1 éves kölyök

A függetlenség első jelei

A kamasznál nincs önfejűbb, szokták mondani, igaz ez a serdülőkorba lépő kölyökkutyára is. A serdülő- és felnőttkorban lépés időpontja függ a kutya fajtájától és méretétől is.

A szuka kölyök lehet, hogy mélabús – viselkedése a bizonytalantól az agresszívig széles skálán mozog -, amint elkezdi első tüzelését.  A kanok ebben a korban az agresszió jeleit mutatják, különösen, ha a közelükben más kanok is vannak. Mind a két nembeli kutya erős érdeklődést mutat az ellenkező nem iránt.

Ne feledje, hogy a kutya valójában nem tapasztal változást a viselkedésében. Csupán a függetlenedés első jeleit mutatja és megpróbálja tesztelni a gazda dominanciáját. A megerősítésen alapuló nevelési technikák a legcélravezetőbbek ebben az időszakban. Egy jól nevelt kölyök hamar átlép ezen az életszakaszon és visszatalál régi önmagára.

Egészség

A kölyök már igencsak közel áll a felnőtt korhoz, de ne gondolja, hogy vége az állatorvosi látogatásoknak. Szükség lesz felnőttkori oltásra és minden évben érdemes egy ellenőrzésre ellátogatni az orvoshoz.

Ennek során az orvod alaposan átnézi, megvizsgálja a kutyát.

  • Meghallgatja a kutya szívét, esetleges zörejek és légúti problémák után kutatva.
  • Áttapintja a hasat, nincs-e megnagyobbodva valamelyik szerv. Áttapintja a nyirokcsomókat, melyek megnagyobbodása gyulladásra, rosszabb esetben daganatra utalhat.
  • Lehet, hogy kér székletmintát az esetleges parazitafertőzöttség megállapítására és lehet, hogy vért is vesz a szívférgesség, veseelégtelenség és cukorbaj kizárására.
  • Mélyen belenéz a fülekbe, fülfertőzés jeleit kutatva egy otoszkóppal. A szemeket és szemhéjakat is megvizsgálja.
  • Ellenőrzi a fogakat és az ínyt a fogászati rendellenességek miatt, valamint hogy nincs-e laza vagy törött fog, esetleg szájüregi daganat.
  • Ellenőrzi a végbelet és a bűzmirigyeket.
  • Idősebb kutyát esetében az évenkénti vérvétellel sok betegség időben felismerhető. Lehet, hogy az orvos vizeletvizsgálatot is végez a vesebetegségek és a cukorbaj időbeni felismerése érdekében.
  • Kan kutyáknál, különösen azoknál, melyeket nem ivartalanítottak, a prosztatát is vizsgálja az orvos, nincs-e megnagyobbodva.

Nevelés

Ebben a korban a legtöbb kutya mentális és fizikális szempontból is alkalmas mindenféle nevelési és kiképzési metódusra, bár némileg tovább tart az új ismeretek elsajátítása, mint fiatalabb korban.

Az egyéves kutya már önállóan gondolkodik, ezért problémát jelenthet a számára, ha a leckékre kell figyelnie. Előfordulhat, hogy a gyakorlások közben a kutya teszteli gazdája dominanciáját.

Legyen a kutya 8 hetes, egyéves vagy akár tíz, a pozitív megerősítés az egyetlen jó út nevelésében. Ez a technika a jutalmazásra alapoz a parancsszavak gyakorlásakor, elsősorban jutalomfalat, simogatás vagy verbális dicséret által. Minden nap legalább két alkalommal érdemes gyakorolni, és soha nem tovább, mint 10-15 percet.

Etetés

Most már felnőtt tápot eszik a kutya, sok pénzt tud spórolni, ha nagy kiszerelést vásárol. De nem spórol akkor, ha az eledel megromlik, mielőtt a kutya megenné.

Mindig úgy tárolja az ételt, hogy kutyája változatlanul kiváló minőségben kapja meg. Ne vegyen nagyobb adagot egyszerre, mint amit egy hónap alatt elfogyaszt és mindig légmentesen záródó edényben tárolja, száraz helyen. A legtöbb száraz tápot zsírral permetezik, ami könnyen avasodni kezd meleg környezetben.

Soha ne tárolja a tápot mérgező anyagok, tovairtók, gázolaj vagy más egyéb olyan termék közelében, mely képes akár illatanyagai, akár toxinjai által a tápba szivárogni. Olyan helyen se tárolja, ahol a rágcsálók megtámadhatják az ételt, berágva magukat a zsákba oda üríthetnek.

Amennyiben ön olyan alkat, aki vészhelyzetre szeret nagy mennyiségeket raktározni, vegyen inkább kutyakonzervet.

Ajánlott cikkek