10 hetes kölyök

A szocializáció kezdete

A legtöbb kölyök igen bátran közeledik minden új dologhoz, de öthetesen általában óvatosabbak lesznek. A 12. hét környékén ez az óvatosság túlnő az érdeklődésen, ezáltal nehezebbé válik a kölyökkel elfogadtatni az új helyzeteket. Ideje a kölyköt megismertetni különféle emberekkel, állatokkal és helyekkel, melyekkel későbbi életében szembesülni fog. Tízhetesen a kölyök minden nap temérdek új dolgot fedez fel. A rossz tapasztalatok rosszabbak, mintha nincsenek tapasztalatai, így legyen óvatos. Fokozatosan ismertesse meg az új dolgokkal, soha ne kényszerítse olyan helyzetbe, amitől fél. Az a cél, hogy jól érezze magát az emberek és az állatok között, ismeretlen helyeket és helyzetekben. Mutasson neki különféle talajtípusokat, lépcsőt, autókat és olyan helyzeteket, melyekkel élete során szembesülni fog.

Fontos, hogy minél több jó tapasztalattal szembesüljön, így a későbbi rossz tapasztalatok kevesebb negatív hatást gyakorolnak a kutyára, hiszen már korábban szembesült a különféle helyzetekkel.

Egészség

Minden kutyának lehet szüksége élete során gyógyszerre, úgyhogy időben el kell kezdeni a szoktatást, hogy később könnyen és fájdalommentesen sikerüljön.

A tabletták esetében a legegyszerűbb, ha lenyomja azt a kölyök torkán. Nyissa ki a kölyök száját, nyomja mutatóujjával a tablettát olyan hátra a nyelven, amennyire csak tudja, csukja be a száját és gyengéden masszírozza meg a torkát.

Megpróbálhatja elrejteni a tablettát kenőmájasba vagy mogyorókrémbe. Ha a kutya bizalmatlan típus, készítsen elő három májas-golyót. Az elsőt kínálja oda, meggyőzve a kutyát, hogy az étel biztonságos, a másodikba rejtse a tablettát, majd kínálja azonnal a harmadikat, hogy a másodikat gyorsan lenyelje.

Folyékony gyógyszerek esetében nyissa ki a kölyök száját és fecskendezze be a gyógyszert. Utána azonnal adjon egy jutalomfalatot.

Még ha nincs is szüksége gyógyszerre a kölyöknek, ez az a kor, amikor ideje megismertetni a procedúrával. Gyakorolhat akár úgy is, hogy a száj kinyitása után egy darabka jutalomfalatot helyez a nyelvére.

Nevelés

Az alapvető parancsok

10 hetes korára a kölyök készen áll olyan alapvető parancsok, mint az „ül”, „marad” és „gyere” elsajátítására.  A szavak és helyzetek asszociációja gyakorlás, pozitív visszajelzés és sok dicséret, jutalom által történik.

A leckék legyenek rövidek, de rendszeresek. Ebben a korban a kölyöknek még gondot jelent, hogy hosszú ideig egy dologra figyeljen, ezért többszöri, rendszeres ismétlésre van szükség, hogy megtanulja a szavak asszociációját. A félreértések elkerülése érdekében egyszerre csak egy parancsot gyakoroljanak.

A kölykök imádják a jutalmakat, így mindig jutalmazza, ha megfelelően viselkedik. Kezdetben a jutalomfalat a legjobb, később a dicséret és a simogatás is megfelelő. Mindig legyenek a leckék pozitív kicsengésűek és vidámak, mert a kölykök játszani is imádnak, a mókával teli leckék pedig segítenek a gazdával való mind szorosabb és pozitívabb kapcsolat kialakításában.

Etetés

A legtöbb 10 hetes kölyköt igencsak izgatja az étel. Hatalmas mennyiségű energiát adnak le a kölykök, ennek eredményeképpen nagy az étvágyuk. Azonban nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű eledelt kapjanak, megelőzve a túlsúlyt és a rossz étkezési szokások kialakulását.

Az, hogy mennyi eledelre van szüksége a kölyöknek, függ a méretétől és az étel típusától is. Az emésztés elősegítése, valamint az állandó éhségérzet megelőzése érdekében célszerű a napi adagot 3-4 részre elosztani.

Amennyiben úgy érzi, a kölyök túl sovány vagy éppen túl kövér, beszéljen az állatorvossal.

Ajánlott cikkek