E-mail: pet4you@pet4you.hu

8 hónapos kölyök

8 hónapos kölyök

A rossz viselkedés

A legtöbb kölyök 8 hónaposan lép a kamaszkorba, amikor is a nem megfelelő viselkedési jegyek, mint a növekedési folyamat része, megjelennek.

Soha nem szabad sem megütni, sem megrúgni vagy bezárni a kölyköt a rossz viselkedés miatt.  Ezek a kemény büntetések csak agresszivitást váltanak ki, esetleg félelmet és menekülési vágyat váltanak ki. Ezeknek a reakcióknak egyike sem éreti meg a kölyökkel, hogy mit csinált rosszul, ám hosszú távon mindegyik káros hatást vált ki.

Ellenben ha azt mondja, „nem” és esetleg még le is spricceli egy kis vízzel (pozitív büntetés), sokkal humánusabb megoldás, ráadásul hatékonyabban csökkenti a rossz viselkedést.

A traumás, fájdalmas vagy ijesztő tapasztalatok ebben a korban hosszú távú hatást gyakorolnak a kölyökre, sokkal erőteljesebben, mintha fejlődése bármely más szakaszában szembesül velük. Például egy kellemetlen látogatás az állatorvosnál egy életre nyugtalanná teszi az orvossal szemben. Próbálja meg a 8 hónapos kölyköt minél több pozitív élménnyel szembesíteni, így nem válik félénkké.

Nevelés

A nyolc hónapos kölyök készen áll a felsőbb osztályba lépésre.  Tucatnyi lehetőség és mód van a kutyák nevelésére és kiképzésére. Van azonban köztük egy, amely napjainkban igen népszerű – a klikker. Ehhez egyetlen dologra van szüksége, egy klikkerre, mely nem más, mint egy aprócska szerkezet, ami éles, rövid, kattintó hangot ad ki, valamint szüksége lesz még egy zacskónyi jutalomfalatra. Amikor elkezdi a klikker tréninget, fontos, hogy a kölyök azt valamilyen pozitív dologgal asszociálja – ehhez kell a jutalomfalat. Kattintsa a klikkert és azonnal adjon egy falatot a kölyöknek. Ismételje legalább napi hét alkalommal három napon át a sorozatot. Amint a kölyök a klikker hangát a jutalommal asszociálja, kezdje el a nevelésben és a kiképzésben is, tudatosítva a kölyökben, amikor megfelelően követi az utasításokat.

Etetés

Egy nyolc hónapos kutya etetési és ásványi anyag szükségletei nagymértékben attól függenek, milyen méretű és milyen fajtájú kutyáról beszélünk. A kistestű fajtáknak gyors az anyagcseréje, de nyolc hónapos korukban már sokkal lassabb a növekedésük. Némely nagytestű fajta szinte két éves koráig nem tekinthető érettnek, növekedésük üteme e kor eléréséig szinte folyamatos.

A legtöbb közepes és nagytestű fajta esetében nem ajánlott a felnőtt táp etetése egy éves korig. Ellenben ha kistestű fajtája van, akkor lassanként el lehet kezdeni a felnőtt táp etetését, legkésőbb 8-9 hónapos korban.

Ez a folyamat legyen fokozatos, 7-10 nap alatt történjen meg. Az első napon etetési időben keverjen össze 3 rész kölyöktápot egy rész felnőtt táppal. Minden nap emelje a felnőtt táp mennyiségét egy kevéssel, amíg a teljes táp adag már abból fog állni. Vannak kölykök, melyek érzékenyen reagálnak a tápváltásra, ezért árgus szemekkel figyelje a laza székletre vagy egyéb, emésztési zavarra utaló jeleket. Ha bármilyen ilyen tünetet észlel, lassabb ütemben folytassa a felnőtt tápra való átállást.

A diszpláziára hajlamos fajták esetében jobb, ha változatlanul kölyöktápot kapnak, csak kisebb mennyiségben, mint ha felnőtt tápra vált. Még ha a kölyök táp zsírtartalma magasabb is, van benne kalcium és foszfor, mely a csontok növekedéséhez szükséges.

Kutya, Növendék, Nevelés