20 hetes kölyök

A kölyök tanulási képességei 20 hetes korára szinte teljesen kifejlődnek. A nevelés és a tapasztalat az, amire ebben a fázisban szüksége van a további tanuláshoz. Egy 20 hetes kölyöknek már tudnia kell játszania bújócskás játékokat és képesnek kell lennie következetesen végrehajtani az „ül”, „áll”, „gyere”, „ereszd” és „csend” parancsokat.

Ebben a kölykök nem képesek olyan gyorsan befogadni az információkat, mint fiatalabb korukban, még úgy sem, hogy mentálisan fejlettebbek. Egy 20 hetes kölyöknek ahhoz, hogy emlékezzen arra, amit tanult, a leckéket rendszeresen gyakorolni kell. Következetes neveléssel azonban ebben a korban is képesek elkezdeni olyan összetett képességek tanulását, mint adott tárgyak keresése szimatolással vagy adott feladatra való koncentrálás zavaró körülmények között.

Egészség

Altatás

Minden gazda reménykedik benne, hogy kutyájának soha nem lesz szüksége műtétre (az ivartalanításon kívül). Ám ha mégis szükségessé válik a műtéti beavatkozás, az altatás segít, hogy sokkal elviselhetőbb legyen az a kölyök számára. A legtöbb, kutyákon elvégzett műtéti beavatkozás anesztéziát igényel. Míg a komplikáltabb műtétek esetében, mint az ivartalanítás, általános anesztéziára van szükség, addig az egyszerűbb beavatkozásoknál elegendő a nyugtató használata vagy a helyi érzéstelenítés.

Az állatorvosok általában injekcióval adják be az altatót vagy altatógázt lélegeztetnek be az állattal.  Esetenként szájon át egy enyhe nyugtatót adnak, hogy a kutya kellőképpen nyugodt legyen, mire az általános anesztéziát megkezdik.

Mielőtt a kutya műtétje és az ehhez kapcsolódó altatás megkezdődne, az orvos kivizsgálja az állatot. A legtöbb szer, amit a modern állatorvosi gyakorlat használ, nagyon biztonságos. Ugyanakkor idősebb kutyák és azok, amelyek általános állapota nem túl jó, nagyobb rizikónak vannak kitéve a mellékhatások tekintetében. Mindig beszélje meg az orvossal a lehetséges rizikótényezőket még a beavatkozás előtt.

Szívférgesség

A szívférgesség sokszor végzetes betegség, melyet egy, a szívben és a tüdőben élősködő parazita okoz. A férgek, melyek szúnyogok közvetítésével kerülnek az állat szervezetében, spagettire hasonlítanak. 

A betegség tünetei sokszor évekig nem is jelentkeznek, egészen addig, amíg ki nem alakul egy komoly féreggóc. Mire a jelek felismerhetővé válnak, már legalább 100 kifejlett szívféreg van, mely lassítja a keringést és erősen dolgoztatja a szívet. Az állatorvos a vérminta elemzésével tudja azonosítani a szívféreg fertőzöttséget. Mivel kezelése nem könnyű, ha már a kutya megfertőződött, nagyon fontos a megelőzés. A szívférgesség napi vagy havi kezeléssel előzhető meg. Mindenképp kérjen tanácsot állatorvosától!

Nevelés

A kölykök szociális képességeik nagy részét már 20 hetes koruk előtt megtanulják, de ez nem azt jelenti, hogy a 20 hetes vagy idősebb kölyök képtelen újabb szociális készség elsajátítására.  Ahogy a kutya fejlődik, extra gondoskodásra és türelemre lesz szüksége ahhoz, hogy más emberekkel és állatokkal szocializálódjon.

Ha olyan 20 hetes kölyköt fogad örökbe, mely korábban nem volt szocializálva, vagy hiányos a gyerekekkel vagy más állatokkal való szocializációja, akkor lassabban kell haladnia. Ne felejtse el, hogy időre van szükség ahhoz, hogy a kölyök biztonságban érezze magát ezek között az ismeretlen lények között.

Próbáljon meg lehetőség szerint csendes környezetet biztosítani a kölyöknek, lassanként ismertesse meg a fényekkel és a hangokkal, de szenteljen neki sok figyelmet. Ha van gyereke, beszélgessen vele arról, miért fontos, hogy csendben legyen a kölyök körül és gyengéden viselkedjen vele.

Etetés

Emésztési problémák

Hacsak nem mostanában változtatta meg a kölyök étrendjét, ideje váltani arra a tápra, amit véglegesen etetni akar. Bármilyen jelét is észleli emésztési problémának, pl. hányás, hasmenés, felfúvódás, mindenképp ellenőriztetni kell orvossal.

A paraziták és véglények okozta fertőzések a leggyakoribb okai az emésztési problémáknak. Mivel a kíváncsi kölykök szeretik felfedezni környezetüket, gyakran megkóstolnak ismeretlen tárgyakat is, így igen sok esetben az emésztési probléma hátterében szemét, játék vagy valamilyen apró állat lenyelése áll.

20 hetes korban a kölyök a fogzási időszak közepén jár, így az emésztési probléma oka lehet az, hogy lenyel valamit, amit éppen rágcsált, hogy enyhítse a fogzás okozta kellemetlen érzést. Más esetben az étel valamelyik összetevőjére allergiás a kutya, például valamelyik tartósítószerre vagy színezőanyagra.

Ajánlott cikkek