E-mail: pet4you@pet4you.hu

11 hónapos kölyök

11 hónapos kölyök

Kapcsolatok építése

A legtöbb ember azért szerez be kutyát, mert társaságra vágyik.  A 11 hónapos kölyök még jócskán a serdülőkorban van, ez ideális időpont a barátság kialakítására.

A kölyök most sokkal inkább tart az idegen emberektől és ismeretlen dolgoktól, mint korábban. Azzal, hogy segít neki túllépni a félelmein, nagyban hozzájárul a hosszú távú jó kapcsolat kiépítéséhez.

Soha ne kényszerítse semmi olyanra a kutyát, ami megijesztheti. Az is fontos, hogy ne erősítse benne a félelmet. Lassanként és fokozatosan ismertesse meg bármivel, ami ijesztően hat rá és mindig jutalmazza dicsérettel, simogatással vagy falatokkal, amikor legyőzi a félelmét.

Egészség

A 11 hónapos kölyök fizikai lépességei határáig fog játszani és gyakorolni a feladatokat. Képesek elveszíteni óvatosságukat és teljes erővel belevetik magukat bármilyen fizikai aktivitásba. Mivel ítélőképességüket nem használják, előfordulhatnak sérülések.

A térd és bokaficamok a leggyakoribbak ebben a korban, de az izmok megrándulása, különösen a háton, a nagyok és az ágyéktájon szintén gyakoriak, de előfordulnak lábtörések, elsősorban leesés miatt.

Amennyiben még nem került sor a kölyök ivartalanítására, nő a sérülések veszélye, elsősorban a kutyák közötti csaták vagy balesetek miatt, melyek akkor következnek be, amikor a szerelmes kamasz kalandozni indul.

Etetés

Átállás a felnőtt tápra közepes testű kutyák esetében

A legtöbb közepes méretű kutyafajta 11-12 hónaposan készen áll a tápváltásra. Minden kölyköt csak kiváló minőségű, a méretének és fajtájának megfelelő táppal kell etetni.

Akárcsak a kistestű fajták esetében, a váltásnak fokozatosnak kell lennie, megelőzendő az emésztési problémákat vagy az étkezési szokásokban bekövetkező változásokat. Az első napon 3 rész kölyöktápot keverjen el 1 rész felnőtt táppal. Minden nap kicsivel emelje a felnőtt táp mennyiségét és csökkentse a kölyöktápét.

Vannak kölykök, melyek érzékenyek a tápváltásra, ezért árgus szemmel figyelje a széklet állagát és ügyeljen az esetleges emésztési problémákra. Ha akár székrekedés, akár hasmenés vagy egyéb emésztési probléma jelentkezik, lassítson a tápváltás ütemén.

Kutya, Növendék, Nevelés