Oroszország állatoknak fejleszt vakcinát az új koronavírus ellen

Oroszország állatoknak fejleszt vakcinát az új koronavírus ellen

Oroszország állami állategészségügyi szolgálata március 31-én bejelentette, hogy a világon elsőként hagytak jóvá állatok számára gyártott vakcinát az új típusú koronavírus ellen. Jelezték, hogy a vakcinát azért fejlesztették ki, hogy megakadályozzák a vírus esetleges állatról emberre terjedését, vagy – legrosszabb esetben – azt, hogy a vírus mutálódni tudjon az állatokban, majd róluk az emberekre terjedjen. Bíznak abban, hogy az oltás segítséget jelent a nyércfarmok újraindításában, melyek közül sokat még korábban a tömeges fertőződések miatt ki kellett irtani.

Tovább
Kis macska, nagy macska

Kis macska, nagy macska

Aki szereti a macskákat, gyakran gondol arra, milyen jó lenne, ha idősebb macskája mellé egy pici cica is kerülne a családba, amelyik ha felnő, klassz játszótársa lehet a másiknak. De vajon ezt a család elkényeztetett, egy szem macskája is így gondolja? Biztos, hogy ő is azonnal lelkesen fogadja az új jövevényt? Nem biztos….

Tovább
Az állatokban észlelt COVID-változatok

Az állatokban észlelt COVID-változatok

A legújabb kutatások szerint az új vírusvariációk képesek az állatokat is megfertőzni. Most először sikerült ezekkel megfertőzni egereket, mindez pedig bonyolíthatja a vírus globális terjedésének visszaszorítását célzó erőfeszítéseket. Emellett texasi és az egyesült királyságbeli állatorvosok dokumentálták a B.1.1.7 elnevezésű, gyorsan terjedő változat első fertőzését az Egyesült Királyságban, mégpedig kutyák és macskák esetében. Megállapították, hogy az állatoknál szívkárosodás lépett fel, de nem tudják, hogy a károsodást maga a vírus okozta-e, avagy már korábban jelen levő problémára derült fény a vírus felismerése után.

Tovább
Kóbor macskák - kicsit másként

Kóbor macskák - kicsit másként

Törökország városai híresek az utcákon szabadon kószáló macskákról. Ám ezeket a cicákat nehéz kóbor állatoknak nevezni, sokkal inkább tekintik őket a török kultúra részének. Az isztambuli macskák világhírre tettek szert. Évezrendek óta járják szabadon az útjukat, elengedhetetlen részévé válva a közösségeknek. Ezeknek a macskáknak nincs gazdájuk. Két világ között élnek, mert kóbor állatoknak sem tekinthetők. A közösségek, családok, magányos emberek, vagy sokszor az önkormányzatok gondoskodnak róluk, törődnek velük.

Tovább
Ha a cica a zuhanytálcába végzi a dolgát….

Ha a cica a zuhanytálcába végzi a dolgát….

A legtöbb cicagazda találkozott már azzal a jelenséggel, hogy az egyébként rendes, takaros macskája hirtelen hátat fordít az alomtálnak, és a mosdóba, zuhanytálcába vagy a kádba végzi el kis- vagy nagydolgát. Azért ez, valljuk be, elég undorító dolog, nem egy leányálom a mindig tisztán tartott, higiénikus fürdőhelyünkről kitakarítani a büdös csomagot.

Tovább
Miért mancsolja a cica a padlót evés után?

Miért mancsolja a cica a padlót evés után?

Gyakran megfigyelhető, hogy a macska evés-ivás előtt vagy után mancsolja, kaparássza a padlót, mintha be akarna temetni, vagy el szeretne ásni valamit. Nem kell megijedni, nincs semmi baj a cicával, ez teljesen normális viselkedésnek számít. Sőt, ez egy kifejezetten pozitív üzenet a gazdi számára, azt jelzi, hogy a macska igencsak otthon érzi magát a házban, lakásban.

Tovább
Ha a macska a konyhapultra ugrál

Ha a macska a konyhapultra ugrál

Esélyesen nincs macska, amelyik ne szeretne a konyhapulton ücsörögni, nézelődni, lesni pár finom falatra. Ez fokozottan érvényes, ha a gazdi éppen halat vagy májat készít a családnak. Bár vannak, akik szerint nem kell emiatt zargatni a cicát, hadd ugráljon, ez bizony egy rossz szokás, amiről nem árt leszoktatni a macskát. A konyhapultra ugrálás, az ott sétálgatás ugyanis számos veszélyt rejt magában, mind az állat, mind a család számára.

Tovább
A macskaalom rejtélyei

A macskaalom rejtélyei

….avagy miért nem mindig temetik be, ássák el ürüléküket a macskák.

Teljesen normálisnak tekinthető viselkedés, hogy a macska ürítés után a székletét betemeti, elássa az alomban. Legalábbis így tartják, ám ez nem feltétlenül van így.

Tovább
Ha a cica eszi a szalagokat…

Ha a cica eszi a szalagokat…

A macskák hihetetlenül kiváncsi kis lények, minden azonnal és igen behatóan megviszgálnak, megszaglásznak és meg is kóstolnak. Ám néha ez a kíváncsiság komoly veszélyekbe sodorja őket. Nem csak a kismacskák, de a felnőtt cicák is szeretnek szalagokkal, fonalakkal, zsinórokkal játszani. Ám ha ezeket le is nyelik, az komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Tovább
Február 17 – a macskák ünnepe

Február 17 – a macskák ünnepe

Immáron 29. éve ünnepeljük február 17-én a Nemzetközi Macskanapot, mely ünnep Olaszországból indult világhódító útjára, Claudia Angelettinek, a Tuttogatto magazin újságírójának köszönhetően.

Tovább
Miért eszi a cica a macskaalmot?

Miért eszi a cica a macskaalmot?

A macskák bizony hajlamosak arra, hogy sok, az ember számára furcsa, vagy nem elfogadható dolgot egyenek meg, akár macskaalmot is. Ennek pedig sokféle oka lehet.

A jelenséget pica-nak (ejtsd: pika) nevezzük, és nem más, mint egy evészavar, olyan dolgokelfogyasztása iránti vágy, amelyek nem evésre valók. Az elnevezés egyébként a szarka (Pica pica) latin nevéből ered, nem véletlenül, hiszen a szarka köztudomásúan nagy étvágyú és kevéssé válogatós madár.

Tovább
Ezért fontos, hogy összetapossuk az üres konzervdobozokat

Ezért fontos, hogy összetapossuk az üres konzervdobozokat

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is szívén viseli a házi kedvencek, kisállatok sorsát. Az alábbi sorokat Mukics Dániel tűzoltó alezredes, szóvivő jutatta el a pet4you részére, bízva abban, hogy a történetet elolvasva az emberek még nagyobb odafigyeléssel és körültekintéssel bánnak a háztartási hulladékkal, emlékezve arra, hogyan veszélyeztetheti egy felelőtlenül eldobott szemét egy házi kedvenc életét.

Tovább
Cicák viselkedési problémái

Cicák viselkedési problémái

Nem kétséges, hogy az emberekhez hasonolóan a macskák is érzékelnek félelmet, örömet, éhséget, szorongást, frusztrációt és sok más érzelmet is, melyek mind-mind befolyással vannak viselkedésükre. Sok viselkedési forma lehet negatív hatással a macska és a gazda közös életére, negatívan hatva külön-külön és együtt is rájuk.

Tovább
Ízek, melyeket a macskák nem érzékelnek

Ízek, melyeket a macskák nem érzékelnek

Közismert, hogy a macskák igen kifinomult érzékszervekkel rendelkeznek. Kiváló a hallásuk, nagyon jól látnak sötétben is, és a szaglásuk is jó. Azonban a macskák ízérzékelése sokkal kevésbé bonyolult, mint az embereké, vagy sok más állaté. Például a macskák alig vagy egyáltalán nem ízlelik az édes ízeket, de sokkal jobban érzékelik a keserűt. Ennek oka az evolúcióra vezethető vissza, és bizony magyarázatot adhat arra ,miért tartják a macskákat válogatósnak.

Tovább
A macskák viselkedési problémái

A macskák viselkedési problémái

Előbb vagy utóbb minden cicagazda találkozik kedvence valamilyen mértékű viselkedési problémájával. Jó esetben ez nem okoz sok gondot, jól tolerálható és gyorsan kezelhető, máskor azonban igencsak bosszantó és komoly kihívást jelent, hogy a cicát leszoktassa róla. A viselkedési problémák megoldása előtt ismernie kell a macskák viselkedésének jellegzetességeit és tudnia kell, mit akar közölni önnek kedvence.

Tovább
Cukorbetegség macskáknál

Cukorbetegség macskáknál

A cukorbetegség a macskáknál legalább olyan komoly probléma, mint az embereknél. A kezeletlen cukorbetegség és a hipoglikémia kifejezetten veszélyes, de tudni kell, hogy mind a kettő jól kezelhető állapot.

Tovább
Ha asztmás a cica...

Ha asztmás a cica...

Az asztma krónikus légzési probléma, sajnos úgy az emberek, mint a macskák is szenvedhetnek tőle. Az asztmás cica időnként kifejezetten nehezen kapkodja a levegőt, ezt nevezik asztmatikus rohamnak. Az asztmás rohamot könnyű észrevenni, mivel az állat gyorsan, nyitott szájjal veszi a levegőt, amit zihálás és erőlködés kísér.

Tovább
Miért stresszelnek a macskák?

Miért stresszelnek a macskák?

Régóta ismeretes, hogy a stressz és a szorongás hatással van az emberek egészségi állapotára, sokszor komoly betegségeket is okozhat. A macskák esetében sincs ez másként. Nem csak hogy rontja a stressz meglevő fizikai állapotukat, esetenként megbetegedést okozva, de komoly viselkedészavarokhoz is vezethet.

Tovább
Tényleg rosszalkodik a cica?

Tényleg rosszalkodik a cica?

A különféle viselkedési problémák akár betegséget is jelezhetnek. Persze nem minden esetben kell azonnal a dokihoz szaladni, ha a cica felhúzza az orrát a konzerv láttán, vagy éppen az alom mellé piszkít. Mindig elemezze az okokat, figyelje az okozatot, de ha kétségei vannak, inkább hívja fel az orvost.

Tovább
Téli macskalét

Téli macskalét

A macskák kényelmes, kényes kis lények, akik szeretik, ha puha meleg veszi őket körbe. Persze ez az igényességük nem akadályozza őket a kinti kalandozásokban, ha tehetik, főleg, ha visszamehetnek utána a biztonságos és meleg otthonba. Ám a kijáró cicákra télen is leselkednek veszélyek, igaz, némiképp mások, mint a nyári melegben.

Tovább