E-mail: pet4you@pet4you.hu

1.5 éves kölyök

1.5 éves kölyök

Az unalom és a destruktivitás megelőzése

Amennyiben azt veszi észre, hogy a kutya elkezdi pusztítani a háztartás tárgyait és éretlenül viselkedik, elgondolkodik, vajon mentálisan épp a kölyök felé halad-e vissza. Azonban ez a viselkedés normálisnak mondható felnőtt kutyák esetében, és általában a csökkenő figyelem, az unalom, vagy a tomboló hormonok eredménye.

Ha egy felnőtt kutya nem kap elég figyelmet, mentális stimulációt és kellő fizikai elfoglaltságot, hamar elunja magát. A hosszú távú unalom vezet a destruktív viselkedéshez, mely idővel csak fokozódik. Az unalom csökkenthető a játékok időszakos cserélgetésével, elegendő feladattal, mozgással és napi rendszeres, együtt töltött idővel.  Az ivartalanítás szintén segít a kutya lenyugtatásában és csökkenti a destruktív viselkedést.

Egészség

Mire a kutya másfél éves lesz, már biztos ellenőrizték az állatorvossal, mikor kapta utolsó oltását. Az emlékeztető oltást ettől az időponttól számítva egy év múlva kell megkapnia.

A felnőttkori emlékeztető oltásokat évente adják, végig a kutya teljes életében. Egyes kutatások szerint ez nem szükséges olyan oltások esetében, mint a parvovirus, szopornyica, adenovírus és veszettség elleni oltás esetében. Valójában ezek az oltások hét évre immunitást építenek ki a szervezetben. Ennek ellenére a biztonság érdekében a veszettség elleni oltást évente kötelező, míg a többit ajánlott ismételni.

Ezzel együtt az ajánlott oltások közül nem mindegyik betegség ellen épít az oltás hétéves védettséget.

  • A leptospirosis oltás évente ismételni kell.
  • A Lyme- kór elleni vakcinát is évente újra be kell adatni.
  •  A bortadella, mely szintén ajánlott oltás és a kennel köhögés ellen véd, éves ismétlést igényel. Egy héttel azelőtt kell beadatni, mielőtt a kutya fertőzésveszélyes környezetbe kerülne.


Ismétlésként álljon itt az oltási naptár:

  • Kölyökkori oltások 8, 12, 16 hetes korban.
  • Felnőttkori ismétlő oltás egy évvel az utolsó kölyökkori után.
  • Az ajánlott oltások évenkénti ismétlése.
  • A veszettség elleni védőoltás évenkénti ismétlése kötelező.

Nevelés

A természetben az agresszivitás segít életben maradni a kutyának, vagy abban, hogy kivívja helyét a falkában. Amennyiben kutyája agresszív, lehet, hogy fél, szorong, fáj valamilyen, vagy pedig szeretné kivívni saját dominanciáját.

Az agresszív viselkedés csökkentésére folyamatosan tudatosítania kell a kutyában a gazda falkavezéri szerepét. Mielőtt bármit odaadna a kutyának, amit szeretne, követelje meg, hogy leüljön vagy lefeküdjön ön előtt, ne szenteljen neki figyelmet minden alkalommal, amikor igényli, és ne engedje a bútorokon vagy az ágyban aludni.

A félelem vagy szorongás miatt kialakuló agresszivitás csökkenthető, ha más állatokkal és emberekkel szocializálja és amilyen gyakran csak lehet, kiviszi. A hirtelen jelentkező agresszió oka lehet fájdalom, így ha szükséges, látogasson el a kutyával az állatorvoshoz.

Etetés

A kutya táplálékigényének megállapításához a legtöbb gazda a csomagoláson található útmutatót veszi alapul. Ám ez nem lehet az egyetlen forrás, amire támaszkodik, mivel a tápanyag összetétel sok mindentől függ, még látszólag hasonló, de más gyártók által gyártott termékek esetében is.

A legtöbb állatorvos szerint az adagolási igények kutyánként változóak, még egy adott fajtán belül is. Minden kutyának más az anyagcseréje és előfordulhat, hogy a feltüntetett adaggal a gazda éppen túleteti a kutyát.

Az ideális mennyiség az, amennyi szükséges az ideális kondícióhoz.  Érezni kell a kutya bordáit tapintással. A mellkasnak kissé szélesebbnek, a deréktájnak keskenyebbnek kell lennie. Ha a kutya felülről úgy néz ki, mint egy hot-dog, érdemes visszavenni a tápból és kicsit többet mozogni. Ideálisan homokóra formát kell mutasson a kutya, mind felülről, mind oldalról nézve.

Beszélje meg az állatorvossal a megfelelő és ajánlott étrendet, akárcsak az ideális mozgásmennyiséget,

Kutya, Növendék, Nevelés