Éjszakai randalírozás

Miért akar a cica mindig éjjel játszani? Azért, mert a macskák éjszakai állatok. Teljesen természetes számukra, hogy éjjel aktívak.

Ha ön ezt kellemetlennek találja, szervezze át a cica napirendjét! Ahelyett, hogy ösztönös tettei miatt büntetné, tanítsa meg, hogy az aktív játékot az esti órákra időzítse.

Nem rossz a kora reggeli játék sem, ennek eldöntése kizárólag öntől, az ön napirendjétől és életmódjától függ. Elgondolkodhat azon is, hogy milyen, kevésbé zajos játékokkal tudja ellátni kedvencét az éjjeli órákra, de megteheti azt is, hogy egyszerűen kizárja a háló- és fürdőszobából.

Ki nevel kit?

Ez az első, ám nagyon fontos kérdés. A cica ugyanis azért viselkedik úgy, ahogy, mert a gazdi megengedi neki. Vannak olyan gazdák, akik képesek éjjel is felkelni, mert azt gondolják, a cica magányos, azért zajong és nyávog. Mások ilyenkor megetetik, majd azon gondolkodnak, miért is ébreszti fel őket újra az éjszaka közepén a cica. Alapvetően nem tettek mást, mint ránevelték és megjutalmazták a cicát azért, amit tett, azaz a zajos játékért.

Természetesen reagálni kell az állat igényeire és érzéseire, de ha magányosak vagy éhesek, akkor a játék és az etetés este történjen és ne éjjel.

Nappali vagy éjszakai műszak?

Az éjjeli aktivitás teljesen normális az éjszakai állatok körében, a macskák pedig ilyenek. Ha adott a lehetőség, a cica képes egész nap aludni, majd este 8-9 körül felébredni, nyújtózni és kaparni egyet, majd elindulni az igazi macskalétet élni. Általában késő este a legaktívabbak a cicák, egészen hajnalig.

Az egyetlen gond ezzel, hogy tökéletesen ellentétes a napirendjük a miénkkel. Nincs más feladat, mint a macskák éjjeli műszakját átállítani nappalira. Ez pedig sokkal könnyebb, mintsem elsőre hangzik. Nem lehet elvárni, hogy a cica a nap 24 órájában aludjon. Szüksége van játékidőre is.

Ha pedig az éjjeli játék zavaró önnek, akkor vegye rá a korábbi játékra és fárassza le kellőképpen.

Amennyiben nem gondoskodik arról, hogy kedvence elegendő játéklehetőséghez jusson napközben, akkor bizony aludni fog naphosszat.  

Ahelyett, hogy engedné horkolni, míg ön elmerül a Barátok közt nézésében, üljön le a földre és játsszanak egy nagyot. Tanítsa meg a kaparófa használatára, vegyen interaktív játékokat, foglalja le kedvencét. Fontos, hogy a játék rendszeres legyen, mert csak így válik rutinná az új napirend. A napirend szerinti etetés és játék, a rendszeres szünetek könnyen megszokhatók az állat számára.

Persze kell a türelem

Amikor azt látja napközben, hogy a cica alszik, lustálkodik, ébressze fel. Még mindig jobb, mintha ő teszi ezt hajnali háromkor. Csalja el játszani. 10-14 nap után azt fogja tapasztalni, hogy a cica végigalussza az éjszakát. Ez alatt az idő alatt szépen lassan átáll a belső órája. Néha persze el fog aludni napközben és fel fog ébredni éjjel egy kis játékra, de érdemes kivárni az időt, a kellő türelem meghozza gyümölcsét. Ha feladja, kezdheti előröl.

Erőteljes támadások?

Minden cicatulajdonos ismeri ezeket. Kedvence hirtelen mozdulattal az arcába ugrik, vagy megpróbál az ajtón felmászni. Minden ilyen rosszaságot viszonozzon egy kis vizes spriccelések az arcába.

Egy pár alkalom után a cica érteni fogja, melyek azok a tettek, melyek nem elfogadhatók az ön számára. Ha a cica éjjel a csukott ajtó előtt nyávog, vagy kaparja, csendben keljen fel, nyissa ki az ajtót, azonnal spricceljen, majd csukja be. Próbáljon meg pár percet még ébren maradni és várjon, hátha jön a második roham.

Ritka, de van olyan cica, amelyik élvezi, ha az arcába spriccelnek. Ha az ön kedvence ilyen, akkor találjon ki mást. Gondolkozzon azon, mit nem szeret a macska (hangos zaj, porszívó, hajszárító, stb.) Sokszor a sziszegő hang is elég ahhoz, a cica abbahagyja a rosszalkodást.

Ha azt gondolja, hogy a macska átverésével, becsapásával és kicselezésével meg tudja előzni a váratlan támadásokat, téved. A cica mérges és frusztrált lesz, márpedig egy dühös macska mindenhová pisil és igencsak kártékony.

Ajánlott cikkek