Nyár, kánikula, macska

Akárcsak minket, embereket, úgy a macskákat is megviseli a nagy meleg. Még akkor is különös odafigyelést igényel a szervezetünk, ha egyébként egészségesek vagyunk. Nincs ez másként nyávogó kedvenceinknél sem. A napégés, a hőguta, a kiszáradás pedig legalább annyira fenyegetheti a lakásban tartott cicákat, mint azokat, amelyek rendszeresen kijárnak.

Persze tudjuk, hogy a macskák kényelmes állatok, szeretik a meleget, hiszen télen előszeretettel pihennek a radiátorokon, vagy összegömbölyödnek a legmelegebb, legpuhább takarón. Ám van a melegnek egy olyan szintje, ami már számukra is sok. Márpedig ilyenkor a különféle, kánikulával kapcsolatos betegségek egy pillanat alatt képesek ledönteni lábaikról kedvenceinket, és ahogy mi sem érezzük általában előre a bajt, csak élvezzük a napot és a meleget, úgy ők sem.

A napégés

A teljesen fehér, vagy fehér fülű és arcú cicák különösen hajlamosak a napégésre. Ha rendszeresen kijár a cica, vagy előszeretettel hever a terasz napos részén, és esze ágában sincs árnyékba vonulni, nem árt magas faktorszámú, kifejezetten macskáknak ajánlott napvédő krémmel bekenni a füleket és az arcot. A déli órákban, amikor a legerősebb a napsütés, jó lenne, ha sikerülne becsalogatni a lakásba, vagy legalább rávenni, hogy az árnyékban élvezze a meleget.

Hőguta

Extrém meleg időben védekezni kell a hőguta és a napszúrás ellen. Ennek egyetlen módja, ha becsalogatja a cicát a lakásba. Ha mégis baj van, és nagyon átforrósodott a cica teste, dörgölje át nedves törülközővel, de segíthet, ha mancsait a hideg vízzel töltött modókagylóba mártja, és a nyaka köré hideg vizes rongyot teker.

Megeshet, hogy a lakásban is nagyon meleg van, és szenved a cica. Ilyenkor jó szolgálatot tehet egy, a fagyasztóból kivett jégakku, amit egy törülközőbe tekerve az ágyába vagy dobozába tesz.

Persze a kemény akkura nem biztos, hogy örömmel fekszik rá a cica, így ha ezt tapasztalja, próbálja meg ugyanezt egy csomag fagyasztott zöldborsóval. Annak szemei átrendeződnek a zacskóban, felveszik a macska testének alakját, és máris kényelmesebb lesz a hűsölés.

vörös cica zöldre festett deszkán heverve napozik

Amennyiben úgy érzi, macskája hőgutától, napszúrástól szenved, az alábbi tüneteket keresse:

  • Zihálás
  • Fokozott szívverés
  • Szabálytalan légzés vagy hiperventiláció (lapos orrú fajtáknál ez már valószínűleg korábban jelentkezik a légutak deformitása miatt)
  • Sötétvörös íny
  • Levertség
  • Megnövekedett testhőmérséklet

Nem árt ismerni a macskák testhőmérsékletét. A normál hőmérséklet 37,5–39°C között van, 39,5-40°C között hőemelkedésről, 40-41°C között magas lázról beszélünk, míg 41°C –fölött már életveszélyesen magas a láz. 

Amennyiben a macska a fenti tüneteket mutatja, mielőbb kezdje el hűteni a testét, és induljanak az állatorvoshoz.

Kiszáradás

A kiszáradás bizony nagyon komoly következményekkel jár. Azok a cicák, amelyek konzerv tápot esznek, eledelükkel folyadékhoz is jutnak, ám ez a nyári, nagy melegben nem elég. Még kevésbé elég azoknak a macskáknak, amelyek száraztápot kapnak. Ügyelni kell hát arra, hogy a lakásban, a teraszon, a kertben is legyen elérhető, hideg és friss víz a számára. Figyelni kell arra, hogy ha fogy, vagy felmelegszik a víz, akkor kicserélje, Vannak macskák, amelyek hajlamosak kevesebbet inni nyáron, mert melegnek érzik a vizet a tálkában. Ezen segíthet, ha időnként beletesz egy-két jégkockát, és gyakrabban cseréli a vizet.

vörös fehér cica tengerparton heverve mancsát nyalogatja

Árnyékban

Ha a cica egész nap a lakásban van, érdemes megfontolni, hogy a meleg napokon, napközben eleengedje a redőnyt. Az éles napsugarak pillanatok alatt képesek felmelegíteni a szobát, ráadásul ha betűz a nap, a cica nehezen talál magának árnyékos helyet. Persze opció lehet, ha csak egy helyiséget árnyékol le, a többit hagyja, hadd süsse be a nap, így pedig a macska is talál magának hűvösebb, árnyékos helyet.

Ajánlott cikkek