölyök magabiztos felnőtté érjen, szükséges bizonyos érzelmi szükségleteinek kielégítése.  Például a menetrend szerinti etetés segít leküzdeni a szorongást, melyet az étel vagy az éhség válthat ki. A saját alvó terület lehetőséget ad egy helyre, ahol önállóan, de biztonságban lehet a saját kis világában. A megfelelő interakciós idő pedig a szocializációt segíti elő, de a kettejük közötti szoros kapcsolat kialakulását is.

A kölyöknek sok mentális stimulációra is szüksége van, ez elősegíti függetlenedését, de csökkenti a szorongást és az unalmat.

Egészség

Ebben a korban a kórházi tartózkodás leggyakoribb okai a baleset, emészthetetlen tárgyak vagy mérgező anyagok lenyelése lehet.

A 9 hónapos kölyök kíváncsi, folyamatosan és rendíthetetlenül fedezi fel környezetét. A kíváncsiság sokszor bajba sodorja a kutyát, megsérülhet a felfedezései során.

A sérüléstől függően elég borsos lehet a kórházi tartózkodás számlájának végösszege egy baleset után. Ugyanez a helyzet a lenyelésből vagy mérgezésből eredő műtétek és kezelések esetében is.

Éppen ezért a minimálisra kell csökkenteni ezek bekövetkezésének lehetőségét is, mégpedig azzal, hogy a kutyát mindig pórázon tartja a séta során, a házat és a kertet pedig tökéletesen biztonságossá teszi. Azaz elzár minden mérgező anyagot, elkerít minden mérgező növényt és felszed minden éles vagy könnyen lenyelhető tárgyat a földről.

Nevelés

Kilenc hónapos korban már a legtöbb kutya alkalmas az agility képzés elkezdésére.  Amennyiben úgy dönt, kutyájával együtt ezt a szabadidős tevékenységet szeretné űzni, kifejezetten kölykök számára kialakított pályán érdemes nekikezdeni, de akkor is igen óvatosan. A csontok növekedése nem fejeződik be egy éves korig, ezért a kölyök nem ugorhat magasra és semmiféle megerőltető feladatban nem vehet részt.

Célszerű profi oktató segítségével nekilátni az edzéseknek, vagy szerezze be az eszközöket otthonra.  A kölyök otthoni agility képzéséhez elegendő egy alacsony A-keret (nem magasabb négy méternél), egy kis libikóka, mely nem nagy kilengésű és egy alacsony, alig másfél méteres doboz az ugrások gyakorlásához.

A leckék ne tartsanak tovább, mint 10-15 perc és legfeljebb napi két alkalommal gyakoroljanak.

Etetés

A kilenc hónapos kölyök fizikálisan még nem érett, ízületei még fejlődésben vannak.

Az egészséges ízületek, izmok és csontozat fejlődés csökkenti olyan maradandó károsodást okozó betegségek kialakulását, mint az ízületi gyulladás vagy diszplázia, de ehhez az olyan tápanyagok, mint kalcium, proteinek és zsírok megfelelő mennyisége szükséges. Az ízületek és csontok megfelelő fejlődése érdekében a legjobb, ha kiváló minőségű táppal eteti a kiskutyát, mely megfelel fajtája méretének és folyamatosan ideális súlyban tartja a kölyköt.

Bizony ellen kell állni a túletetés kísértésének, soha ne adjon csak egy picike extra adagot a kutyának. A túletetés, különösen nagytestű fajtáknál gyors növekedést eredményezhet, ez pedig izom- és csontrendszeri rendellenességek kialakulásához vezethet.

Kutya, Növendék, Nevelés