Öt okos tipp macskás gyereknek

A cica nem véletlenül kedvelt és népszerű házi kedvenc. Sokan értékelik független jellemét, és nem mellesleg azt, hogy nem kell levinni őket sétálni, nem igényelnek nagy költségű és időigényes kozmetikázást, ráadásul, amíg víz és étel van előttük, jól elvannak magukban is.

Mindemellett egy macska a család legkisebbjeit, a gyerekeket is felelősségre tanítja. Minden szülő célja, hogy gyereke magabiztos és megbízható legyen, ennek elérésében egy cica kiváló segítség, igazi házitanító lehet. Érdemes hát átgondolni, hogy a cicáról való gondoskodás hogyan segít észrevétlenül a gyerekbe nevelni a felelősségérzetet.

5.  Az időbeosztás

A macskák ugyan nem tudják megmondani az időt, de mindig ragaszkodnak az órarendhez. Ezek a természetüknél fogva éjszaka éber lények általában a nap ugyanazon időszakában esznek, alszanak, játszanak. Kiválóan alkalmazkodnak a család napirendjéhez, de minden változás komoly stresszt vált ki belőlük. Ha következetesen ragaszkodik a megszokott napirendhez, könnyebben fel tudja ismerni, kedvence mikor éhes, mikor akar játszani és mikor vágyik egy kis egyedüllétre.

Magyarázza el a gyereknek, miért jó, ha ragaszkodnak a napirendhez, milyen pozitív hatásokkal bír ez a cicára nézve, sőt, kérje segítségét az etetési vagy játékidők menetrendjének felügyeletére.

Ezáltal a gyerek átlátja a dolgok fontosságát, hasznosnak érzi magát, és megtanulja, hogy a felelősség azt jelenti, elegendő időt tölt kedvence gondozásával, családjával és természetesen saját magával.

Éjszakai kontra nappali életmód

Lehet, hogy úgy tűnik, kedvence éjszakái és nappalai összekeverednek. Pedig ez koránt sincs így, egyszerűen egy normális macska képét mutatja az állat. A házimacska őse, az afrikai vadmacska jórészt éjszakai életmódot folytat, úgyhogy ha kedvence igazi éjjeli bagoly, ne próbálja rákényszeríteni saját időbeosztását. Vegye figyelembe, ő egy macska!

4. Elkötelezettség

Valószínű, hogy a macskák kilenc életéről szóló mítosz nem igaz, ám a macska igencsak strapabíró faj. A legtöbb házimacska 14-20 évet él, úgyhogy amikor hazavisz egy kiscicát vagy örökbe fogad egy egészséges felnőttet, akkor gyermeke növekvő kora szinte egészére kap egy kedves társat.

Ez bizony hosszú távú elkötelezettség, amely azonban értékes leckéket ad a barátságról, a felelősségteljes gazdalét jutalmáról – egyáltalán a gazdiság minden momentumáról. A gyerek megtanulja, hogy a lelkiismeretes etetés, a játék, a gondoskodás hozzásegíti kedvencét nem csak a boldog, de az egészséges élethez is. Előbb-utóbb minden rutinná válik a számára. Ha a cica megbetegszik, az állatorvosi látogatások megértetik vele az orvosi ellátás fontosságát, az orvos munkájának mibenlétét, megtapasztalja, mit jelent gondoskodni egy beteg állatról.

Azok a gyerekek, akik macskával nőnek fel, figyelnek arra, hogy cselekedeteik hogyan hat kedvencükre, de arra is, hogy mások hogyan viszonyulnak az állathoz. Megtanulják, hogy a macskával szembeni nyugodt és csended viselkedés bizony oda vezet, hogy az állat bizalommal és szeretettel fordul feléjük, míg a hirtelen zaj vagy mozdulat idegességet vált ki belőlük és távolságtartást.

Az állatokkal együtt felnövő gyerekek sokkal empatikusabbak lesznek.

Bár az aranyhal is könnyen kezelhető. azért a cicák sokkal kedvesebbek, ráadásul tovább is élnek.

kisfiú cicával sakttáblával játszik

3: Globális felelősség

Temérdek kóbor állat él országszerte, ezek nagyon nagy hányada macska. Elképzelni sem lehet, hány ilyen cica esik kegyetlen emberek áldozatául, és hányat altatnak el, mert nincs, aki gondoskodjon róluk. A felelősségteljes gazda saját környezetében minden megtesz azért, hogy a cicákat ivartalanítsák. A példamutatás nagyon fontos! Az állatorvosok a mielőbbi, akár már két hónapos korban elvégzett ivartalanítást ajánlják, de legkésőbb a hatodik hónapig érdemes elvégezni a beavatkozást. Amellett, hogy az ivartalanítással csökken a kóbor állatok populációja, csökken az állat esélye daganat kialakulására és a terület spricceléssel való jelölgetésére is.

A macskák kifejezetten hasznosak a kártevők elleni védekezésben. Ám a legtöbb cica bizonyos értelemben olyan, mint egy igazi kistigris, ne is próbálja hát megérteni a különbséget egy bosszantó egér és egy védett madár között. A macska számára mind a kettő egyszerűen csak zsákmány.

A macskákat gyakran éri a vád, hogy miattuk csökken a madárpopuláció, és bizony vadászhajlamuk miatt sokszor kerülnek veszélybe. Tanítsa hát meg gyerekének, hogy az ökoszisztéma védelme érdekében is tartsa a házban vagy a lakásban kedvencét.

Tudta?
A csomósodó macskaalmok szilíciumot tartalmaznak, ami rákkeltő anyag. Gondolkozzon el azon, hogy az eddig használt almot lecserélje környezetbarát, természetes anyagokból készült alomra. Ezzel gyerekének is megtanítja, hogy akár az apró változások is hozzásegítenek a bolygónk nagy, pozitív változásaihoz.

2: Tisztaság

A macskák igen tiszta állatok. Anatómiai felépítésük lehetővé teszi, hogy minden szükséges „öntisztító” tevékenységet elvégezzenek, így általában a cicáknak nincs szükségük rendszeres fürdetésre. A macska nyelve mintegy fésűként funkcionál, hiszen a nyelven található több száz, apró tüske összegyűjti a kihullott szőrszálakat és elhalt bőrdarabkákat, amikor a cica nyalogatja magát, azaz tisztálkodik. A mancsukat is használják, egyfajta mosdókesztyűként: megnyalogatják mancsukat, majd azzal tisztogatják arcukat.

A legtöbb cica ébrenléti idejének közel felét saját maga tisztogatásával, ápolgatásával tölti, de hajlamosak ezt bármely más macskán, sőt, akár kutyán vagy a gazdájukon is elvégezni.  

Persze senki nem szeretné, ha gyermeke napja nagy részét a fürdőszobában töltené, ám mégis, a cica tisztálkodási szokásai példát mutathatnak a higiéniát illetően, hiszen a gyerek megtanulja, hogy ez minden élőlény alapvető szükséglete.

Mindemellett a cicák válogatósak is, hiszen nem mindegy nekik, hogyan van tálalva eledelük. Kérje meg a gyereket, megfelelőek-e kedvence érkezési körülményei, hiszen senki sem szeret piszkos tányérból enni.

Ha nem tartja a cica tálkáit és alomtálját olyan tisztán, mint amilyen tisztán az állat tartja magát, garantált lesz kedvence nemtetszése. Napi egy alkalommal mossa el a tálkákat, és legalább kétszer lapátolja ki az almot.

1: Játék

Felelősnek lenni nem unalmas dolog. A gyerekek sokat tanulhatnak úgy mentálisan, mint fizikálisan azáltal, hogy kedvencükről gondoskodnak. És ebbe bizony beletartozik a játék, a sok közös móka is a cicával.

A játék a kiscicák alapvető szükséglete, hiszen így tanulják meg a vadászatot, azt, hogyan kell megvédeniük magukat környezetükben, hiszen ezek az ösztönök a háziasítással nem tűntek el. Mikor a cica lecsap egy játékra vagy felugrik, hogy elkapjon egy legyet, mókásnak tűnik. Ugyanakkor ezek a játékosnak tűnő mozdulatok erősítik azokat a készségeket, melyek a vadonban a túlélés alapjai, sőt, erősítik az izomzatot és élesítik a reflexeket. Hasonló ez a gyerekek játékához, melynek során megtanulják a különféle, életvezetésükhöz szükséges készségeket, a közösségi életet, az együttes munkát, a kreativitást és a problémamegoldást.

Ösztönözze gyermekét, hogy játsszon minél többet a cicával. Mind a macska, mind a gyerek számára fontos a mentális és fizikális fejlődés, melyet a játék biztosít, ráadásul egymáshoz való kötődésük is csak erősödik általa. A gyerek gondoskodó és felelősségteljes felnőtté válik.

Ajánlott cikkek