13 hetes kölyök

Egy 13 hetes kölyök számára a labdás, rágható játékokkal zajló és az apport játékok kiválóak. A játék mindenképp biztonságos, ellenőrzött körülmények között történjen, például az elkerített udvarban, kertben vagy a nappaliban. Ha nagyon forgalmas helyen lakik, próbáljon meg keresni egy csendes területet a közelben, ahová nyugodtan el tud menni sétálni a kölyökkel.

Soha ne játsszon a kölyökkel olyan helyen, ahol a közelben nagy a forgalom, vagy ahol más állatokkal találkozhat, például parkban vagy kutyafuttatóban. Egy 13 hetes kölyök vakcinázása még nem teljes, a kíváncsi kölyök pedig hamar beleszimatolhat bármilyen fertőzött kutyaürülékbe.

Egészség

A kölyöknek az első veszettség elleni védőoltást 12-13 hetes korában meg kell kapnia, majd később minden évben egy emlékeztető oltást.

A veszettség általában denevér, görény, mosómedve és róka közvetítésével fertőz, és szinte mindig halálos kimenetelű. Ha a kölyköt ismeretlen állat harapja vagy karmolja meg, azonnal beszéljen állatorvosával, semmiképp se várjon a tünetek megjelenéséig.

A betegség tünetei levertség, végtaggyengeség, a torok- és nyakizmok bénulása, agresszivitás és fokozott érzékenység minden külső ingerre. Annak ellenére, hogy a vadon élő állatok veszettség elleni immunizálása minden évben kampányszerűen lezajlik, érdemes az oltatlan kölyköt szoros felügyelet alatt tartani a lakáson kívül.

Nevelés

A 13 hetes kölyök sokat ugat, olyan, mint egy kisgyerek, aki folyamatosan próbálgatja az új hangokat és a szavakat. Az ugatás a kommunikáció egyik formája, ám ideje megtanítani a kölyöknek a kommunikáció megfelelő módját.

Sok oka lehet a kölyök ugatásának: figyelmeztetni a gazdát valamire, ami szokatlan, felkelteni mások figyelmét maga iránt, de lehet, hogy a kutya unatkozik vagy magányos, esetleg egyszerűen csak izgatott, netalán ijedt. Soha nem szabad az ugatást jutalmazni, történjen akármilyen ok miatt is, mert ez a kölyöknek kevert jeleket ad.

Fontos, hogy mind az ugatásra adott reakció, mind az abbahagyásra felszólító parancs kiadásában következetes legyen.  Ha egyszer is figyelmen kívül hagyja az ugatást, máskor jutalmazza, ismét más alkalommal pedig bünteti, a kölyök csak összezavarodik és semmit sem tanul. Ha egyszer is a kölyök elfogadhatatlan ugatási szokásokat vesz fel, már nagyon nehéz azt kiirtani belőle.

Úgy tudja legkönnyebben megtanítani a kölyköt, hogy ne ugasson, ha egyszerűen nem vesz róla tudomást, amikor ugat. Ha ez nem működik, még mindig vannak lehetőségek. Bármikor, ha elkezd ugatni, adjon ki valamilyen erős hangot közvetlenül mellette, így a megdöbbenéstől abbahagyja az ugatást. Erre a célra tökéletesen megfelelő egy konzerves doboz, megtöltve aprópénzzel vagy kavicsokkal, de jó ötlet lehet egyszerűen csak szembespriccelni egy kis vízzel az ugató ebet. 

Amint a kölyök abbahagyja az ugatást, mondja szigorúan, hogy „csend”, „vége”, utána azonnal dicsérje és jutalmazza meg. Minden alkalommal ismételje a módszert, amikor a kutya elkezd ugatni, egészen addig, amíg meg nem tanulja a parancsszót vagy egyszerűen magától abba nem hagyja az ugatást.

Etetés

Sok gazda szereti házi készítésű eledellel táplálni kedvencét.  Ám még abban az esetben is, ha minden felhasznált összetevő maximálisan biztonságos, érdemes pár dolgot szem előtt tartani. Az állatorvosok általában nem ajánlják a házi készítésű eledeleket és mindig elmondják, hogy igen alaposnak és körültekintőnek kell lenni az összetevőket illetően. Ahogy az emberek sem képesek csak fehérjén és szénhidráton élni, úgy a kölykök sem.

A kölyök étrendjének kiegyensúlyozottnak kell lennie, ideálisan tartalmaznia minden szükséges vitamint és ásványi anyagot. A házi készítésű eledelek vitamintartalma általában nem kielégítő, különösen az A vitamin tekintetében, de a réz- és kalcium tartalom sem megfelelő. Mindig érdemes állatorvossal konzultálni, ha házi készítésű eledellel akarja táplálni kedvencét.

Ajánlott cikkek