14 hetes kölyök

A 14 hetes kölyök izomzata és csontozata fejlődése szempontjából kritikus korban van. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mozgása és a feladatok gyakorlása a növekedéshez legyen igazítva.  A kölykök még nehezen tudják koordinálni mozgásukat, így könnyen előfordulhatnak sérülések, ha nem megfelelően felügyelt a gyakorlás. A megfelelő gyakorlatok ebben a korban a labdás, csipogó játékos és apport feladatok.  Egy kölyöknek a játékidő során sok mozgásra van szüksége, de ettől függetlenül napi legalább három alkalommal 10 percre el kell vinni sétálni is.

Ebben az életkorban nem ajánlottak az olyan feladatok, melyek az állóképességre alapoznak, vagy sok ugrálással járnak. 14 hetes korban a csontok és az izomzat még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy ellenálljon a megerőltető gyakorlatoknak.

Egészség

Célszerű a kölyköt 14-15 hetes kora körül Lyme kór ellen is beoltatni, amennyiben kullancsokkal fertőzött területen él, például erdős tájon.

A kutya rendszeres átvizsgálása lehetővé teszi a kullancsok korai felfedezését, ezáltal a betegség megelőzését. A betegség a fertőzött kullancs nyálával terjed, a kölyköt tehát érdemes távol tartani a sűrű erdőtől és a magas fűtől is. Mindenképp kérje állatorvosa tanácsát, milyen terméket érdemes vásárolni a kullancsok elleni védekezés céljára.

A kutatók véleménye szerint a kullancsnak legalább 48 órát a kutya bőrében kell lennie ahhoz, hogy a fertőzöttség kialakuljon. A tünetek a fertőzés után sokszor csak egy hónappal jelentkeznek.

A Lyme kór diagnosztizálása néha igencsak nagy kihívás. A vakcinák antitesteket hoznak létre, melyek megkülönböztethetetlenek a valódi fertőzéstől, így minden kutya, amelyik kapott Lyme elleni oltást, rendelkezik ezekkel az antitestekkel – de nem beteg. Az orvos csak akkor tudja diagnosztizálni a betegséget, ha mind az antitestek, mind pedig a jellegzetes tünetek -, láz, ízületi fájdalom, sántaság – jelentkeznek. A Lyme kór antibiotikumokkal jól kezelhető.

Nevelés

Amikor a kutya felugrál a vendégre, nem féktelen örömét és irántuk érzett szeretetét fejezi ki. Ez sokkal inkább egy olyan, nem elfogadható viselkedés, melyet a természetben soha nem tolerálna az állatvilág többi tagja.

Az egyik módja annak, hogy saját magunkat, mint falkavezért vagy elsőrangú személyt állítsuk a hierarchia élére, a rendelkezésre álló tér megfelelő használatának folyamatos kontrollja. A kutyának meg kell tanulnia, hogy teret engedjen az embernek, elsősorban is a gazdának.

Ahhoz, hogy visszaszorítsa a kutya felugráló kedvét, ha egy kissé előrehajol és elmozdul, amikor a kutya ugrik, szó szerint elvéve tőle a teret. Ha arra kényszerül, hogy hátralépjen, már nem fog tudni ismét ugrani. Célszerű ennek gyakorlását közvetlenül az ajtó előtt folytatni.

Kérje meg vendégeit, hogy amikor belépnek a házba, ne is törődjenek a kutyával -. ne legyen szemkontaktus, simogatás, de ne is szóljanak hozzá, amíg a kutya le nem nyugszik. 

Etetés

Bár az ételallergiák általában felnőtt korban alakulnak ki, van kutya, amelyik már ezzel születik. Allergia bármikor jelentkezhet és általában dermatitis vagy gyomor-bélrendszeri problémák formájában jelentkeznek a tünetek.  Ahhoz, hogy megállapítható legyen, étel allergia áll-e a tünetek hátterében, az állatorvosnak ki kell zárnia az egyéb okokat.

Amint ez megtörtént, az orvos feltehetőleg ajánl valamilyen diétát, hogy pontosítani lehessen azt a specifikus ételt, melyre a kölyök allergiás. Próbáljon olyan ételt kínálni a kölyöknek, amit még korábban sosem kapott, majd fokozatosan adjon hozzá összetevőket, de mindig egyenként, hogy sikerüljön behatárolni az allergia kiváltóját. 

Ajánlott cikkek