12 hetes kölyök

Akárcsak a kisgyerekek, a kölykök is átesnek ezen az időszakon. 12 hetes kor körül a kölykök sem a játékaikat, sem az eledelüket nem hajlandók mással megosztani. Ez a birtokló ösztön a vadonban megóvta a kutya őseit az éhezéstől, ám a családban ez elfogadhatatlan viselkedés.

A legtöbb kölyöknek van egy kedvenc játéka és igencsak agresszívan tud reagálni, ha egy ember vagy egy állat ahhoz hozzáér.  Ha a kölyök ezt a viselkedést mutatja, vegye el a játékot, amikor a kölyök nem figyel.  A birtoklási hajlam megerősödését úgy tudja megelőzni, ha időnként kézből eteti a kölyköt és sok hasonló játékot szerez be.  Ha több állata van, legyen sok játék, több vizes edény és mindnek külön etetőtála.

Egészség

12 hetes korban meg kell ejteni az oltások második körét, mely általában egy újabb ötkomponensű vakcinából áll – distemper, adenovírus, hepatitis, parainfluenza, parvovirus ellen, valamint a két leptospirosis elleni vakcina első adagjából.

A leptospirosis elleni oltás 12 hetes kor előtt nem adható be, a második adag pedig 3-4 hét elteltével esedékes. A betegség tünetei láz, izomfájdalom, levertség, hányás és kiszáradás, és a fertőzés vese-és májelégtelenséget okozhat.

A distemper, ismert nevén szopornyica egy rendkívül fertőző betegség, mely gyorsan terjedhet a kölykök között, elkaphatják anyjuktól vagy más kutyáktól.  A harmadik, egyúttal utolsó védőoltásra a betegség ellen 3-4 hét múlva lesz szükség.

Mind a leptpsirosis, mind a szopornyica kezelése nehéz és nagy a halálozási arány. Ha a kölyök oltása nem történik meg az állatorvos által felállított menetrend szerint, a kölyök immunrendszere nem tud megfelelően védekezni.

Nevelés

A szeparációs szorongás

Nehéz lehet megállapítani, hogy a kölyök épp szeparációs szorongással küzd vagy éppen csak kölyök.  A szeparációs szorongás tünetei az állandó ugatás, a különféle, nem megfelelő helyeken történő ürítés, a ház tárgyainak rágcsálása, amint a gazda elhagyja a házat. Minél előbb lát a probléma orvosolásához, annál jobb, mert egyre komolyabbá válhat, ahogy a kutya öregszik. Nagyon fontos, hogy a kölyök már akkor megszokja az egyedüllétet, amikor a gazda még otthon van.

Ha a kölyök folyamatosan követi önt a házban, tegyen fel egy kaput és üljön le a túloldalon, fokozatosan távolodva tőle.  Figyelje meg, végül is egyre könnyebb lesz, mikor elmegy otthonról.

A megfelelő fürdetés

Apró kölyökkorban az anyakutya gondoskodik a kölyök megfelelő higiéniájáról. Ám mire eléri a 12 hetes kort, ideje megfürdetni. Szüksége van a kölyöknek a tapasztalatra, így idősebb korában nem éri sokként és nem lesz új tapasztalat a számára. A cél, hogy kellemes benyomást hagyjon benne ez a pár első fürdetés, úgyhogy nem kell túlzottan alaposnak lenni.

A legjobb hely a fürdetésre egy nagy zuhanytálca.  Ha nincs zuhany, egy edény, kézmeleg vízzel töltve sokkal jobb, mint ha a kölyköt a csap alatt tartja.  Mindenképp tegyen egy szűrőt a lefolyóba, hogy felfogja a szőrt és egy csúszásgátlót vagy egy törülközőt a zuhanytálca aljára. Kövesse a következő lépéseket:

  • Szedjen ki minden csomót és filcet a kutya szőréből még a fürdetés előtt, mivel a nedves szőr összetapad, a csomók nehezebben lesznek eltávolíthatók.
  • Nedvesítse át a kölyök szőrét a nyakánál kezdve és a fara felé haladva. Egészen a bőrig nedvesítse át. A fejen használjon egy szivacsot, óvatosan, hogy a fülekbe ne kerüljön víz.
  • Finoman masszírozza a bőrbe a sampont. A kutya bőrének az emberétől eltérő a pH értéke (7-7,5), ezért a humán sampon nem megfelelő a kutya számára.
  • Alaposan öblítse ki a sampont a fejen kezdve és lefelé a háton és lábakon folytatva. Az arcon használjon szivacsot.
  • Ha szükséges, ismételje meg a procedúrát kondicionálóval.
  • Finoman nyomkodja ki a vizet a kölyök szőréből, borítson rá egy törülközőt, és hagyja, hogy kirázza a szőréből a vizet. Tegye egy meleg helyre, ahol megszárad.

Etetés

A kölyök tápjának kiválasztásakor összehasonlító elemzést kell végezni a megfelelő döntés érdekében. Kezdje az olvasást a csomagolás elején, itt az kell, hogy álljon: „komplett, kiegyensúlyozott táplálék”.  Ellenőrizze az összetevők listáját is, hogy mindenképp hús alapú tápot válasszon, és hogy ne legyenek szükségtelen adalékok és tartósítószerek az eledelben.

Ajánlott cikkek