Hőségriadó és lenyírt bunda

Most, hogy tombol a kánikula, dőlnek meg a melegrekordok, minden média ezzel foglalkozik. Mi is sokszor írtunk már arról, milyen óvintézkedéseket kell tenni, hogy kedvenceink biztonságban átvészelhessék ezeket a napokat, heteket.

Van azonban egy téma, amivel  talán nem foglalkoztunk még eleget, ez pedig a lenyírt szőrű kutyák helyzete a melegben. Manapság, ha lemegyünk a kutyafuttatóba, vagy parkba visszük kedvencünket, rendre találkozunk lenyírt szőrű állatokkal. Tekintsünk el attól a kérdéstől, hogy az a gazdi, akinek nincs ideje vagy szaktudása megfelelően ápolni egy adott fajta szőrét, amely egyébként fajtajellege is, miért olyat választ, és miért nem keres életmódjának és képességeinek jobban megfelelőt.

Egy ideális világban, úgy gondolom, tesztet kellene kitöltetni minden emberrel, vajon milyen kutyafajta való neki. A teszt alapján kialakuló listából tudna választani a gazda olyan kutyát, amelyik mind karakterénél, mind méreténél, mind pedig szőrtípusánál fogva életviteléhez, stílusához illik, és akivel hosszú éveken át boldog harmóniában tud élni.

Ám azt tudomásul kell venni, hogy a kutyán nem azért van szőr, mert cuki, finom puha és jó érzés simogatni. Sokan – tévesen – azt gondolják, szegény eb azért liheg, mert melege van, és biztos a bunda az oka. Nos, valóban a meleg miatt liheg az állat, hiszen izzadni nem tud, ezért így hűti a testét, ámde a szőrzet nem befolyásolja ezt. A kutya szőre nem olyan, mint rajtunk a télikabát, amit leveszünk, ha jönnek a tavasz első sugarai és máris meg van oldva a probléma.

kutya ugrál a vízben

A kutya szőrzete nem más, mint egyfajta védőpajzs az időjárás viszontagságai ellen.

Persze némileg más a helyzet az egyrétegű szőrrel bíró kutyáknál, mint a yorkshire terrier, az uszkár, stb., de bizony ha le vannak kopaszítva, ők is le tudnak égni.

Tehát ha a gazda lenyírja kedvence bundáját, vagy azért, mert neki kényelmesebb így, vagy azért, mert azt gondolja, hogy ezzel segít a melegben az ebnek, csak árt az állatnak, nem pedig használ. A kutya szőre ugynais télen a test túlzott lehűlését, nyáron pedig a túlmelegedését gátolja meg. Érdemes megnézni a mellékelt hőtérképet, ami azt mutatja, hogy a lenyírt felületen mennyivel magasabb az eb testének hőmérséklete, mint ott, ahol meghagyták a szőrt.

hőtérkép a kutya lenyírt és nem lenyírt testfelületérőlKép forrása: facebook

De mit is kell tudni a szőrtípusokról? Nos, az alábbiakat, annak tudatában, hogy az ilyen szőrtípussal bíró ebeket nem ajánlott leníírni.

Rövid szőr

Ilyen szőrtakaróval rendelkezik például a rövid szőrű tacskó, a rövid szőrű magyar és német vizsla, a dalmata, a dobermann, az angol bulldog, a rottweiler, a basset hound és az erdélyi kopó is. Ezeknek a fajtáknak a fedőszőre alig 1-2 cm hosszú, de sűrű és erős. Az egyenletes fedőszőr alatt pihés aljszőr található.

Sima szőr

Sokan összekeverik a rövid és a sima szőrzetet, de a kettő nem ugyanaz. A sima szőrű foxterrier szőre annyiban más, mint rövid szőrű társaié, hogy a fedőszőrzete némileg hosszabb, elérheti a 3-4 cm-es hosszúságot is, és közel sem olyan sűrű, sokkal puhább és finomabb.

Drótos szór

A drótszőrű magyar vagy német vizsla, az airedale terrier, a welsh terrier vagy a drótszőrű fox terrier fedőszőrzete kemény, tapintásra kis jóindulattal akár a drótkefe érintéséhez hasonlító és aljszőrrel rendelkezik.

vizes kutya rázza magát

Szálkás szőr

A szálkás szőrű tacskó, a norfolk vagy nowich terrier, a westie, a schnauzerek, de akár az ír farkaskutya is igazi szakállbajnok. A kemény fedőszőr alatt aljszőr bújik meg. A szálkás szőr fokozatosabban érik be, ez adja meg egyéni jellegét.

Hosszú szőr

Az uszkárnak, a máltai selyemkutyának például csak fedőszőre van, nincs aljszőrük, de vannak olyan hosszúszőrű fajták (tibeti terrier, shih tzu), amelyeknél a hosszú fedőszőr alatt aljszőr is található. Míg az előbbiek esetében a leégés jelenthet veszélyt, ha lenyírják, utóbbiaknál nyírás után megszűnik a szőrzet hőszabályozó hatása.

Félhosszú szőr

A collie, a kuvasz, a bolognese szőrét félhosszú szőrnek szoktuk nevezni. A mérsékelten hosszú fedőszőr alatt aljszőr van.

Kettős szőr

Bizony, ilyen is van, és elsősorban az északi fajták, mint a malamut, az akita, a spiccek, a chau-chau rendelkeznek ilyen bundával, azaz a fedőszőrök között többszörös aljszőrrel.

Zászlós szőr

Ezt a szőrtípust szokták vegyes szőrnek is hívni, ugyanis a kutyák különböző testrészein eltérő típusú szőrzet van. Általában a fejen, a háton rövidebb a bunda, míg a lábakon, a füleken és a hason folyamatosan növekvő, hosszú szőrzet található. Ilyen szőrzet figyelhető meg a spánieleknél, a szettereknél, a golden retrievernél vagy a hosszú szőrű tacskónál.

Nemezes szőr

A puli, a komondor a nemezes szőrű ebek királyai, de ilyen jellegzetes bundával büszkélkedhet a bergamói juhászkutya, vagy egyes vízi vadászkutyák is. Ezeknél az ebeknél az erős fedőszőrök között igen sok aljszőr bújik meg. Amikor a pelyhes aljszőr szálai kihullnak, akkor a fedőszőrökkel együtt tincsbe álénak, és ezekkel együtt alkotják a zsinórokat.

Léteznek még meztelen, azaz szőr nélküli kutyák, esetükben ugyan lenyírásról nem, vagy csak esetenként (pl. powder puff) beszélhetünk, de a fényvédelem kiemelt fontossággal bír ezen fajták esetében a napsütéses nyári hónapokban, de bizony még a téli, erős napsugarak mellett is.

gazdi itatja a kutyát

Summa summarum: akár lustaság, akár kényelem, akár más ok vezérli a gazdát abban, hogy lenyírassa kedvence fajtajellegét adó szőrét, nyáron ezt mellőzze.

Természetesen még ebben az esetben is szükség van arra, hogy egyéb módokon is gondoskodjon a kutya testének hűtéséről, azaz legyen számára árnyékos hely, elegendő friss, hideg ivóvíz.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n