A tüzelő nőstény

A macska tüzelése bizony még a legedzettebb, legtürelmesebb gazda idegeit is próbára teszi. A folyamatos borzalmas hangadás, a mókás, de folyton láb alatt levő mozgás egy idő után idegtépő. Többek között ez az egyik ok, amiért érdemes elvégeztetni az ivartalanítást, lehetőleg még az első tüzelés előtt.

Az első tüzeléssel elkezdődik az állat szaporodási ciklusa, azaz a cica fogadóképes lesz a kandúrok közeledésére és az utódok nemzésére.

Az ivarzás akkor kezdődik, amikor az állat eléri az ivarérett kort, általában hat hónapos kor táján, bár megesik, hogy már négyhónaposan tüzelni kezd a cica, vagy egészen 10-12 hónapos korig nem mutat erre utaló jelet. A macskák – ellentétben az évente kétszer tüzelő kutyákkal – egy év alatt akár többször is fogékonyak lehetnek a párosodásra. Ez azt jelenti, hogy évente akár több alomnyi kiscicát is tudnak produkálni, bár általában a tavaszt tartják a legintenzívebb párzási időszaknak.

A macskaalom szaga általában is elég erős, jellegzetes. A vizeletben elég sokféle anyag kiválasztódik, ezek némelyike okozhatja a kellemetlen szagot. Amikor a macska tüzel, még intenzívebb szagot tud árasztani az alom, és ezen bizony nem mindig segít a gyakori alomcsere. Ráadásul a nem túl olcsó, minőségi almok cseréje nem is igazán gazdaságos. Mi éppen ezért úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk az alomszagtalanító spray-ket és púdereket, így egy-két nappal ki tudjuk tolni az aktuális csere időpontját, ami különösen hasznos, amikor a macskánk tüzel. A számunkra legideálisabb terméket itt találtuk meg.

Még ha soha nem is látott tüzelő macskát, akkor is észre fogja venni, hogy valami megváltozott kedvence viselkedésében. Az állat keresi a potenciális kandúrt, igyekszik felhívni a figyelmét. A „keresés” jelei igencsak hasonlatosak a fájdalom és a szorongás kifejezésére szolgáló jelekre.

  • A cica bújós lesz, folyamatosan dörgölőzik gazdájához vagy a család többi állatához, de még a bútorokhoz is.
  • Ha hozzáér a cicához vagy megsimogatja, azonnal párzási pózt vesz fel, azaz fejét és lapockáját leereszti, hátsó lábait kinyújtja és farát az égnek tolja, farkát magasba emeli.
  • Igencsak „zajossá” válik, jellegzetes hangon nyávog, ráadásul nagyon hangosan.
  • Előfordul, hogy a cica spriccelni kezd, a vizelet cseppekkel megjelöli területét, jelezve a kandúroknak, hogy várja őket.
  • Megeshet, hogy a cica megállás nélkül a padlón fetreng, ide-oda gurul a hátáról a hasára és vissza.
  • Lehet, hogy teljesen elveszti az étvágyát egy időre.
  • Időnként megfigyelhető, hogy a cica folyamatosan nyalogatja a nemi szervét, mely igencsak duzzadt. Esetenként vérzés is megfigyelhető.
  • A macska folyamatosan a szökéssel kísérletezik. Szeretne kijutni a házból, hogy találjon magának egy kandúrt. Kaparja az ajtót, ablakot, és amint valamelyik kinyílik, máris megpróbál kislisszolni rajta.

Ha nem szeretne kiscicákat, akkor bizony nagyon kell ügyelni arra, hogy a macska ki ne jusson, amíg tüzel. Ez bizony komoly erőfeszítéseket igénylő feladat. Amennyiben kijut, akkor nem csak a nem kívánt párosodással kell számolnia, de azzal is, hogy az állat elkaphat különféle fertőző betegségeket az esetlegesen fertőződött kandúrtól.

Ne felejtse el, hogy a macskatenyésztők sok munkát fektetnek abba, hogy a párosodásra kiválasztott kandúr rendelkezzen minden teszttel, ami igazolja, hogy egészséges.

De meddig is tart a macska tüzelése? Jellemzően egy hét – tíz nap, ám ha a macska nem párzik és nem vemhesül, a következő három hét során valamikor újra kezdődik a tüzelés. Vannak olyan, nem ivartalanított és soha nem párzó macskák, melyek mintha állandóan tüzelnének.

Az egyetlen lehetőség a ciklikus tüzelés – és a gazda idegbajának – megelőzésére az ivartalanítás. Az, hogy legalább egy alkalommal hagyni kell, hogy a macska párosodjon, szüljön és kölyköket neveljen még az ivartalanítás előtt, csak tévhit. Az ivartalanítás etikai kérdés, hiszen így megelőzhető a nem kívánt kisállatok tömegének utcára kerülése és/vagy elaltattatása. Felelőtlenség újabb kiscicákat produkálni egy olyan világba, amely így is tele van gazdátlan, otthontalan állatok tömegével.

Maga az ivartalanítás komoly beavatkozás, nagyműtétként tartják számon, ugyanis a has feltárásával jutnak el a petefészkek és a méh eltávolításáig. Ugyanakkor maga a műtét biztonságosnak mondható, amennyiben tapasztalt állatorvos végzi.

Annak ellenére, hogy a tüzelés alatt is elvégezhető a műtét, a legtöbb állatorvos azt javasolja, hogy várják meg a ciklus végét, mégpedig azért, mert a tüzelés alatt végzett műtét során fokozódik a vérzés, ez pedig súlyos vérveszteséget is okozhat az állatnál.

Ajánlott cikkek