A nyár és a macskák szeparációs szoronogása

A vakáció célja, hogy szórakozást és pihenést nyújtson az emberek számára, de a megszokottól eltérő dolgok, a napi rutin változásai miatt sajnos ez az időszak komoly stresszt okoz a család macskájának. A stressz miatt viselkedési problémák és szeparációs szorongás jelentkezhetnek.

Ezek a viselkedési problémák előfordulhatnak akár a gazdi távollétében, utazás közben, a nyaralás alatt, vagy a gazdi visszatérésekor.

Míg néhány macska egészen jól megbirkózik az utazással, a szállodákban való tartózkodással vagy az állatpanzióban töltött időszakkal, legöbbjük sokkal jobban érzi magát, ha saját otthonában maradhat, amíg a gazdái haza nem térnek, és egy rokon vagy barát, esetleg egy megbízott idegen felügyel rá. Ez természetesen nem mindig lehetséges, de szerencsére fel lehet készülni időben arra, hogy a stressz és a nyaralás idején tapasztalható viselkedési problémák jelentősen csökkenjenek.kicsi fekete-fehér cicát simogat egy kéz

 

A környezeti változások

A macskák imádják ha midnen a megszokott rend szerint zajlik az életükben. Olyannyira fontos ez a számukra, hogy ha bármi megváltozik, az azonnal stresszt vált ki belőlük. Amikor a gazdik nyaralni mennek, sok minden megváltozik a macska számára, hiszen egyrészt a családtagok távol vannak, másrészt változik akár az etetési idő is. Emellett logikusan kevesebb figyelem jut nekik, sokszor új emberek, sőt, akár új környezet is zarvarja a nyugalmukat.

Az, hogy egy macska alkalmazkodjon bármilyen új környezethez vagy körülményhez, akár öt naptól két hétig is eltarthat, de esetenként még ennél is több időre lehet szükség. Gondoljon csak bele, mennyi időbe telik egyes macskáknak, hogy megszokjanak egy másik cicát, vagy alkalmazkodjanak egy új házhoz. Egy idegen, például egy fizetett állat felügyelő, aki nem a megszokott időben eteti, szintén stresszt okoz az cica életében. Mire hozzászokik az új rutinhoz, a gazdi éppen visszatér a nyaralásból, és újra megváltoztatja a napirendet. A cica számára már nem olyan ismerős a családtagok illata, ennek eredményeként egyes macskák akár el is rejtőzhetnek, védekezővé válhatnak, vagy akár nem kívánt viselkedést is mutathatnak.

Alom-balesetek

A macskáknál előforduló egyik leggyakoribb viselkedési probléma, amikor az alomdobozon kívüli vizelnek. Megeshet, hogy a cica agresszívan reagál a rá vigyázó emberre, vagy fél tőle, de ugyanez megeshet akkor is, ha új környezetbe kerül az állat. Mivel a macska kedveli saját szagát és az biztonságot, megnyugtatást nyújt számára, ha ezt érzi a környezetében, megeshet, hogy vizeletével jelöl meg helyeket, hogy ezt érezhesse.

Az olyan tárgyakról, mint a bútorok, a szőnyegek és a matracok, igen nehéz eltávolítani ez erős és kellemetlen szagú macska vizeletet, ezért ez a reakció igencsak frusztráló az emberek számára.

brit kék macskát simogat az állán egy kéz

Fokozódó kaparási hajlam

Az alomhasználati baleset miatt az is megeshet, hogy a macska sokkal intenzívebben kapar, mint máskor, sőt, olyan tárgyakat is célba vesz, ahol korábban sosem élesítette a karmait. Persze tudjuk, hogy a kaparás teljesen természetes viselkedés, és macskakarmok egészségének megőrzésére és területük megjelölésére használják ezt a cicák. De ez a viselkedés fokozódhat, sőt, problémát jelenthet, ha az állat stresszes időszakot él át.

Ha elbújik a cica

Az új dolgok gyakran megijesztik a macskákat, és ilyenkor a cica elbújik. A felügyeletével megbízott ember elől való elrejtőzés, a panzióban való elbújás, vagy ha kkor rejtőzik el, amikor hazatér a gazda, annak köszönhető, hogy a cica megijedt a helyzettől.

Ha támad a macska

Az ijedt vagy stresszes macska agresszívan vagy védekezően reagálhat és ilyenkor akár támadhat is. Ez leggyakrabban akkor tapasztalható, ha igen erős stresszt él át az állat az új környezet vagy a megváltozott helyzet miatt. Ilyenkor a támadás, karmolás, harapás, sziszegés, fújás sem kizárt.

cica a kaprófán ül és kapar

Nyaralás és a stressz csökkentése

Van pár lehetőség, amivel a gazdi segíthet a cicának a stressz csökkentésében.

  • Ha a macskája otthon marad, amíg a család vagy a gazdi nyaralni megy, kérje meg a felügyeletével megbízni kívánt embert, hogy minél többször találkozzon az állattal, lehetőleg még  jóval az elutazás előtt. Ezen találkozók alkalmával meg kell kínálnia a cicát annak kedvenc csemegével, érdemes játszania vele, lehetőleg a kedvenc játékaival, és ha az állat engedi, ölbe venni és simogatni. Mindez segít a macskának abban, hogy pozitív és kellemes dologgal társítsa azt az embert, aki vigyázni fog rá. Ha a cica el akar szaladni ezen látogatások alkalmával, hagyja. Ne kényszerítse a találkozásra és ne várja el, hogy azonnal elfogadja az ismeretlen embert.
  • Ha együtt utaznak, legalább egy héttel korábban vegye elő a bőröndjét, hogy a cica megszokja. Dobjon bele finomságokat vagy játékokat, így pozitív asszociációt jelent a macska számára, amikor meglátja a poggyászt. Ez vonatkozik a macskahordozóra is, amiben utazni fog a cica.
  • Írja le napirendet, és kérje meg a macska felügyeletével megbízott személyt, hogy lehetőleg kövesse azt. Az étkezést, a játékidőt, a kozmetikázást, és más fontos eseményeket a lehető legszorosabban tartsa be, hogy minimálisra csökkentsék az állat stresszét. Amennyiben az állat gondozója előre jelzi, hogy nem tudja maximálisan betartani a napirendet, akkor néhány nappal az indulás előtt próbállja meg beiktatni a változásokat, így további stressz nélkül elkezdi megszokni ezeket.
  • Hagyjon hátra egy pólót, amelyet viselt, de nem mosott ki, és hagyja, hogy a cica ehhez hozzáférjen. Tegye a macska ágyába, hogy a mikor az állat szükségét érzi, nyugtatni tudja magát a megszokott illattal. Vannak cicák, amelyek kifejezetten értékelik, ha a gazdi rögzített hangját hallják, így nekik érdemes magnóra vagy CD-re felvenni ezt, és megkérni a gondozással megbízott személyt, hogy időnként játssza le. Azért indulás előtt tesztelje, hogy kedvence hogyan reagál erre, mert vannak macskák, amelyek idegesé válnak ilyenkor. Számukra ez a megoldás tehát nem megnyugtató, inkább fokozza a stresszt.
  • Indulás előtt kérje meg a család minden tagját (persze azokat, akiket a cica szeret), hogy válasszanak egy pár zoknit a fiókból. Ezt dörgöljék át a macska szőrén, és zárják be mindegyik párat egy külön műanyag zacskóba. Nyaralásból hazatérve betehetik ezeket a zoknikat a cica ágyába, hogy újra azonosítani tudják a megszokott szagokat.
  • Ha panzióba kerül a cica, mindenképpen vigye el vele a macska kedvenc játékait, jutalomfalatát, természetesen az ágya, tálkái mellett. Kérje meg, hogy lehetőség szerint igyekezzenek betartani  a megszokott etetési rendet és a játékidőt. Mondja el a panzió dolgozóinak, hogy a cica mit szeret csinálni, hol kedveli a simogatást.
  • A megszokott és rendszeresen szedett gyógyszereket, táplálék-kiegészítőket természetesen szintén adni kell továbbra is a macskának, akár otthon, akár panzióban várja a gazdák hazaérkezését.  Szükség esetén érdemes kipróbálni pár stressz csökkentését célzó készítményt, természetesen ezeket is az utazás előtt jóval el kell kezdeni adagolni. Érdemes kipróbálni az Aptus Relax vagy Zylkéne készítményeket, melyek szintén természetes összetevőket tartalmaznak, de hosszabb távon is biztonsággal adagolhatók. Az Aptus Relax nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedést és tanulási folyamatokat támogató kiegészítő takarmány kutyák és macskák részére. Nagy előnye, hogy ízletes jutalomfalat formájában kerül csomagolásra, az állatok általában szeretik. Nem csak hogy hosszú távon is biztonságosan adagolható, de allergiás állatoknál is alkalmazható. Ezekben a finom falatkákban van  B1 vitamin (tiamin), mely nélkülözhetetlen a megfelelő idegi működéshez, és Triptofán, mely az idegsejtek által előállított szerotonin, az úgynevezett “boldogság hormon” képződéséhez szükséges vegyület. A szerotonin alapvető szerepet játszik a jó közérzet, a hangulat, a kognitív folyamatok, az alvás szabályozásában, hiányában pedig szorongás, depresszió alakulhat ki. Tartalmaz emellett még L-Theanint, ami stresszoldó és szorongásgátló tulajdonságú aminosav és Colostrum Calming Complexet. Ez utóbbi egy colostrumból előállított természetes biopeptid, amely nyugtató hatással bír az állatokra és támogatja a stresszcsökkentést. A Zylkéne kapszula természetes eredetű megoldásként, hatékonyan segít a macskáknak és kutyáknak túljutni a stresszes állapotokon. A Zylkéne egy olyan vény nélkül kapható készítmény, amelynek hatóanyaga egy bioaktív, tejfehérje eredetű dekapeptid, az alpha-kazeozepin. Zylkene stresszoldó, nyugtató kapszula nem tartalmaz sem tartósítószert, sem laktózt, így az allergia kialakulásának a veszélye is minimális.

Ajánlott cikkek