Őszi macskaságok

Őszi macskaságok

Az ősz a változás évszaka. A fák levelei sárga, barna és arany színre váltanak, majd lehullanak, az időjárás egyre hűvösebbre vált, az éjszakák már csípősek. Már a nap melege sem olyan erős, a természet felkészül a télre. Az évszak változása bizony hatással van a szervezetünkre és a hangulatunkra, de ugyanez igaz kedvenceinkre is.

Tovább
Mennyit alszanak a macskák?

Mennyit alszanak a macskák?

Ha az alvás olimpiai sportág lenne, a macskák jó eséllyel rendre elhoznák az aranyérmet.  Akár nappal van, akár éjszaka, a cicák mindig készen állnak egy kis szundikálásra. És bár lehet, hogy úgy gondolja, semmi érdekes nincs ebben, hiszen mindenki alszik, sok érdekes tény van a macskák alvási szokásaival kapcsolatban.

Tovább
Az állati szőr hatása a tüdőre

Az állati szőr hatása a tüdőre

A vedlés, valamint a kutya, macska szőrének ápolása során a levegőbe kerülő szőrszálak, valamint bőrlemezkék és egyéb anyagok negatív hatással lehetnek az egészségre, különösen, ha a kitettség rendszeres. Leginkább az állatkozmetikusok számára jelent mindez problémát, hiszen sokuk napi több órát tölt el olyan környezetben, ahol folyamatosan szőrszálak repkednek a levegőben.

Tovább
Segítség! Sárga a cicám széklete!

Segítség! Sárga a cicám széklete!

Bárminemű változás a macska ürülékének színében vagy állagában figyelmeztetés a gazdi számára, hogy valami odafigyelést igényel. Míg a stressz és más pszichés problémák az állagban bekövetkezett változásokkal, például hasmenéssel járnak, a színváltozások általában azt jelzik, hogy valami nem megfelelőt nyelt le az állat, vagy valamilyen betegség áll a háttérben.

Tovább
A görögdinnye és a cica pocija

A görögdinnye és a cica pocija

Dinnyét a cicának? Miért ne? – gondolhatná a gazdi. Hiszen frissítő nyári finomság, egészséges, van benn jó pár vitamin, tehát akkor miért ne kaphatna a doromboló kedvenc is pár édes-lédús falatot. De mit kell, mit lehet tudni erről a nagy, zöld és piros finomságról?

Tovább
Mit egyen a cica?

Mit egyen a cica?

Az afroázsiai vadmacska, a felis silvestris lybica vadmacska fajból fejlődött ki a ma ismert házimacska, mely bár genetikai felépítésében azért jelentősen eltér őseitől, táplálkozásában sok mindent megőrzött azok hagyatékából. A kereskedelmi forgalomban kapható macskaeledelek úgy lettek kialakítva, hogy kielégítsék a már nem vadon élő cicák anyagcsere-szükségleteit.

Tovább
Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordultunk hozzá.

 

Tovább
Gyógynövények és a macska

Gyógynövények és a macska

A legtöbb cica kifejezetten kedveli a macskamenta illatát, imádja az ezzel töltött játékait. De a macskamenta nem az egyetlen gyógynövény, amely pozitív hatással lehet akár a cica egészségére, akár csak a közérzetére és hangulatára. Számos gyógynövény bír aktív terápiás tulajdonságokkal, és egyes gyógynövények friss vagy szárított, folyadék, kapszula vagy tabletta formában adhatók is a cicáknak gyógyászati célokra.

Tovább
Hogyan vészelje át a cica a nagy meleget?

Hogyan vészelje át a cica a nagy meleget?

A hőmérséklet változása, így annak emelkedése nyáron a viselkedés megváltozásához vezethet. Az emberek ilyenkor könnyebb ruhákat vesznek fel, és több hideg italt isznak. Ugyanígy a cicára is hatással van a meleg, ám ő nem tudja ledobálni a ruháit. Az extrém hőség azonban még az egészséges macska testhőmérsékletét is jelentősen megemelheti, akár hipertermia is kialakulhat.

Tovább
Csökkentse a szorongást és a stresszt a cicánál

Csökkentse a szorongást és a stresszt a cicánál

A szorongás és a stressz a macska mentális és fizikai egészségét is veszélyezteti. Míg a szorongás a veszélyre való felkészülés miatti nyugtalanság és félelem érzése, a stressz gyors válasz azokra a fenyegetésekre, amelyekre az állat számíthat. Látható hát, hogy mind a két állapot komolyan fenyegeti a jó közérzetet, ezáltal pedig az egészséget is.

Tovább
A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituációkban a farok mozgása mennyire szándékos, vagy éppen mennyire akaratlan mozdulat.

Tovább
Mikor van túl meleg a cicának?

Mikor van túl meleg a cicának?

A ház, a lakás hőmérsékletét folyamatosan állítjuk aszerint, hogy milyen meleg vagy hideg van éppen kint. De vajon gondolunk kedvenceinkre is, amikor ezt tesszük? Azt tudjuk, hogy a cicák szeretik a meleget, de vajon túlmelegedhetnek? Ha igen, akkor milyen meleg a túl meleg egy macskának?

Tovább
A macska öt személyiségtípusa

A macska öt személyiségtípusa

A macskák személyiségtípusaival kapcsolatos kutatásokat javarészt Dr. Lauren Finka, az angliai Lincoln Egyetem munkatársa végezte, aki 200 macskatulajdonossal készített interjúra alapozta megállapításait, és végül öt személyiségtípust határozott meg.

Tovább
Utazásra fel!

Utazásra fel!

Miként érdemes nyaralásra indulni, ha szeretnénk kedvencünket is magunkkal vinni? Felmerül a kérdés, hogy feltétlenül magunkkal kell vinni a kutyát vagy a cicát? És ha úgy döntünk, hogy igen, mi mindent kell átgondolni már a tervezgetéskor? Milyen szempontokat kell figyelembe venni, hogy a nyaralás pihenés és ne rémálom legyen?

Tovább
Miért olyan hiperaktív a kiscica?

Miért olyan hiperaktív a kiscica?

A kiscicák a földgolyó talán legcukibb kis állatkái, hiszen tele vannak élettel, mókás kis bohócok, és hihetetlenül szórakoztató nézni, ahogy tanulnak macskaként élni és viselkedni. Ám néha a gazdák elgondolkodnak azon, a cica játéka normális keretek között zajlik, vagy esetleg kissé vagy jócskán eltúlzott, azaz az állat hiperaktív?

Tovább
Nyár, kánikula, macska

Nyár, kánikula, macska

Akárcsak minket, embereket, úgy a macskákat is megviseli a nagy meleg. Még akkor is különös odafigyelést igényel a szervezetünk, ha egyébként egészségesek vagyunk. Nincs ez másként nyávogó kedvenceinknél sem. A napégés, a hőguta, a kiszáradás pedig legalább annyira fenyegetheti a lakásban tartott cicákat, mint azokat, amelyek rendszeresen kijárnak.

Tovább
Tényleg alvajárók a macskák?

Tényleg alvajárók a macskák?

A macskák éjszakai életmódja sok gazda átka. Pont, amikor legmélyebb az álom, amikor a legszebb álomképek villannak be, a cica ráugrik a gazdi hasára, mellkasára, megtámadja lábujjait, vagy csak ételért kezd nyávogni. A nyugodt pihenésnek, alvásnak persze lőttek.

Tovább
A macska és az intelligencia

A macska és az intelligencia

Bármelyik cicagazdát megkérdezzük, mit gondol, intelligens állat-e a macska, azt válaszolja, hogy kétségtelen, kedvenceink okosak. Felismerik a a gazdi hangját, képesek megtanulni a nevüket, nagyon kíváncsiak, ez pedig mind az intelligencia jele. Sőt, taníthatók is, már ha ők akarják.

Tovább
Lenyűgöző tények a macskákról

Lenyűgöző tények a macskákról

Melyik a leggyorsabb házimacska? Miért dagasztanak a cicák? Hány macska utazott az űrbe? Ezekre a kérdésekre bizony vannak válaszok, bár tény, a macskák legnagyobb vonzereje az őket övező misztikum, titokzatosság.

Tovább
A macska és a gazdi papucsa

A macska és a gazdi papucsa

Azt tudjuk, hogy nagyon sok kutya hajlamos „begyűjteni” a gazdi papucsát, cipőjét vagy bármely más ruhadarabját, ha egyedül marad. Különösen jellemző ez a szeparációs szorongással küzdő ebekre. Ámde a szorongó macskákat nem vigasztalják azok a tárgyak, amelyek magukon viselik a szeretett gazda szagát. Sőt!

Tovább