E-mail: pet4you@pet4you.hu

7 hónapos kölyök

7 hónapos kölyök

A kölykök szexuális érettsége 6-14 hónapos kor körül alakul ki, a fajtától függően. Amint egy kan kutya ivarérett lesz, domináns viselkedési jegyeket kezd mutatni és ki akarja vívni az alfa hím pozíciót.

Tipikusan 7 hónapos kor körül kezdik el gyakorolni és tesztelni az alfa hím viselkedést. Ez azt jelenti, hogy a kölyök sokkal territoriálisabb lesz, jobban birtokolja birodalmát és az otthont, de a játékokat, ételt és a kedvelt családtagot is.

Azonban azok a viselkedési formák, melyek a természetben segítenek kivívni az alfa hím pozíciót, a családban elfogadhatatlanok. Bármilyen agresszív vagy domináns viselkedést, mely ebben a korban jelentkezik, azonnal vissza kell szorítani.

Az ivartalanítás és a viselkedésformáló technikák alkalmazása, például saját dominanciájának következetes érvényesítése a kölyökkel szemben segíthet csökkenteni vagy megszüntetni az ilyen nem kívánatos viselkedési formákat.

Egészség

A kutyák imádják az édességet – különösen a csokoládét. Ám a csoki egy theobromine nevű izgatószert tartalmaz, mely halálos méreg a kutya számára. A theobromine minimális hatással van az emberekre, de a kutyánál remegést, görcsöket, szapora szívverést és végzetes esetben halált okozhat, legyen bármilyen korú is a kutya.

Lényeges hát, hogy a csokoládé mindig elzárva legyen a kölyök elől, legfőképp falánkságuk és kis méretük miatt.  Testsúly kilogrammonként megközelítőleg 50-100 mg theobromine már halálos adag a kutya számára.

A különféle csokifajták theobromine tartalma eltérő. A fehér csokiban igen kevés található, ám 280 grammnyi tejcsokiban 44 mg theobromine van, a félédes fajtákban pedig 280 gramm csokira már 150 mg mérgező anyag jut. Ennél még veszélyesebb a sütéshez használatos csokoládé, melyből már 280 gramm halálos adag, összesen 390 mg theobromint tartalommal bír.

Nevelés

A kölykök alapvetően durván játszanak és bizony játékaikat erősen védelmezik.  Ahhoz, hogy a kölyök le tudja győzni ösztöneit és képes legyen megtanulni, hogyan kell játszani az emberekkel, egy rakás játékra és néhány nevelési trükkre lesz szüksége.

A kölyök csak a játékaival játszhat, számára az egyik legjobb játékforma pedig az apport játék. Próbálja meg eldobni a játékot és ha a kölyök megtalálja, hívja magához és kérje, tegye le. Ezzel csökkenthető a játék iránt érzett birtoklási vágy és megtanítja a kölyköt a játék helyes formájára. Mindig dicsérje meg és simogassa, ha megfelelően reagál az utasításokra.

A gyerekek előszeretettel használják kezüket a kutyával való játék során, ez azonban könnyen harapáshoz vezethet. Amennyiben azt észleli, hogy a kölyök agresszív lesz, azonnal állítsa le a játékot és legalább 10-15 percig hagyja figyelmen kívül a kutyát.

Kutya, Növendék, Nevelés