12 hónapos kölyök

Izgalom és meglepetések

A kamasz kutya szereti a meglepetéseket és az izgalmakat. Ebben a korban különösen izgatottak a játék során, amikor a gazdi haza érkezik, vagy amikor csak bohóckodnak.

Sokkal jobban és sokkal inkább biztonságban érzik magukat saját megszokott környezetükben és a testük már elég fejlett ahhoz, hogy intenzívebb legyen gyakorlásuk vagy játékuk. Ha nem ad rá elég módot a gazda, hogy a kutya levezesse energiáját, a végeredmény eléggé ártalmas lehet a környezetre (elsősorban az otthonra) nézve.  Éppen ezért mindig legyen elég ideje arra, hogy a kamasz kutyakölyök megfelelő mennyiségű figyelmet és játékidőt kapjon, kellőképpen le legyen fárasztva.

Egészség

Ha a kiskutya 8-12 hetes kora között minden oltást megkapott, akkor egy évesen csak emlékeztető oltásra lesz szüksége. Amennyiben az alapoltásokat később kapta meg, akkor a beadás időpontjától számított egy év múlva kell kapnia az emlékeztetőt.

Amennyiben semmilyen információval nem rendelkezik a kutya oltásait illetően (például menhelyről fogadta éppen be), mindenképpen meg kell kapnia olyan alapoltásokat, mint a veszettség, szopornyica és leptospirosis elleni oltások. Három héttel később érdemes egy emlékeztető oltást is beadatni, hogy az immunrendszer megfelelő védelmet tudjon kialakítani a betegségek ellen.

Nevelés

A kutyakiképzés elég összetett feladat, nagy lecke áll hát ön előtt: meg kell találni az elvárásainak megfelelő kiképzőt. Ez attól függ elsősorban, mennyire összetett feladatokra akarja megtaníttatni kutyáját. Célszerű olyan iskolát keresni, ahol a kiképző egy csoport kutyával és azok gazdájával közösen foglalkozik. Ebben a helyzetben a kölyök megtanulja, hogyan kell együttműködni más kutyákkal és számára idegen emberekkel és hogyan kell az utasításokat zavaró körülmények között is követni.

A megfelelő kiképző pozitív megerősítésen alapuló módszerekkel dolgozik, a jutalom lehet jutalomfalat, szóbeli dicséret vagy fizikális visszajelzés, mint a simogatás. A kiképző soha nem bántalmazhatja vagy fenyítheti fizikálisan a kutyát. Érdemes kikérni a kiképző tanácsát, melyik csoportba írassa a kölyköt, hol lesz számára a legmegfelelőbb a társaság.

Ha sikerült szimpatikus kiképzőt találni, kérdezze ki bátran, milyen tapasztalattal rendelkezik, milyen sikereket ért el és nem utolsó sorban, milyen módszerekkel dolgozik.

Etetés

Egy nagytestű kölyök 12-24 hónapos kora között áll készen a felnőtt tápra való átállásra. A váltást akkor kell elkezdeni, amikor a kölyök eléri felnőttkori magasságát, ehhez a kölyök fajtáját kell alapul venni.

Egy nagytestű kölyök esetében nagyobb a rizikója a metabolikus csontbetegség kialakulásának, mint a diszplázia és az osteochondrosis, ezért a kiskutyát kevésbé energiadús étrenden kell tartani, megelőzendő a túl gyors növekedést.

A váltást ugyanúgy végezze, mint a kis- vagy közepes testű fajtáknál írtuk, mégpedig 10 hét alatt fokozatosan állítva át a kutyát felnőtt tápra. Az első napon 3 rész kölyöktápot keverjen el 1 rész felnőtt táppal. Minden nap kicsivel emelje a felnőtt táp mennyiségét és csökkentse a kölyöktápét.

Vannak kölykök, melyek érzékenyek a tápváltásra, ezért árgus szemmel figyelje a széklet állagát és ügyeljen az esetleges emésztési problémákra. Ha akár székrekedés, akár hasmenés vagy egyéb emésztési probléma jelentkezik, lassítson a tápváltás ütemén.

Ajánlott cikkek