A cicák tavasszal

Nem csak a gazdák, de bizony a cicák is örülnek a tavsznak, hiszen egyre melegebb az időjárás és lehet élvezni a napsütést. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy tavasszal másféle biztonsági és egészségügyi problémákkal kell számolni.

1. Az egészség védelme

Ebben az évszakban a cica, ha kijárhat a lakásból, nagyobb eséllyel találkozik más macskákkal, akik szintén igyekeznek élvezni a melegedő időjárást és felfedezni a környék változásait. Mindez azonban növeli annak a veszélyét, hogy a cica elkap valamilyen fertőző betegséget, legyen az akár macskainfluenza vagy macskaleukémia. De ha ideje nagy részét a lakásban tölti is az állat, akkor is megeshet, hogy a gazdi ruháján, cipőjén vagy akár kezén behurcolt vírus megfertőzi, tehát érdemes mindenképp egyeztetni az állatorvossal, hogy naprakész-e kedvence oltása.

fekete-fehér cica aranyeső bokor előtt ül egy kövön

2. Az élősködők

Nem csak tavasz  és napsütés van, hanem a bolhák és a kullancsok kedvenc évszaka is! Bár köztudott, hogy nem csak ilyenkor, hanem egész évben veszélyt jelentenek kedvenceinkre ezek az élősködők, de az is tény, hogy a meleg idő megérkeztével egyre nagyobb számban és egyre intenzívebben támadnak. A szabadba kijáró macskák bizony nagy eséllyel találkoznak akár bolhákkal, akár kullancsokkal, különösen a füves-fás-bokros részeken.

Eltekintve a kellemetlen viszketéstől nem szabad megfeledkezni arról, hogy mind a bolha-, mind a kullancsfertőzés komoly betegségek veszélyeit is magában hordozza. Ellenőrizni kell tahát, hogy naprakész-e a cica élősködők elleni védelme. Ez a védelem történhet akár spot-on kezeléssel, vagy célirányos tablettával, a lényeg, hogy az év 12 hónapjában az állat megőrizze a védettséget.

Nem szabad megfeledkezni a tavasszal nagy számban megjelenő egyéb rovarok jelenlétéről sem. A macskák gyakran élvezik a darazsak és méhek üldözését, kapkodnak utánuk, azok pedig megcsípik őket. A legtöbb esetben ezek a csípések nem veszélyesek, bár a nyak és a száj közelében előfordulva már lehet, hogy állatorvosi beavatkozásra lesz szükség. A csípés után tapasztalt duzzanatok és légzési nehézségek minden esetben állatorvosi vizsgálatot igényelnek.

trikolór cica kerítésen ül és virágládához dörgölőzik

3. A biztonság

A tavasz ideális időszak a tavaszi nagytakarításhoz, sokan ilyenkor vágnak bele kisebb vagy nagyobb lakásfelújításba. Ez azonban több szempontból is veszélyes lehet a cica számára. Egyrészt minden változás komoly stresszt okoz az állatnak, tehát a nyugalmára érdemes odafigyelni, ha szükséges, elkülöníteni onnan, ahol az események zajlanak éppen. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a tisztítószerek, ragasztók, festékek és egyéb, a felőjításhoz vagy takarításhoz, a kert rendezéséhez használt szerek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek mérgezőek lehetnek az állat számára. A biztonság érdekében minden palackot és dobozt tartson szigorúan elzárt helyen, és a cicát is tartsa távol a vegyszerekkel kezelt területektől azok teljes száradásáig.

4. A mikrochip

Vannak gazdik, akik nem engedik ki a lakásból a cicát, mások úgy vélik, szükségük van a szabad térre és a mozgásra. Nos, tény, hogy a szabadban való kalandozás, felfedezések és ugrálások jótékony hatással lehetnek az állat mentális és fizikai kondíciójára. Ha azonban tavasszal többet jár ki, mint korábban, az nem veszélytelen, hiszen a cica sok más állattal, de szokatlan autóforgalommal is találkozhat, vagy akár túl messzire elkalandozhat. Persze ez nem jelenti azt, hogy automatikusan be kell zárnia az egyébként korábban is kijáró macskát, megfosztva őt a szabadság élményeitől. Ha gondoskodik mikrochippel való ellátásáról, akkor legalább részben biztonságban lesz, miközben továbbra is élvezheti a szabadság örömeit. Ha a mikrochippel megjelölt cicát sérülten vagy elveszve valaki megtalálja, azonnal értesíteni tudják a gazdát. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden változás (cím, telefonszám, stb.) azonnal naprakész legyen az álaltorvosi adatbázisban.

fekete-fehér cica fa törzsét kaparja

5. Zölden

A tavasz nem csak a takarítás és a felújítások évszaka, de indul a kertészkedés is. A legtöbb kerttulajdonos ilyenkor elkezdi rendezgeti a zöld területet, virágokat és egyéb növényeket ültet. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a macskák számára esetleg hozzáférhető mérgező növényekre. Az azáleák, nárciszok, liliomfélék és a rododendron kifejezetten mérgezőek a macskák számára!

A növények mellett gondolni kell a pázsitot védő műtrágyák, a rovarirtó szerek, a gyomirtó szerek, valamint a csigairtó szerek használatára is, hiszen ezek olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek lenyelve veszélyesek lehetnek az állat számára. Tárolja ezeket a termékeket elzártan, és ahol csak lehetséges, próbáljon „zöld” vagy állatbarát változatot választani.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a macska is lehet allergiás, és allergiát kiválthatnak akár növények, fű és pollenek is. Tartsa észben a közeledő húsvét veszélyeit is, hiszen a különféle ételek, sütemények és egybé finomságok nem mindegyike egészséges a cica számára. Érdemes jó időben megtervezni a család számára finom és ízletes, az állat számára veszélytelen ünnepi menüt.

Ajánlott cikkek