Mit gondolnak a macskák?

Mit gondolnak a macskák?

Valószínűleg nincs olyan gazdi, aki nem töprengett még el azon, hogy mit gondolnak a macskák. Azt tudjuk, hogy doromboló kedvenceink idejük nagy részét heverészéssel, pihenéssel és szundival töltik. De vajon mire gondolnak, vagy miről álmodnak, amikor a világról látszólag tudomást sem véve hevernek a meleg tavaszi napsütésben?

Tovább
Miért csóválja a macska a farkát?

Miért csóválja a macska a farkát?

A macskák bizony igencsak titokzatos lények. Általában elég nehéz megfejteni, mire is gondolhatnak. Mivel egy cica nem tudja megmondani, éppen mi jár a fejében, hogyan is érzi magát, a legjobb módszer ezek megfejtésére, ha megfigyeli testbeszédét, azaz azt, hogy tartja vagy éppen mozgatja teste egyes részeit.

Tovább
Tényleg tudnak sírni a macskák?

Tényleg tudnak sírni a macskák?

Egyes anekdoták szerint a macskák könnyeket sírnak, amikor idegesek vagy gyászolnak. Nos, az igaz, hogy a macskák szeme néha könnyes, és az is tény, hogy a macskáknak is lehetnek, sőt, vannak érzelmeik. Ám az, hogy a macskát nagyjából akkor látja könnyes szemmel, amikor úgy véli, oka van szomorúnak lenni, nos, az valószínűleg csak véletlen egybeesés.

Tovább
Ha beteg a cica….

Ha beteg a cica….

Egy beteg macska mindig szívettépő a gazdi számára. Hát még ha az utcán talál valaki egy apró kölyökmacskát, amelyik szenved, esetleg megment egy apróságot, és az hirtelen beteg lesz. De honnan lehet tudni, hogy az éppen vagy nemrégiben megmentett cica vajon beteg-e, és ha igen, miben tudja segíteni a gyógyulását?

Tovább
A cicák tavasszal

A cicák tavasszal

Nem csak a gazdák, de bizony a cicák is örülnek a tavsznak, hiszen egyre melegebb az időjárás és lehet élvezni a napsütést. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy tavasszal másféle biztonsági és egészségügyi problémákkal kell számolni.

Tovább
Miért fontos a víz a macska számára?

Miért fontos a víz a macska számára?

„Szerelem nélkül ezrek élnek, víz nélkül senki.” – írja W.H.Auden, angol-amerikai költő. Ahogy Auden utalt rá, a víz az élet alapja. Az élőlények, így a macskák is, igen hosszú időt képesek kibírni táplálék nélkül, ám víz nélkül már jóval kevesebb ideig maradnak életben. Hozzánk hasonlóan az ő testük is javarészt vízből áll, például egy 8 hetes cica esetében testük közel 75%-a víz.

Tovább
Valentin nap után

Valentin nap után

Valentin napon a szerelmesek, párok ajándékokkal lepik meg egymást. Bár hazánkban viszonylag újkeletű ennek az ünnepnek a hagyománya, sokan igencsak kreatívak az ajándékválasztásban, mégis, van pár olyan dolog és kellék, ami szinte elmaradhatatlan, ha a szerelmesek ünnepéről beszélünk.

Tovább
Miért spriccelget az ivartalanított macska?

Miért spriccelget az ivartalanított macska?

Bizony, sok gazda számára okoz problémát a macska spriccelgetése. Elviszi az állatorvoshoz ivartalanításra, és bízik abban, hogy az ivartalanítás sok egyéb előnye mellett ez a probléma is megszűnik. Ám mégsem ez történik, a lábadozás után a cica továbbra is spriccelget. Mi lehet az oka?

Tovább
Miért nem él egy kutya vagy egy macska sokáig?

Miért nem él egy kutya vagy egy macska sokáig?

Amikor egy gazdi beteg vagy öreg kutyájával, cicájával az állatorvos előtt áll, sokszor felsóhajt, vajon miért nem élhetnek ekdvenceink olyan hosszú életet, mint mi, emberek. Miért van az, hogy a kutyák és macskák élettartama sokkal rövidebb, mint az embereké? Miért nem maradhatnak tovább velünk?

Tovább
Ha allergiás a macskára…

Ha allergiás a macskára…

Bár vannak, akik azért kerülik a macskákat, mert félnek tőlük vagy nem szeretik őket, sokan kifejezetten vágynak egy cicára, ámde allergiásak rájuk. Tény, hogy sok függ az allergia természetétől, de nem biztos, hogy mindenképp le kell mondani egy cuki cica  társaságáról.

Tovább
Miért ül a cica a cipőkre?

Miért ül a cica a cipőkre?

Vannak ötletei, hogy a macskák miért találják olyan érdekesnek a cipőket, hogy rendre szimatolják, ráfekszenek, elcipelik és rajtuk alszanak? Nos, ha nincs, akkor érdemes tovább olvasni, mert az okok megértése segíthet megelőzni az esetleges károkat.

Tovább
Tényleg szeret a kutyám?

Tényleg szeret a kutyám?

Gondoljon bele, a magyar nyelv hány szót ismer a szeretet különböző formáira. Szeret, imád, rajong, vonzódik, kedvel…. Ezzel szemben például az angol csak kettőt használ, míg például az ókori görögök eltérő szavakkal jellemezték a társ, a testvér vagy akár a szülő, barát iránti szeretetet. Vajon az elsődleges nyelvben ismert szavakból ki melyiket használná a kutya és gazda közötti szeretet leírására?

Tovább
Ha a cica vizet hány

Ha a cica vizet hány

 A macskák számos okból hányhatnak, és amit kihánynak, ugyanolyan változatos lehet. Maga a hányás nem specifikus tünet, de számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Ezek lehetnek akár allergiás reakciók, bélelzáródások, hasnyálmirigy-gyulladás, hipertermia vagy hipotermia, parazitafertőzések, májbetegség, mérgezés, stressz, depresszió vagy akár szorongás. De mi okozhatja a macska vízhányását?

Tovább
Miért fekszik a cica a gazdi mellkasára?

Miért fekszik a cica a gazdi mellkasára?

A legtöbb gazdi kifejezetten élvezi, amikor elheveredik, és cicája a mellkasára fekszik, netalán még dorombol is. Úgy látszik, azok a macskák, amelyek alapvetően szívesen bújnak a gazdi ölébe, azok a mellkasukon fekvést is kifejezetten preferálják. De mi lehet ennek az oka? Nos, többféle magyarázat is lehet.

Tovább
A karácsonyfa veszélyei

A karácsonyfa veszélyei

Az ünnepi időszak alaposan tele van tennivalókkal. Ki kell választani a tökéletes ajándékokat, beszerezni a legszebb fát, és ínycsiklandó finomságokat sütni - főzni a családnak, a vendégeknek. Mivel a sok feladat kitölti a család napjait, előfordulhat, hogy nem tudnak annyi időt szánni a cicára, mint általában, így ő elkezdi szórakoztatni saját magát.

Tovább
Hó, fagy, szél és macska

Hó, fagy, szél és macska

A legtöbb macska nem szereti az igazán hideg időjárást, inkább a meleg, kényelmes és otthonos lakásban szeretne lenni. Ám nem minden gazdi tartja kizárólag lakásban a cicát, nekik fontos tudniuk, kijáró kedvencüket hogyan tudhatják biztonságban a szabadban is.

Tovább
Téli ápolási tippek

Téli ápolási tippek

Ahogy a hideg megérkezik, sok gazdi megváltoztatja a kutya vagy a cica szőrápolási rutinját. Míg a hosszú kabát segít melegen tartani őket a hidegben, és ezért ritkábban vagy egyáltalán nem járnak kutyakozmetikushoz, az állatok ápolási igényeinek figyelembe vétele télen legalább olyan fontos, mint nyáron, ha nem fontosabb.

Tovább
Téli macskaságok

Téli macskaságok

A macskák kényelmes, kényes kis lények, akik szeretik, ha puha meleg veszi őket körbe. Persze ez az igényességük nem akadályozza őket a kinti kalandozásokban, ha tehetik, főleg, ha visszamehetnek utána a biztonságos és meleg otthonba. Ám a kijáró cicákra télen is leselkednek veszélyek, igaz, némiképp mások, mint a nyári melegben.

Tovább
Ehet-e a cica bazsalikomot?

Ehet-e a cica bazsalikomot?

A bazsalikom az egyik leggyakrabban használt és termesztett gyógynövény. Nemcsak különféle ételekhez, de a hagyományos keleti gyógyászatban is gyakorta használják. Mivel viszonylag könnyen termeszthető, akár kertben, akár a lakásban, cserépben vagy erkélyládában, így sokan választják a szárított fűszer helyett a friss növényt.

Tovább
Madáretető a kertben

Madáretető a kertben

Aki kutyát vagy cicát tart, az általában szereti az állatokat, így a kismadarak sorsa sem hagyja hidegen. Télen sokan raknak ki madáretetőt a kertbe, hogy így gondoskodjanak tollas barátaikról, ámde vigyázniuk kell, hogy a szőrös kis vadász cica el ne érje a kismadarakat.

Tovább