18 hetes kölyök

Nagyon fontos különféle feladatok elé állítani a kölyköt, mégpedig fizikális és mentális egészsége miatt.  Ugyanakkor ez a kettejük közötti kapcsolat megerősödését is szolgálja.  Azonban amikor a kölyök eléri a 18 hetes kort, hasonló korba kerülnek, mint a gyerekek, amikor kamaszodnak. Ez a kölyök lázadó korszaka, amikor a póráz nélküli séta és gyakorlás igencsak nehéz feladat lesz.

A pórázon történő séta és szaladgálás kiváló móka mindkettejüknek és a kölyök folyamatos felügyelet alatt van, kettejük kapcsolata pedig erősödik. Ha szeretné szabadon ereszteni a pórázról, csak akkor tegye, ha biztos abban, hogy a hely, ahol vannak körbekerített és a kölyök nem tud elszaladni.

Ne feledje el, hogy a gyakorolt feladatokat gyakran váltogassa, nehogy az ismétlések túlzott gyakorisága unalomhoz vezessen.

Egészség

Bolha

A bolhák betegségeket és parazitákat közvetítenek, allergiás dermatitis okozói lehetnek, mely a leggyakoribb bőrbetegség a kutyáknál.  Még az újszülött kölyökben is lehet bolha!

A felnőtt bolha teljes, 16 napos élettartamát a gazdaállatban éli le, a nőstények közel 50 petét raknak naponta a kutya szőrére. A peték gyorsan kipotyognak a gazdaállatból és elkezdenek az állat környezetében fejlődni, ezért nagyon fontos a kutya takarójának rendszeres mosása.

Mivel a bolha a gazdaállat vérét szívja, a súlyos bolhafertőzöttség életveszélyes vérszegénységet is okozhat a kölyöknél. A legjobb módszer a megelőzés. Kaphatók olyan termékek – lakásban és szabadban használhatók egyaránt -, melyek a bolha növekedését gátolják az adott életciklusban.

A már kifejlett bolhák kiirthatók bolhairtó szerek és bolhafésű használatával. A termék címkéje megmutatja az ajánlott kort, amikortól a termék használható, de minden egyéb korlátozás is el van tüntetve. Csak kevés olyan termék kapható, mely kölyköknél is biztonságosan használható ezért érdemes az állatorvossal konzultálni, milyen hatásos szert ajánl.

Kullancs

A kullancs olyan aprócska parazita, mely belemarja magát a gazdaállat bőrébe. A kullancsok több száz fajtája létezik, melyek egy része betegségek (pl. Lyme kór) hordozói és leginkább a meleg évszakokban támadnak.

A legtöbb kullancs nyálában zsibbasztó anyag van, ezáltal a kutya nem érzi, amikor befúrja magát a bőre alá. Van, amelyik egy speciális ragadós anyagot termel, így tartva magát a helyén a kutya napi tevékenysége, futkorászása közben is.  Amint befurakodott a bőrbe, a kullancs elkezd táplálkozni és növekedni, a súlyos fertőzöttség pedig vérszegénységhez vezethet.

Bár nehéz a megelőzés, érdemes korlátozni a kutya erdőben vagy magas főben való sétáit, kirándulásait. Vannak termékek, melyek megölik, vagy távol tartják a kullancsokat. Érdemes az állatorvos tanácsát kérni, és a választott terméken figyelmesen elolvasni, milyen életkortól ajánlott annak használata.

A kullancs eltávolításához fogja meg annak fejét (ne a testét) egy csipesszel és húzza ki egyenesen. Ne használja az ujjait és ne tekerje, csavarja a húzás közben.  Ne tegyen alkoholt a kullancsra, mivel nem hogy segíteni nem fog, azaz nem fog elernyedni tőle a parazita, hanem még több méreganyagot fecskendez a gazdaállatba.

Nevelés

Az egyedül való alvás fontos részére a kutya biztonságérzetének és fejlődésének. Azok a kölykök, melyeket nem tanítanak meg az egyedül alvásra, szorongó és félénk felnőttek lesznek, ha gazdájuktól távol kell lenniük, akármilyen rövid időre is.

A 18 hetes kölyöknek egyedül kell aludnia olyan helyen és alkalmatosságban, melyet kifejezetten az ő alvóhelyeként jelölt ki a család. Ezt a helyet és ágyat vagy párnát fogja használni felnőtt kutyaként is, úgyhogy olyan helye és terméket válasszon, amely kutyája felnőttkori méretének is megfelel.

Az alvóhely lehet kutyapárna, takaró, ketrec vagy szállítódoboz, melyet egy, a család forgalmas helyeitől távol levő ponton helyeznek el, ahol a kölyök nyugodtan tud pihenni.

Etetés

18 hetesen a kölykök gyakorta igényelnek nagyobb mennyiségű proteinbevitelt a fejlődő izomzat növekedésének elősegítésére. Sok gazda enged a kísértésnek, hogy a fejlődésben levő kölyöknek minden nap valamilyen táplálék kiegészítőt kínáljon, de egy kiváló minőségű táp tökéletesen kielégíti a kölyök tápanyagszükségletét.

Sőt, a kiegészítők kifejezetten károsak lehetnek azoknál a kölyköknél, melyek nem igényelnek plusz protein, kalcium vagy más tápanyag kiegészítést. A túlzott protein és kalcium bevitel gyors növekedést okoz, melynek következtében a kölyök izomzata és csontozata károsodik.

Ugyanakkor, ha a gazda házilag készített eledellel táplálja kutyáját, vagy aktív kiképzési programnak veti alá, kell, hogy napi táplálék kiegészítést adjon, mert csak így lehet biztos abba, hogy a kölyök minden szükséges tápanyagot megkap.

Bármilyen, a táplálék kiegészítők szükségességét illető kérdés vagy kétség esetén keresse meg állatorvosát.

Ajánlott cikkek