8 hetes kölyök

A kölyök megismertetése új otthonával

A kölyök szeretné felfedezni új otthonát, ugyanakkor ideges is. Segíteni kell neki azzal, hogy minden nyugodt legyen körülötte, mikor megérkezik. A többi háziállatot különítse el és a barátok se azonnal induljanak kölyöknézőbe. Ha már a kicsi elvégezte kinn a dolgát, engedje, hogy felfedezze a házat is, legalábbis azokat a részeit, ahová bemehet, majd kínálja meg vízzel és étellel.

Tegyen le egy ágyat a kölyöknek, akár mobil kennelbe, akár egy dobozba. Feltehetőleg az első alkalom lesz a kutya életében, amikor egyedül alszik, így biztosan félni fog. Tegyen mellé egy meleg vizes palackot vagy egy olyan játékot (esetleg vekkerórát), melynek hangja a szívverést utánozza. Ha elkezd sírni, nyugtassa meg, esetleg vegye fel, míg el nem alszik, ugyanis nem vesz tudomást róla, csak fokozódik a félelme, hogy egyedül hagyták.

Lehet, hogy kedvet érez már másnap kivinni a kölyköt, de legyen óvatos. Az immunitása, melyet az anyatej által szerzett, már csökkenőben van nyolchetes korára. Ez azt jelenti, hogy a szopás befejeztével a kölyök igencsak sebezhetővé válik, egészen az első oltásokig. Így lehetőleg csak olyan helyre vigye, ahol nem találkozhat más kutyákkal. Az elkövetkező pár hónapban óvakodjon az olyan helyektől, mint a kutyaiskolák vagy a parkok,

Egészség

Az első oltások

Egy nyolchetes kölyöknek, függetlenül attól, hogy tenyésztőtől vagy menhelyről kerül a családba, rendelkeznie kell az első oltással. Ha ezt nem kapta meg, mielőbb be kell adatni az állatorvossal. Az első oltást, mely általában adenovírus, hepatitis, szopornyica, párainfluenza és parvovirus elleni védőoltás elegye, általában 6-9 hetes kor között adják be a kiskutyának.

A kölyök oltási rendjének meghatározása nagyon fontos. Ha túl korán kapja meg, az anyatej által szerzett védelem megakadályozhatja, hogy a vakcina a kellő hatást fejtse ki, míg ha túl későn kapja, a kölyök szükségtelenül túl fogékony lesz a betegségekre.

Bár az állatorvosok véleménye eltérő lehet az oltási rendet illetően, általában abban egyeznek, hogy 6-9 hetes kor között meg kell kapnia a kölyöknek az elsőt. Opcionálisan a kennelköhögés elleni oltás is beadható ekkor. A leptospirosis elleni oltás nem ajánlott 12 hetes korig és nem is kötelező. Az alapvető oltásokat ismétlik 12-15 hetes kor között, ekkor a veszettség elleni védőoltás is beadható.

Fogzás

A kölykök, akárcsak a kisgyerekek, átesnek a fogzáson. Fogak nélkül születnek és az éles kölyök fogacskák 3-4 hetes korban indulnak növekedésnek. Nyolchetes korára a kölyöknek már 28 kölyökfoga van.

Amint ezek a tejfogak elkezdenek nőni, a kicsik azonnal azt keresik, mit lehet rágni azért, hogy csökkenjen a fogzással járó fájdalom és az íny kellemetlen érzete. Érdemes jó minőségű, rágható játékot vagy rágófalatokat adni a kölyöknek, ez lehet akár fagyasztott kötéldarab vagy nyersbőr rágójáték. Ezek segítenek neki kielégíteni rágási hajlamát, de segítenek a háztartási cikkek megóvásában is.

Nevelés

A szobatisztaság

Nyolchetesen a kölyök készen áll a szobatisztaság elsajátítására. Ha a kölyök etetése és alvási ideje napirend szerint zajlik, röpke idő alatt szobatiszta lesz. Csupán némi pozitív visszajelzés és kis türelem szükséges.

Bár a kölyköknek – úgy tűnhet – folyamatosan ki kell menniük, a legégetőbb a szükség étkezés, játék és ébredés után. Azonnal vigye hát ki a kölyköt evés, játékidő és ébredés után. Minden alkalommal, amikor kinn sikeresen elvégezte a dolgát, dicsérje és jutalmazza meg.

Próbálja meg mielőbb felismerni a jeleket, melyek arra utalnak, hogy a kölyöknek ki kell mennie – ilyen jel lehet, ha körös a kutya - és azonnal vigye is ki, mielőtt még baleset történne. Minél gyakrabban erősíti meg a megfelelő viselkedést és jutalmazza is azt, annál hamarabb tanulja meg a kölyök a szobatisztaságot.

Etetés

Nagyon fontos, hogy a kiskutya kiváló minőségű, komplett tápot kapjon, kifejezetten kölyökkutyáknak gyártottat. Mivel a kölykök folyamatosan nőnek, nagyobb mennyiségű zsírra, proteinre és vitaminokra van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak. A kölyöktápok összetétele pontosan megfelel ennek az elvárásnak.

A legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható táp komplett, kiegyensúlyozott étrendet biztosít, de mindegyikük ugyanolyan minőségű. Legelőször is azt kell leellenőrizni a vásárlás előtt, hogy milyen a benne levő proteinforrás. Leggyakrabban csirkét, marhát, bárányt, halat használnak, valamint növényi adalékokat, mint a kukoricaglutén.

Ha nagy vagy óriás testű kölyök gazdája, lehet, hogy olyan tápot ad, melyet kifejezetten ilyen fajtáknak gyártottak. Ezeknek az összetétele olyan, hogy a kölyök ne növekedjen túl gyorsan, mivel a gyors növekedés vagy egyes tápanyagok túlzott bevitele fejlődési vagy ortopédiai problémákat okozhat.

Az állatorvosa örömmel segít a kölyöknek megfelelő táp kiválasztásában.

Ajánlott cikkek