6 hónapos kölyök

Amennyiben engedi, hogy a kölyök annyit egyen, amennyit akar, és akkor, amikor csak akar, megalapozza a felnőttkori elhízást és ennek következtében a rövidebb élettartam esélyét. Kutatások igazolják, hogy azok a kutyák, amelyek vékonyak, azaz nem elhízottak, jó néhány évvel tovább élnek, mint azok, amelyeket hagynak szabadon étkezni.

A kutyát minden nap megközelítőleg ugyanabban az időpontban etesse. A tápokon található adagolási ajánlások kiindulópontnak jók. A legtöbb fajta esetében egy fiatal kölyök etetése akkor megfelelő, ha tapintással érezhetők, de nem láthatók a bordák, oldalról és felülről nézve pedig homokórát formáz.

A túletetett kölykök esetében fennáll a diszplázia veszélye is olyan fajtáknál, melyek hajlamosak a betegségre.

Egészség

Ivartalanítás

A legtöbb állatorvos ajánlja az ivartalanítást. Szukák esetében ez a méh és a petefészkek eltávolítását jelenti, ajánlásuk szerint még az első tüzelés előtt, ami jellemzően 6 hónapos kor körül zajlik le.  Kan kutyáknál az ivartalanítás a herék eltávolítását jelenti, lehetőleg 6-12 hónapos kor között. Sok olyan állatorvos van, amely állatvédő szervezetek támogatásával kampányszerűen végez – kisebb összegért – ivartalanítást.

A szukák ivartalanítása sokkal időigényesebb és drágább, mint a kanoké, de általa megelőzhető a pyometra, egy gyakori és sokszor végzetes kimenetelű méhfertőzés lehetősége.  Csökkenti az emlődaganat esélyét, különösen, ha az első vagy második tüzelés előtt végzik el a műtétet. Ugyanakkor előfordulhat a testsúly növekedése és növekedhet bizonyos ráktípusok kockázata valamint az inkontinencia esélye is, különösen nagytestű kutyáknál vagy azoknál, melyeket három hónapos koruk előtt ivartalanítottak.

Kan kutyáknál az ivartalanítás csökkenti a hererák kialakulásának esélyét, csökken a prosztata megnagyobbodásának esélye idősebb korban és meg is hosszabbíthatja a kutya élettartamát. Csökken az agresszivitás, kevesebbet jelölget a kutya. Ugyanakkor növekedhet a testsúly és bizonyos rákfajták kialakulásának esélye. Azonban az előnyök felülmúlják a kockázatokat, éppen ezért a 6-12 hónapos kor között érdemes ivartalaníttatni a kutyát.

A viselkedés változásai ivartalanítás után

A hathónapos kor a legáltalánosabb időpont, amikor a szuka kutyák ivartalanítása ideálisan megtörténik, a kanokat általában 6-12 hónapos koruk között ivartalanítják. Amennyiben ebben a korban végzik el a műtétet, a kölyök viselkedése nem változik meg drasztikus módon.

A kölyök hormonjai 8-10 hónapos kor között vannak a csúcson. Ha ez előtt a kor előtt kerül sor az ivartalanításra, a kölyök nem fog átesni ezen a hormonális robbanáson.

Az ivartalanítás semmilyen módon nem befolyásolja a kölyök intelligenciáját vagy mentális fejlődését, ellenben sokkal kedvesebbé és szeretettelibbé teszi. Sokkal kevésbé fog érdeklődni más állatok iránt és sokkal több időt akar gazdájával tölteni.

Nevelés

Utazás a kutyával

Egyre könnyebb kutyával utazni, hiszen a szállodák egyre inkább kutya-barátok és egyre több a kutyák biztonságát elősegítő törvény is.

Lényeges, hogy minden szükséges papírmunka időben elkészüljön, ha repülővel készül utazni. Időben hívja fel a légitársaságot és olvassa el a szállításra vonatkozó követelményeket és korlátozásokat, így biztos nem futhat bele váratlan helyzetbe a repülőtéren.  Nagy segítség, ha a kölyök már hozzá van szoktatva a dobozhoz, mert ha nem, akkor könnyen bepánikolhat.

Amikor kocsival utazik a kölyökkel, mindenképp biztonságosan helyezze el az ülésen, függetlenül attól, mennyi idős. Soha nem lehet biztonságos az, ha megengedi, hogy a kutya a kalaptartón vagy akár az ülésen üljön, miközben ön vezet. Nagyon sokféle biztonsági megoldás létezik kezdve a biztonsági övektől az elválasztó hálókig és rácsokig.

Ajánlott cikkek