Madáretető a kertben

Madáretető a kertben

Aki kutyát vagy cicát tart, az általában szereti az állatokat, így a kismadarak sorsa sem hagyja hidegen. Télen sokan raknak ki madáretetőt a kertbe, hogy így gondoskodjanak tollas barátaikról, ámde vigyázniuk kell, hogy a szőrös kis vadász cica el ne érje a kismadarakat.

Tovább
Hogyan játszanak a cicák?

Hogyan játszanak a cicák?

A macska játéka elbűvölő, szívet melengető, gyakran kacagtató élmény az ember számára. Egy macska játékának látványa az egyik legszórakoztatóbb időtöltés, amelyet a gazdi átélhet. A játék ugyanakkor egy összetett tanulási tevékenység, amely segíti a cicákat társas kapcsolatok kialakításában, valamint segíti testi és szellemi készségeik fejlesztését is. Ám mivel szórakoztató is az állat számára, ezért a macska felnőttként is játszik.

Tovább
Miért fekszik rá a cica mindenre?

Miért fekszik rá a cica mindenre?

Ül a gazdi a konyhaasztalnál, kortyolgatja a reggeli kávét, előtte a napi újság, amiben épp a híreket böngészi. Ám az újság hirtelen egy szőrös, doromboló halommá változik. Ugyanez a helyzet a laptoppal, ahol a billentyűzet és a fél kijelző transzformálódik, esetleg az egér tűnik el egy cicapocak alatt.

Tovább
Miért nem hallgat a cica a nevére?

Miért nem hallgat a cica a nevére?

A gazdi szólongatja a cicát. „Cicc, cicc, Cirmi, gyere”. De válasz semmi. Elkezdi keresni, benéz a szék alá, a szekrénybe, a kanapé alá, az ablakba, de semmi. Nem találja a macskát és elkezd aggódni. Kitör a pánik, már az egész család őt hívja és keresi. Aztán…. Előkerül. Egy kiadós szúnyókálás útán nyújtózkodva, királynői tartással átvonul a szobán.

Tovább
Biztonságos Halloween

Biztonságos Halloween

Lassan itt az ünnepi szezon, ennek mindig első felvonása a Halloween. Manapság már hazánkban is egyre többen öltöztetik tökkel, boszorkányokkal, pókhálóval és egyéb, jellegzetes tárgyakkal díszbe a lakást, sőt, tököt faragnak, Halloween partit tartanak, a gyerekek csokit vadásznak.

Tovább
Halloween macskája

Halloween macskája

Halloween ünnepe ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, melyet október 31.  éjszakáján, azaz a katolikus Mindenszentek ünnepe előtt tartanak. Bár elsősorban az angolszász országokban van hagyománya a Halloween-nek, egyre inkább megjelennek nálunk is az ünnephez kapcsolódó szokások.

Tovább
Az orosz kék macska

Az orosz kék macska

A macskavilág egyik legritkább és legszebb tagja, a királyi orosz kék macska.  Úgy vélik, az orosz kék macskafajta az Oroszországban található Arhangelszk város kikötőjének szülötte, erre utal a tömött, sűrű bunda is, hiszen az orosz tél hidege ellen védekezni kell. Eredete miatt gyakorta arhangelszki kéknek is hívják ezt a fajtát.

Tovább
A macskák kilenc élete

A macskák kilenc élete

Úgy tartja a mondás, hogy a macskáknak kilenc életük van. Nos, ha a gyorsaságukra, mozgékonyságukra gondolunk, és arra, hogy mindig talpra esnek, biztos hajlamosak vagyunk elhinni ezt a legendát. De vajon mi lehet az eredete?

Tovább
A macska ideális napja

A macska ideális napja

Nem mindenkinek van módja arra, hogy életét, napirendjét kedvence igényei szerint igazítsa. Ám tény, hogy ahogy nekünk, úgy a macskának is kényelmet és nyugalmat biztosít, ha a napirend, azaz az evés, alvás és játék tervezett ideje a számára kellemes mederben zajlik.

Tovább
Hogyan kommunikának egymással a macskák?

Hogyan kommunikának egymással a macskák?

A macskák titokzatos lények, és számunkra, emberek számára lenyűgöző figyelni, ahogy egymással viselkednek. Minden, amit tesznek, ilyen vagy olyan módon a kommunikáció egyik formája. A macskák non-verbális jelekkel és vokális hangokkal egyaránt kommunikálnak, ám a kétféle kommunikációs módszert nem egyformán használják.

Tovább
Miért szeretnek elbújni a cicák?

Miért szeretnek elbújni a cicák?

Feltehetőleg nincs olyan cicagazda, aki ne játszott volna még bújócskát kedvencével. No, nem annyira jókedvében, sokkal inkább azért, mert a macska egyszer csak elbújt, és bizony, meg kellett keresni, hova is tűnt. Ezután jött az újabb kaland: előcsalogatni vagy kikönyörögni onnan a cirmost.

Tovább
Locspocs, sár, macskák

Locspocs, sár, macskák

Egyelőre viszonylag szerencsénk van az időjárással. Még nem érkezett meg az igazi locspocs, a nagy, őszi esőzések ideje, bár már most is kijut a nedvességből. A nyári viharok gyorsan elvonultak, a napsütéstől hamar felszáradt a föld. Igaz, a cica sem igazán szeret zuhéban kimászkálni, nem a legkedveltebb tevékenysége ilyenkor fára mászni, vagy vadászgatni.

Tovább
Ünnep, buli, stressz

Ünnep, buli, stressz

Az ünnepek, mely lehet akár egy születésnapi buli, kerti parti, nyárbúcsúztató összejövetel, nyaralás vagy karácsony és húsvét hosszabb időszaka, csodálatos időszak arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz a barátokkal és a családtagokkal.

Tovább
Hogyan ismerhető fel az állatoknál a stressz?

Hogyan ismerhető fel az állatoknál a stressz?

A stressz az állatoknál is teljesen egyedi módon nyilvánul meg, és a jelek lehetnek akár nyilvánvalóak, akár nagyon finomak, szinte észrevehetetlenek. Minden esetben érdemes figyelmet fordítani ezekre a jelekre, mert ellenkező esetben komolya viselkedési zavarok alakulhatnak ki.

Tovább
Miért mászik fel mindehová a cica?

Miért mászik fel mindehová a cica?

Melyik macskás gazdi nem tapasztalt még olyat, hogy kedvenc cicája hirtelen felugrik, és máris a függönyön csimpaszkodik, a nappali szekrénysorára kapaszkodik, vagy mintha a falat mászná meg? Nos, nem ritka náluk ez a csimpaszkodás és falmászás, sőt!

Tovább
Miért bámulják a macskák az alvó gazdit?

Miért bámulják a macskák az alvó gazdit?

A legtöbb cicagazdi ébredt már arra, hogy kedvence a mellkasán ül, az arcába szuszog vagy vadul nyalogatja. Ez a macska szokás elég gyakori, bár tény, hogy esetenként igencsak bosszantó tud lenni.

Tovább
Álomszuszék cicák

Álomszuszék cicák

A macskák a nap legnagyobb részét alvással töltik. Tipikusan napi 12-13 órát töltenek alvással, de kölyökkorban és idős macskáknál az ennél jóval hosszabb napi alvásidő sem ritka.

Tovább
Elég nagy a lakás egy macskának?

Elég nagy a lakás egy macskának?

A leendő macskagazdák általában temérdek kérdéssel szembesülnek, mielőtt hazaviszik a kiválaszott kedvencet. Ezek közül az egyik leggyakrabban feltett kérdés az otthon méretével kapcsolatos. Ám erre sajnos nincsenek gyors és egyszerű válaszok.

Tovább
Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár

Mi, emberek, már csak olyanok vagyunk, hogy nyáron a nagy melegre, télen a hidegre panaszkodunk. Mindig elmondjuk, mi mennyire kínlódunk, és persze állatainkra is kitérünk, ők borzalmasan szenvednek. Pedig sokkal egyszerűbb lenne megoldásokat keresni és találni, hogy enyhítsük az időjárás által ránk mért nehézségeket. Emlékszik, hogy kezdődik a dal: Hosszú, forró nyár, mesélt a boldogságról....

Tovább
Minden, amit életünk első macskájáról tudni kell

Minden, amit életünk első macskájáról tudni kell

Életünk első kiscicájának vagy macskájának befogadása vagy megvásárlása hatalmas döntés. A nyári vakáció közepette a közösségi média tele van tanácsot, segítséget kérő posztokkal, amikor egy-egy család a pihenésből egy, a nyaralás helyére betévedt macskával akar hazatérni.

Tovább