E-mail: pet4you@pet4you.hu

Norfolk  terrier

Norfolk terrier

Származási hely:Anglia
Magasság:kan 23.00-25.00 cm
szuka 22.00-23.00 cm
Súly:kan 5.00-6.00 kg
szuka 5.00-6.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet egyenes, drótos, kemény, testhez simuló fedőszőrrel és határozott aljszőrrel. Jellegzetes gallér a nyak körül és kevés szakáll.
Szín:A vörös minden árnyalata, búzaszín, fekete-cser.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrtípus:Drót/Szálkás szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Egyike a legkisebb terriereknek. Elég kemény ahhoz, hogy a kényelmetlenségeket is jó viselje.

Eredet és történet

A norfolk terrier története elválaszthatatlan a norwich-étól. Egy időben egy fajtának számítottak, mind a kettő jellegzetes vadászkutya volt.  Mind a kettő kelet-közép Anglia ugyanazon részéről származik. Nagy valószínűséggel a border terriernek is része van a norfolk kialakulásában, akárcsak a cairn-nek és több más, névtelen terrierfajtának Írországból.

Az 1900-as évek elején egy Frank „Roughrider” Jones nevű tenyésztő, aki Glen of Imaal terriereket tenyésztett, egyik sötétvörös csíkos cairn jellegű szukáját befedeztette egy Rag nevű, Norwich-ból származó munka terrierrel. Ez a párosítás adta a fajta alapját, az alomból született keményszőrű, vörös egyedek lettek a norfolk és a norwich fajták ősei.

A norwich terrier hivatalos elismerése úgy Angliában, mint az USA-ban az 1930-as években történt meg. Eleinte mind az álló, mind a lógó fülű egyedeket norwich terrier néven jegyezték be. 1964-ben a brit Kennel Club a fül típusa alapján kettéválasztotta a fajtát és az álló fülűek lettek a norwich, míg a lógó fülűek a norfolk terrierek. Az Amerikai Kennel Klub 1979-ben szintén átvette ezt a gyakorlatot.

Személyiség

Ezeket a terriereket arra tenyésztették, hogy falkában vadásszanak. Jellemzően sokkal szociálisabbak és kezelhetőbbek, mint a többi terrier.

Ezzel együtt elég harciasak és öntudatosak, hűen terrier mivoltukhoz. A norfolk egyike a legkisebb terriereknek, így kiváló társ a gyakran utazó emberek számára is. Könnyen szállítható és elég kemény ahhoz, hogy a kényelmetlenségeket is jól viselje. A norfolk szeret sok időt tölteni a családdal, kifejezetten rosszul viseli, ha egyedül hagyják. Gazdájához erősen ragaszkodik, szinte kisajátítja magának.

Bár ez gyakran hízeleg az embernek, nem szabad elfelejteni, hogy ha hagyják, előbb vagy utóbb féltékenységhez vezet, végső soron pedig akár agresszivitáshoz is, különösen más állatokkal szemben. A kölyökkorban elkezdett szocializáció és a kényeztetés mellőzése nagyon fontos, hiszen csak így tud megfelelő kapcsolatot kialakítani az ismeretlen emberekkel és helyzetekkel. Társas mivolta miatt mókás és könnyű vele az élet. A norfolk szeret ugatni és ásni.

Küllem és ápolási szükségletek

A vastag, időjárásálló bunda napi átkefélést igényel, sőt, a fésülés sem maradhat el! Időnként trimmelni kell, célszerű ennek gyakoriságáról kutyakozmetikussal konzultálni.

Mozgás

A harcias és mókakedvelő norfolk igencsak szereti a sétákat, melyek jó kondícióban tartják és elősegítik szocializációját is. Bár rövid kutya, de erős, meg sem kottyan neki a több órás kirándulás sem. Imád játszani, az apportírozó játékok a kedvencei.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Norfolk terriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: trachea collapsus (légcső összeesés), megnyúlt lágy szájpadlás és epilepszia.

Nevelés

Makacs fajta, de örömmel tesz gazdája kedvére. Motivációval és rövid időszakokra bontott foglalkozásokkal lehet legjobban tanulásra ösztönözni, így nem unja el magát. Fürge és energikus, ha egyszer úgy dönt, hogy hajlandó együttműködni a gazdával, a végeredmény garantált móka, azzal együtt, hogy kifizetődő is mindkettejük számára. A kutya boldog lesz, hogy megmutathatja tudását és képességét gazdájának. A szobatisztaságra neveléssel adódhatnak gondok, de ez nem megoldhatatlan probléma.

Etetés

Jó étvágyú fajta, mely kiváló minőségű tápot igényel. Imád koldulni, úgyhogy ügyelni kell, nehogy elhízás legyen a gazdi engedékenységének a vége.