E-mail: pet4you@pet4you.hu

Gordon szetter

Gordon szetter

Származási hely:Skócia
Magasság:kan 61.00-68.00 cm
szuka 58.00-66.00 cm
Súly:kan 25.00-36.00 kg
szuka 20.00-31.00 kg
Szőrzet:Egyenes vagy enyhén hullámos, puha, fényes szőrzet.
Szín:Fekete, cser jegyekkel.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

Hűséges, okos, engedelmes, ragaszkodó, szeretettel teli kutya. Mindemellett erős és szívós is.

Eredet és történet

A gordon szetter az egyetlen vadászkutya-fajta, mely Skócia szülöttje, annak ellenére, hogy Skócia mindig is híres volt a vadászkutya-tenyészetekről, a nagyszerű vadászatokról.

Az 1600-as évek Skóciájában az ún. „setting spánielek”-et megkülönböztették a fekete és fakó vadászebektől, melyek helybéli kutyákkal párosodva olyan kutyákat eredményeztek, melyek a helyi, kemény skót vidékhez tudtak alkalmazkodni.

Alexander, Gordon és Richmond negyedik hercege volt az, akinek neve teljes mértékben összefügg e fekete és vörös szetterek kialakulásával, mivel a XVIII. században több ilyen egyed volt a birtokában. Célja a tenyésztésben egy, a többi szetterfajtánál nagyobb és súlyosabb szetter kialakítása volt. Ebben az időben így írtak róluk: „A Gordon kastély szetterei nem igazán gyors kutyák,  de jó az állóképességük, képesek reggeltől éjszakáig álló pozícióba dermedni. Az orruk első osztályú, ritkán fordul elő, hogy hamis nyomot jeleznek .... de amikor jeleznek, biztos lehetsz benne, hogy ott bizony madár van.”

Érdekesség, hogy a gordon szetterek már az első, jegyzett kutyakiállításon is bemutatásra kerültek, mégpedig az 1859 nyarán, Newcastle-ben, a városházán tartott rendezvényen, melyet szetterek és pointerek számára hirdettek meg. A szetterek díja ekkor egy Dandy nevű gordoné lett.

A Gordon hercegi kutyák két leszármazottja, Rake és Rachel 1842-ben került az Egyesült Államokba, ahol is a fajta alapítói lettek. Érkezésükkor azonnal közkedvelt vadászkutyává lett a gordon szetter, ám elég hamar rá kellett jönni, hogy a field trialokon nem tudnak versenyre kelni a gyorsabb angol szetterekkel és pointerekkel, ezért a fajta létszáma csökkent. Az alacsony létszám miatt nem vált ketté a kiállítási és a munka típus, ahogy az megesett sok más vadászkutyafajta esetében.

Napjainkban a gordon szetterek mottója a „szépség, eszesség és madárérzékenység”. Azok számára, akik elkötelezettek a vadászat iránt és kedvelik a gordonok társaságát, ez a mottó mindent elmond.

Személyiség

A fajta kedvelői úgy jellemzik, mint hűséges, gyengéd, okos, kellemes, engedelmes, ragaszkodó, szeretettel teli kutya. Mindemellett erős és szívós is, kifejezetten kedves és értelmes.

Nagy kutya, dús szőrrel, hajlamos a nyáladzásra, de ennek ellenére pillanatok alatt az emberek szívébe lopja magát. A vadászatokon állhatatos és ügyes. Otthon csodálatosan elvan a gyerekekkel, és kellőképp fenntartásokkal viselkedik az idegenekkel szemben, emiatt pedig kiváló őrzőkutya.

Hűsége miatt időnként előtérbe kerül nála a féltékenység, de az esetek többségében boldogan osztja meg otthonát barátokkal. A kölyökkorban elkezdett szocializáció igen fontos.

Küllem és ápolási szükségletek

Viszonylag könnyen ápolható fajta. A finom, közepesen hosszú szőrnek elegendő egy gyors átkefélés és fésülés. A zászlókra kell csak ügyelni, hogy csomóktól és filcektől mentesek legyenek. A fülek körüli és a lábujjak közötti hosszú szőrt nyírni kell. Mivel a hosszú, lógó fülek hajlamosak a fertőzésekre, rendszeresen tisztítani kell őket.

Mozgás

A nagy, atlétikus felépítésű gordon szetter akkor tud kiteljesedni, ha hagyják vadászni, vagy csak kalandozni a szabadban. Imád kirándulni, úszni, hosszú sétákat tenni a parkban – és mindezt bármilyen időjárásban szívesen teszi. Napi többszöri, rendszeres mozgás nélkül ellustul, unatkozik, energiáit pedig igencsak romboló módon vezeti le.

Egészség

Átlagéletkora 10-12 év.

Gordon szettereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, csípőízületi diszplázia, pajzsmirigy alulműködés és PRA (Progresszív Retina Atrophia, azaz látóideghártya sorvadás).

Nevelés

Jó természetű fajta, mely gyorsan és könnyen megtanulja az otthoni szabályokat – már amíg azok megfelelnek számára. Gyengéd, de határozott nevelésre van szüksége, amikor valami újat kell megtanuljon. Makacs lehet, és nem jól reagál a kemény nevelési módszerekre. A szocializáció kiemelkedő fontosságú.

Etetés

Kiváló minőségű eledelre van szüksége, hogy erejét megőrizze.