E-mail: pet4you@pet4you.hu

11 hetes kölyök

11 hetes kölyök

A jutalomfalat nagyszerű módja a kölyök jutalmazásának megfelelő teljesítmény esetén, legyen az akár jó reakció egy parancsra vagy megfelelő helyen történő ürítés. Azonban a jutalomfalatok osztogatásával csínján kell bánni. A kölyök napi kalória bevitelének legfeljebb 10 százaléka lehet a jutalomfalat.

A bébi répában 5 kalória van, ebből kaphat párat a kölyök. Egy csészényi pop-corn 30 kalória, ráadásul alaposan megtölti a beleket. Egy aprócska keksz akár 20 kalóriát is tartalmazhat, ezért ezeket érdemes eltördelni.

Egészség

11 hetes korban érdemes megismételni a nyolchetesen beadott oltást. Lehet, hogy a gazda szeretné leptospirosis ellen is beoltatni a kölyköt, mely a spirochete baktérium által okozott végzetes betegség. Tünetei a hirtelen láz, levertség, izomfájdalom, hányás és kiszáradás, melyek máj és vese elégtelenséghez vezetnek.

A fertőzés állatról állatra vagy állatról emberre a fertőzött egyed vizelete által terjed. Az állatorvos vérvétel alapján állítja fel a diagnózist, bár a tünetek már a korai stádiumban felismerhetők. A leptospirosis oltással megelőzhető és megfelelő antibiotikumos kezeléssel és kellő gondoskodással a beteg állat élete is megmenthető.

Nevelés

A legtöbb 11 hetes első reakciója a pórázra és a nyakörvre annak rágcsálása. Rosszabb esetben a kutya dobálja magát és megpróbálja mancsaival eltávolítani magáról az ismeretlen és szokatlan szerelvényeket. Egy jó póráz és nyakörv képes ellenállni ezeknek az akcióknak.

A nyakörv és póráz legyen pehelykönnyű, eléggé vékony és erős anyagból készült.  A nyakörv szorosan illeszkedjen, de csak annyira, hogy két ujját kényelmesen be tudja alá dugni. A póráz legyen elég hosszú, hogy a kölyök lazának érezze, de nem annyira, hogy magára csavarhassa, vagy belegabalyodjon.

Fontos, hogy a kölyök korán megszokja a pórázt. Amikor nyolc hónaposan eléri a kamaszkort, igen nagy szükség lesz rá minden alkalommal, mikor elhagyják a házat,

Kutya, Növendék, Nevelés