Kutyás nyári 1*1

Azt gondolja, csak az embereknek járnak a napvédő szerek? Hát nem! A kutyákat is védeni kell az ultraviola sugárzástól! De hogyan oldható meg, hogy kedvence élvezhesse a meleg nyári napokat, a fürdőzést, mégpedig anélkül, hogy a nap ártalmaitól kellene szenvednie?

1. Ne nyírja le a hosszú szőrt nyárra!

Amikor teljesen lenyíratja hosszúszőrű kedvence bundáját, a bőr bizony megsínyli azt. A szőrzet ugyanis egyfajta védelmet nyújt a nap ultraviola sugarai ellen, a csupasz bőr azonban érzékeny a leégésre. Inkább ritkítsa a szőrzetet vagy használja gyakrabban az aljszőr kiszedőt, így könnyítve a kutya bundáján. Ha mindenképp fazonra szeretné nyíratni, ne engedje, hogy géppel teljesen rövidre vágják.

2. A szőrhullás kezelése

Ha a kutya szőre valamilyen betegség, allergia vagy hormonális változás miatt kihullik – akár teljesen, akár helyenként -, az mindenképp óvintézkedéseket igényel. A szőrtelen területek ugyanis könnyen leégnek. Ugyanez a helyzet a szőrtelen fajtákkal, például a kínai meztelenkutyával.
A védelem mértékét és mikéntjét meghatározza az, hogy mennyire erős a napsugárzás.

kutya a kerti locsolónál fürdik és iszik

3. Ha a kutya imád napozni….

Némely kutya kifejezetten szeret napozni, és képes órákig aszalni magát a napon. Ne hagyja!
A napon hanyatt fekvő ebek hasa bizony igen veszélyes terület, a lágyéki területen könnyen daganatok alakulhatnak ki. Ez a terület még a dús szőrű fajtáknál is csupasz, úgyhogy ők is veszélyeztetettek. Ha azt látja, napimádó kedvence erősen liheg, mielőbb vigye be a lakásba.
A rózsaszín orrú ebek, akárcsak a fehér bőrű emberek különösen hajlamosak a leégésre és a nap okozta irritációkra.

4. Mit tehet, ha leégett a kutya?

Ha a kutya leégett, langyos fürdővel hűtse le, fokozatosan hidegre véve a víz hőmérsékletét. Ha van otthon szappanmentes, nyugtató fürdető szer, mossa le azzal. A neem olaj kifejezetten jó bőrnyugtató hatású, jól gyógyítja az égett bőr, gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul teljesen természetes anyag.

német juhászkutyák pancsolnak a kerti csapnál

5. Válasszon megfelelő fényvédőt

Keressen olyan napvédő krémet, amelyet csecsemőknek ajánlanak. Kapható teljesen természetes anyagokat tartalmazó, teafaolaj babanapvédő, kifejezetten magas UV-védelemmel, de shea-vajas és az E-vitamin tartalmú készítmények is ideálisak.

6. Vigyázzon a cink-oxiddal!

Akármilyen napvédőt is választ, arra ügyeljen, hogy ne tartalmazzon cink-oxidot. Ez a szer erősen mérgező az állatok számára. Ugyanúgy járjon el a kutya esetében, mint amikor magának választ krémet. Kenjen egy kis adagot a bőrére, várjon egy kis időt, és csak akkor vegye meg, akkor használja a teljes testfelületen, ha nem lát semmilyen rendellenességet, allergiás reakciót.  Alapszabály, hogy ahol nincs szőr a kutyán, van csak igen gyér, ott mindenképp be kell kenni.

kis terrier jellegű kutya ás a tengerparti homokban

7. Amikor ruha kell…

Ha a kutyát le kellett nyírni – például műtét miatt leborotválták a szőrét -, húzzon rá ruhát! Egy megfelelő méretű, pamut anyagból készült kutyapóló nem túl meleg, ám védelmet nyújt az UV sugarak ellen. Amennyiben hosszabb időt tölt napon kedvencével, mondjuk hajókázni mennek, nézzen utána az interneten, milyen napvédő ruházatot tud neki beszerezni.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n