15 hetes kölyök

Ebben a korban a kölyök bizony kihívások elé állítja a gazda tekintélyét, ám nagyon fontos, hogy a gazda saját vezető szerepét megalapozza.

A harapás a leggyakoribb jele annak, hogy a kutya saját dominanciáját szeretné megalapozni. legyőzve az önét. Nagyon fontos, hogy ne engedje a kölyköt harapni, még játék közben sem.

Az agresszív játékok, mint a kötél cibálása nem ajánlott a kölykökkel való játék során, különösen nem ebben a korban. Ehelyett inkább olyan játékokra helyezze a hangsúlyt, melyek a kutya értelmét fejlesztik. Az apportírozás elősegíti a behívás parancsának tanulását, a bújócskázás megtanítja, hogy a szaglását használja, az agility játékok pedig, mint egy labda elhozása kézből, lekötik az energiát. Ne feledje el minden alkalommal megdicsérni a kölyköt, amikor jól teljesít.

Egészség

A kennel köhögés a kutyánál előforduló fertőző bronchitis általánosan ismert elnevezése, leggyakrabban kennelekben vagy más zárt területen fordul elő, ahol fertőzött állat van. A fertőzött kutya kilélegzi a baktériumot levegővételkor, amikor köhög vagy ugat, a többi kutya pedig belélegzi azt. A kennel köhögés legáltalánosabb tünete a száraz, váladék nélküli köhögés, mely az egyébként teljesen egészségesnek tűnő kutyánál jelentkezik.

Akárcsak a humán megfázás, a kennel köhögés is ritkán válik komoly problémává.  Ugyanakkor egyes ritka esetekben kialakulhat tüdőgyulladás, leginkább olyan kutyáknál, melyek különösen érzékenyek a betegségre.

Bár a kennel köhögés legtöbb esetben enyhe lefolyású, a tünetek jelentkezésekor azonnal konzultáljon az állatorvossal. Az az oltás, amelyet ideálisan nyolchetesen kap meg a kölyök, meg kell védje őt a kennel köhögés legtöbb kiváltó okától.

Nevelés

A 15 hetes kor ideális időpont, hogy megtanítsa a kölyköt és a gyerekeket, hogyan is kell együtt játszaniuk. A gyerek-kutya páros általában fantasztikusan elvan együtt, egészen addig, amíg a szabályok mindkettejük számára tiszták és érthetőek.

A kölykök, amikor izgatottak, szeretnek csipdesni, a gyerekek pedig néha igencsak durván játszanak a kölyökkel, de ezekre van két biztos recept. Soha ne engedje meg a gyereknek, hogy kergesse a kutyát, de azt se, hogy ráüvöltsön, netalán húzza a kutya fülét vagy farkát. Ha a kutya egyszer is kellemetlen tapasztalatokkal azonosítja a gyereket, akkor védekező helyzetet vesz fel és bizony hamar odacsíp. A gyereknek játékokkal kell a kölyökkel játszania, soha nem használhatja a kezeit játékszerként, mivel a kölyök könnyen azt gondolhatja, a gyerek keze rágható játék.

Ha a kölyök túlpörög a játék során vagy elkezd csipkedni, akkor egy kicsi pihenőidőre van szüksége. A gyerek mondja azt neki, „nem”, vigye el a játékot és lehetőleg legalább 10 percig ne is foglalkozzon a kölyökkel.  Amennyiben ez megismétlődik, célszerű a kutyát elkülöníteni, amíg le nem nyugszik.

Etetés

A kölykök fantasztikus ütemben növekszenek, fizikai fejlettségüket különböző korban érik el a mérettől és a fajtától függően. A legtöbb kölyöknél a növekedés és a kalória bevitel iránti igény 15 hetes korban elkezd lassulni.

Ezzel együtt sok kölyök falánksága akkor is megmarad, ha már nincs is szüksége ugyanolyan mennyiségű ételre, és sok gazda emiatt tudatlanságból túleteti a kölyköt. Egy növésben levő kölyök túletetése izom- és csontrendszeri betegségekhez vezethet, különösen a nagytestű fajták esetében.

Ebben a korban fontos komolyan ügyelni a kölyök súlyára. Mikor állatorvoshoz mennek oltásra és ellenőrzésre, kérje meg az orvost, hogy ellenőrizze a kölyök súlyát és növekedésének ütemét is.

Ajánlott cikkek