9 hetes kölyök

Szoktatás a kozmetikázáshoz

Egyelőre nem sok kozmetikázásra van szüksége a kölyöknek, de el kell kezdeni a szoktatást, hogy később nyugodtan és örömmel viselje. Kezdjen hozzá a szoktatáshoz a következőképpen és mindenképp legyen kéznél pár jutalomfalat is:

  • Fogja meg a lábait, megérintve minden egyes lábujját és a karmokat. A karomvágóval csak leheletnyi darabokat vágjon le, nehogy túlzottan megrövidítse a karmokat, ezzel fájdalmat és vérzést okozva.
  • Húzza végig ujjait a kölyök fogain, majd egy puha kutyafogkefével és fogkrémmel mossa meg. Ebben a korban még nem sok mosnivaló van, de meg kell tanulnia, hogy ez nem egy nagy ügy.
  • Egy vattapamaccsal finoman törölje ki a kutya füleiből a szennyeződéseket.
  • Gyengéden kefélje át a szőrét egy puha kefével. Tegye a kölyköt az ölébe vagy fektesse maga elé, de gyakorolhatnak rögtön a kozmetikai asztalon is, ha a későbbiekben gyakori kozmetikázásra lesz szükség.
  • Száraz samponnal dörgölje át a kölyköt vagy szoktassa azzal, hogy egy vagy két lábát vízzel megmossa.

Ha olyan fajtája van, amely szárítást és/vagy nyírást is igénye, szoktassa a gépek hangjához és az eszközök érintéséhez.

Egészség

Mikrocsip

A mikrocsip egy aprócska komputeres csip, mely egy egyedi azonosító számsort tárol. Méretét tekintve akkora, mint egy rizsszem, és a kölyök bőre alá ültetik be a lapocka mellé egy nagy injekciós tűvel. A legtöbb kölyök szinte észre sem veszi ezt.  Azonban ha a kölyök elvész és egy menhelyre kerül be, ott a csip leolvasásával könnyen beazonosítják. Az adatbázis tartalmazza a gazda adatait, így a kölyök gyorsan visszakerülhet gazdájához.

A mikrocsip nem okoz semmilyen egészségügyi problémát és csak elenyészően kevés esetben fordul elő érzékenység vagy fertőzés. Mikor a kölyök eléri a 9 hetes kort, érdeklődjön az állatorvosnál a mikrocsip behelyezéséről.

Nevelés

Sokan úgy érzik, a kutyát ketrecbe vagy dobozba zárni, ezáltal korlátozni kegyetlenség. Ugyanakkor ez a kutya számára sokkal inkább biztonságot ad. Ha a kölyöknek nincs doboza, ahová elbújhat, akkor az asztal vagy a kanapé alatt fog nyugodt, biztonságos helyet keresni, amikor szükségét érzi, hogy visszahúzódjon.

A ketrec vagy doboz a kutya számára pozitív tapasztalat kell legyen. Ezért ennek használatát rövid szoktatási idővel kezdje és ne csapjon nagy hűhót, amikor beteszi a kutyát, vagy amikor éppen kiengedi. Akár etetheti is a kutyát a mobil kennelben (ketrecben) vagy a dobozában, hogy ezáltal még pozitívabb élmény kapcsolódjon a helyhez.

A kutya bezárása a ketrecbe vagy a dobozba, amikor a család lefekszik vagy mindenki elmegy otthonról segít olyan destruktív viselkedési formák megelőzésében, melyeket képtelen felügyelni. Ha már a kölyök megszokta a ketrecet/dobozt, később nyugodtan nyitva hagyhatja annak ajtaját, így akkor mehet be vagy jöhet ki, amikor kedve tartja.

 

Etetés

Ameddig a kölyök eledele összetételét tekintve teljes és mentes a tartósítószerektől, addig – az állatorvosok véleménye szerint is – nincs különbség a nedves és a száraz tápok között. A döntés teljességgel az ön és a kölyök igényeitől függ. 

A kutyatulajdonos általában kényelmi szempontok szerint döntenek. A nedves tápok tárolása könnyebb, víz- és olajtartalmuk magasabb, erre az egészséges szőrzet miatt van szükség, azonban ezek a tápok hűtést igényelnek, ha már kinyitották őket, valamint az etető edényt is gyakran és alaposabban kell tisztítani. A száraz eleségek visszazárható műanyag zsákban tárolhatók, kisebb a zsírtartalmuk, mint a nedves tápoké, ellenben gyakran tartalmaznak mesterséges ízesítő anyagokat.

Beszéljen az állatorvosával, hogy mi a legjobb a kölyök számára, majd döntse el, melyik felel meg leginkább életstílusának.

Ajánlott cikkek