A kibírhatatlan nyávogó-koncert

Elsősorban az egészségügyi állapotot kell felmérni, nem valami betegség okozza-e a túlzott nyávogást. Ha a cica teljesen szokatlan hangon kezd nyávogni, mely később fokozódik, érdemes először megvizsgálni, nincs-e sérülés a cicán, majd elvinni állatorvoshoz.

Lehet, hogy egyszerű, könnyen kezelhető probléma áll a nyávogás hátterében, de jelezhet komoly betegséget is, melynek kezelése nem várathat magára.

A cica környezetében bekövetkezett változások is okozhatnak túlzott nyávogást. Ha elköltözött, vagy éppen nemrégiben szerzett be egy új cicát vagy kutyát, netalán a munkarendjében állt be változás mind kiváltó ok lehet.

Lehet, hogy akaratlanul is ön tanította erre az állatot? Elképzelhető, hogy a cica mindig mindent megkapott, ha nyávogott – ételt, figyelmet, kedveskedést. Megtanulta, hogy ha nyávog, kap valamit, amire vágyik. Egy idő után már csak a móka kedvéért is nyávogni fog naphosszat, de ez csak rosszabb lesz, amikor magányos és unatkozik.

Hogyan lehet ennek véget vetni? Az első lépés, hogy naponta rendszeresen játsszon vele. Ne engedje, hogy a meghatározott időben maga játsszon. Legtöbbjük elvan egy darabig a ping-pong labdával vagy a felhúzható egérrel, de hamar megunja. Szálljon be a játékba!

Arra is meg tudja tanítani, hogy kérésre abbahagyja a nyávogást. Figyelje az állatot és mindig elégítse ki a kívánságait, de csak akkor, amikor csendben van. Amint nyávog, hagyja figyelmen kívül. Ne adja fel. Minden egyes reakcióval, amit a nyávogásra ad válaszként, azt tanítja neki, hogy még jobban nyávogjon. Ám ha megvárja, hogy csendben maradjon, hamar megtanulja a csendet a jutalommal asszociálni.

Vannak cicák, melyek szeretnek beszélgetni, a gazdák pedig előszeretettel válaszolnak erre. Ez nem baj, de ha szeretne néhány nyugodt pillanatot időnként, meg kell tanítania neki, hogy kérésre csendben maradjon.

Egyszerűen mondja neki, hogy „csend”. Amennyiben a cica nem reagál erre, ismételje meg hangosabban és csapja össze a tenyerét. Néhány ismétlés után a cica már tudni fogja, hogy jobb a csendes kérésre reagálni, mint a hangos, tapssal egybekötött parancsra.

Ajánlott cikkek