E-mail: pet4you@pet4you.hu

10 hónapos kölyök

10 hónapos kölyök

Mentális stimuláció

A 10 hónapos kölyök éppen a serdülőkor közepén jár. Nagy valószínűséggel igencsak hiperaktív ebben a korban, így mind fizikálisan, mind mentálisan stimulálni kell, hogy kellően le tudja fárasztani. Az obedience képzés kiváló ötlet lehet, mivel nem csak dolgoznia kell a kölyöknek, de gondolkodnia is.

Próbáljon meg trükköket tanítani a kölyöknek, például helyben maradni és hemperegni vagy eldugott jutalomfalatokat megkeresni. Esetleg hívja el, miközben más kutyákkal játszik, majd küldje vissza ismét a játékba.

Minden, ami egyszerre stimulálja mentálisan és fizikálisan a kölyköt, egyúttal le is fárasztja.  A napi rendszerességgel végzett mentális stimulációhoz két alkalommal végezzen 15 perces gyakorlatsort.

Egészség

Bár a 10 hónapos kölyöknek még az immunrendszere fejlett, azért még fogékony a fertőzésekre. Idősebb kölykök esetében a leggyakoribbak a fül-, bőr- és parazitás fertőzések.

A fülfertőzések különösen gyakran fordulnak elő kölyköknél. Ennek leggyakoribb oka atka, allergia vagy a túlzott fülzsírtermelődés, esetleg valamilyen idegen tárgy a fülben.

A bőrfertőzések legnagyobb része allergiás eredetű vagy parazita miatt alakul ki. A bolhacsípés okozhat allergiás reakciót és sok esetben elég komoly lehet. Maga a csípés is elfertőződhet.  A demodex nevű atka is okozhat fertőzést, ha a kölyök immunrendszere gyenge.

A nem megfelelően kezelt belső paraziták, mint az orsó-, kampós- vagy ostorféreg gyengítik a kölyök immunrendszerét, mely által fogékonyabb lesz a bőr és a bélrendszer fertőzéseire. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres megelőző kezelés.

Nevelés

Tíz hónaposan ideje olyan trükkök megtanításának, mint a hempergőzés, a pacsizás, vagy a „döglött kutya” játék. Ehhez az kell, hogy a kölyök ismerje az olyan alapvető parancsszavakat, mint az „ül”, „marad” és „gyere”, mielőtt elkezdené a trükkök tanítását.

Ebben a korban az új parancsszavak lassabban rögzülnek, mint korábban, de ismétlésekkel és pozitív visszajelzésekkel idővel megtanulja a trükköket. A gyakorlás ne tartson tovább 10-15 percnél és egy nap legfeljebb 3 alkalommal gyakoroljanak.

Ha klikkerrel neveli a kölyköt, akkor használhatja azt a trükkök tanításánál is, de hasznos lehet a jutalomfalattal vagy a verbális és fizikális jelekkel történő jutalmazás is. Amint a kölyök megtanulta a trükköt, legalább napi egy alkalommal gyakorolják, nehogy elfelejtse.

Etetés

A növekedésben levő kölyöknek nagy szüksége van a rostokra, mégpedig a megfelelő bélműködés szempontjából.  Ezáltal megelőzhető a székrekedés és a hasmenés, a belek egészségesen működnek, így a tápanyagok felszívódása is megfelelő lesz.

A kölyök fajtájától és méretétől függően lehet, hogy már elkezdték a felnőtt tápra való átállást ebben a korban. A kiváló minőségű kölyöktáp tartalmazza a napi szükséges rostmennyiséget, ami segít a tápváltáskor esetlegesen kialakuló hasmenés megelőzésében.

Ám ha ez mégis előfordul, esetleg székrekedés lép fel, akkor magasabb rosttartalmú tápra lesz szükség. Mielőtt azonban ezt megvenné, érdemes a kölyköt megvizsgáltatni, nincs-e parazita a bélrendszerében és nem az okozza-e az emésztési problémákat.

Érdemes az állatorvossal is konzultálni, mielőtt a kölyök étrendjében bármilyen változást vezetne be.

Kutya, Növendék, Nevelés